Pangea: Mer AP-pengar för fastighetsköp

Ap-titen kan accelerera. Vasakronan, Willhem, Hemsö, Trophi, Regio, Rikshem (till hälften) plus ytterligare några. Listan över AP-fondernas investeringar i fastigheter och fastighetsbolag blir allt längre och förvärv sker dessutom allt oftare utomlands. Det har Fastighetsvärlden tidigare berättat om via flera kartläggningar. Men nu kan förvärvstakten accelerera ytterligare.

Rapporten Pangea Property Outlook 2017/2018 pekar särskilt på AP-fonderna som en aktiv köpare framöver tack vare att nya placeringsregler ger AP-fonderna större frihet att placera i fastigheter och andra mindre likvida tillgångar.

– De nya reglerna är politiskt förankrade och kommer sannolikt att börja gälla i juli 2018. Då får första till fjärde AP-fonden möjlighet att vikta ner till 20 procent i räntebärande värdepapper, från dagens nivå på 33 procent i genomsnitt. Det motsvarar nästan 180 miljarder kronor, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Den nya rapporten visar att de makroekonomiska förutsättningarna för fastigheter är fortsatt mycket goda. Transaktionsvolymen i Norden kommer sannolikt att bli rekordhög under 2017, men redan under nästa år förväntas en viss avmattning. Det beror framförallt på risken för räntehöjningar och nya skatteregler i Sverige.

– De nya ränteavdragsreglerna i kombination med högre räntor kan slå hårt mot en kapitalintensiv bransch som fastigheter. Sedan har vi de föreslagna paketeringsreglerna som skapar en osäkerhet i marknaden, även om tidsplanen sträcks ut, säger Joakim Arvius, partner på Pangea Property Partners.

De mest aktiva köparna framöver förväntas bli institutionella investerare, kapitalstarka fastighetsfonder och internationella aktörer.

På säljsidan kommer vi sannolikt att få se fler kommuner och landsting som passar på att sälja innan valet 2018, enligt rapporten. Det sker också en gradvis konsolidering av den svenska marknaden där mindre fastighetsägare säljer till större och mer etablerade aktörer.

– Det är en utveckling som vi har sett under en längre tid, drivet av stordriftsfördelar i förvaltningen och bättre finansieringsvillkor. Den genomsnittliga köparen under 2017 har ett fastighetsvärde på drygt 4,5 miljarder kronor att jämföra med den genomsnittliga säljaren som ligger under 2 miljarder kronor, fortsätter Mikael Söderlundh.

De segment som förväntas gå bäst framöver är kontor i storstäderna, tack vare fortsatt stark hyrestillväxt, samt lager/logistik. Intresset för lager/logistik drivs på av en växande e-handel och nya varuflöden.

– Hyrestillväxten har också varit begränsad, vilket gör att kvadratmeterpriserna är förhållandevis låga. I delar av den äldre stocken kommer vi också att få se lönsamma konverteringar till exempelvis bostäder, säger Joakim Arvius.

De största riskerna enligt rapporten finns inom handelssegmentet, där framförallt svaga externhandelsområden utan naturliga flöden kommer att få det svårt i den tilltagande konkurrensen.

Fastighetsvärlden Idag 2017-10-09

Fler Nyheter från förstasidan

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Balder når 20 procent i Entra

Rutger Arnhult: ”Nu ser det så klart ut som om Castellum måste höja budet på Entra”.

Lista: 19 största i CBD

FV listar de största kontorsuthyrningarna sedan 2010.

Bildextra: Byggstartar 16.000 kvm på spekulation

”Vi har ett antal diskussioner med potentiella hyresgäster”.

Storuthyrning om 7.600 kvm nära Stureplan

Tecknar nytt hyresavtal med 62 miljoner kronor i årshyra.

Öppnar för att sälja palatsbyggnad vid Odenplan

Uppsagt hyresavtal kan leda till att fastigheten avyttras.

Redo hyra ut 7.800 kvm på Vasagatan

Stort ombyggnadsarbete snart klart. Anrikt hus vid Centralstationen i Stockholm öppnas upp. Se flera illustrationer.

85 procent tomt hos Scandic

Förhandlat fram massor av miljoner i hyresreduktion.

Galjaden redo för nya förvärv efter miljardförsäljningen

Martin Hansson om framtiden och en orörlig fastighetsbransch.

Deppig prognos för kontorsbehov

Framtidsexpert ger sin syn. ”Fastighetsbolagen duckar”.

Uniqlo tecknar kontrakt för tredje svensk butik

Den japanska stora modekedjan tar ytterligare ett steg in på den svenska marknaden.

C&W och JLL bryter med Trump

Rådgivningsjättarna sätter ner foten.

Kryddigt köp för 768 miljoner

Förvärvar fastighet med 45.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan