Pangea: Mer AP-pengar för fastighetsköp

Annons

Ap-titen kan accelerera. Vasakronan, Willhem, Hemsö, Trophi, Regio, Rikshem (till hälften) plus ytterligare några. Listan över AP-fondernas investeringar i fastigheter och fastighetsbolag blir allt längre och förvärv sker dessutom allt oftare utomlands. Det har Fastighetsvärlden tidigare berättat om via flera kartläggningar. Men nu kan förvärvstakten accelerera ytterligare.

Rapporten Pangea Property Outlook 2017/2018 pekar särskilt på AP-fonderna som en aktiv köpare framöver tack vare att nya placeringsregler ger AP-fonderna större frihet att placera i fastigheter och andra mindre likvida tillgångar.

– De nya reglerna är politiskt förankrade och kommer sannolikt att börja gälla i juli 2018. Då får första till fjärde AP-fonden möjlighet att vikta ner till 20 procent i räntebärande värdepapper, från dagens nivå på 33 procent i genomsnitt. Det motsvarar nästan 180 miljarder kronor, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Den nya rapporten visar att de makroekonomiska förutsättningarna för fastigheter är fortsatt mycket goda. Transaktionsvolymen i Norden kommer sannolikt att bli rekordhög under 2017, men redan under nästa år förväntas en viss avmattning. Det beror framförallt på risken för räntehöjningar och nya skatteregler i Sverige.

– De nya ränteavdragsreglerna i kombination med högre räntor kan slå hårt mot en kapitalintensiv bransch som fastigheter. Sedan har vi de föreslagna paketeringsreglerna som skapar en osäkerhet i marknaden, även om tidsplanen sträcks ut, säger Joakim Arvius, partner på Pangea Property Partners.

De mest aktiva köparna framöver förväntas bli institutionella investerare, kapitalstarka fastighetsfonder och internationella aktörer.

På säljsidan kommer vi sannolikt att få se fler kommuner och landsting som passar på att sälja innan valet 2018, enligt rapporten. Det sker också en gradvis konsolidering av den svenska marknaden där mindre fastighetsägare säljer till större och mer etablerade aktörer.

– Det är en utveckling som vi har sett under en längre tid, drivet av stordriftsfördelar i förvaltningen och bättre finansieringsvillkor. Den genomsnittliga köparen under 2017 har ett fastighetsvärde på drygt 4,5 miljarder kronor att jämföra med den genomsnittliga säljaren som ligger under 2 miljarder kronor, fortsätter Mikael Söderlundh.

De segment som förväntas gå bäst framöver är kontor i storstäderna, tack vare fortsatt stark hyrestillväxt, samt lager/logistik. Intresset för lager/logistik drivs på av en växande e-handel och nya varuflöden.

– Hyrestillväxten har också varit begränsad, vilket gör att kvadratmeterpriserna är förhållandevis låga. I delar av den äldre stocken kommer vi också att få se lönsamma konverteringar till exempelvis bostäder, säger Joakim Arvius.

De största riskerna enligt rapporten finns inom handelssegmentet, där framförallt svaga externhandelsområden utan naturliga flöden kommer att få det svårt i den tilltagande konkurrensen.

Fastighetsvärlden Idag 2017-10-09

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan