Pangea: Mer AP-pengar för fastighetsköp

Ap-titen kan accelerera. Vasakronan, Willhem, Hemsö, Trophi, Regio, Rikshem (till hälften) plus ytterligare några. Listan över AP-fondernas investeringar i fastigheter och fastighetsbolag blir allt längre och förvärv sker dessutom allt oftare utomlands. Det har Fastighetsvärlden tidigare berättat om via flera kartläggningar. Men nu kan förvärvstakten accelerera ytterligare.

Rapporten Pangea Property Outlook 2017/2018 pekar särskilt på AP-fonderna som en aktiv köpare framöver tack vare att nya placeringsregler ger AP-fonderna större frihet att placera i fastigheter och andra mindre likvida tillgångar.

– De nya reglerna är politiskt förankrade och kommer sannolikt att börja gälla i juli 2018. Då får första till fjärde AP-fonden möjlighet att vikta ner till 20 procent i räntebärande värdepapper, från dagens nivå på 33 procent i genomsnitt. Det motsvarar nästan 180 miljarder kronor, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Den nya rapporten visar att de makroekonomiska förutsättningarna för fastigheter är fortsatt mycket goda. Transaktionsvolymen i Norden kommer sannolikt att bli rekordhög under 2017, men redan under nästa år förväntas en viss avmattning. Det beror framförallt på risken för räntehöjningar och nya skatteregler i Sverige.

– De nya ränteavdragsreglerna i kombination med högre räntor kan slå hårt mot en kapitalintensiv bransch som fastigheter. Sedan har vi de föreslagna paketeringsreglerna som skapar en osäkerhet i marknaden, även om tidsplanen sträcks ut, säger Joakim Arvius, partner på Pangea Property Partners.

De mest aktiva köparna framöver förväntas bli institutionella investerare, kapitalstarka fastighetsfonder och internationella aktörer.

På säljsidan kommer vi sannolikt att få se fler kommuner och landsting som passar på att sälja innan valet 2018, enligt rapporten. Det sker också en gradvis konsolidering av den svenska marknaden där mindre fastighetsägare säljer till större och mer etablerade aktörer.

– Det är en utveckling som vi har sett under en längre tid, drivet av stordriftsfördelar i förvaltningen och bättre finansieringsvillkor. Den genomsnittliga köparen under 2017 har ett fastighetsvärde på drygt 4,5 miljarder kronor att jämföra med den genomsnittliga säljaren som ligger under 2 miljarder kronor, fortsätter Mikael Söderlundh.

De segment som förväntas gå bäst framöver är kontor i storstäderna, tack vare fortsatt stark hyrestillväxt, samt lager/logistik. Intresset för lager/logistik drivs på av en växande e-handel och nya varuflöden.

– Hyrestillväxten har också varit begränsad, vilket gör att kvadratmeterpriserna är förhållandevis låga. I delar av den äldre stocken kommer vi också att få se lönsamma konverteringar till exempelvis bostäder, säger Joakim Arvius.

De största riskerna enligt rapporten finns inom handelssegmentet, där framförallt svaga externhandelsområden utan naturliga flöden kommer att få det svårt i den tilltagande konkurrensen.

Fastighetsvärlden Idag 2017-10-09

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan