Pangea kliver fram i megaaffärer

Bjölgerud: Ett skolboksexempel. Vid förvärvet av Norrporten använde sig Castellum av Pangea, Carnegie och Gernandt & Danielsson som rådgivare. De två sistnämnda fokuserade på finansiering och bolagsfrågor, respektive legala frågor medan Pangea skötte det mesta som gällde fastighetsbeståndet.

Från att tidigare ha varit kända som framgångsrika i många affärer i regionorter etc har Pangea de senaste åren klivit fram i de riktigt stora affärerna.

Under de senaste fem åren har man varit med i fyra affärer (inklusive den senaste) över 10 miljarder.

Förra året var det Citycons förvärv av Sektra med fastigheter för 14 miljarder, 2014 var det Starwoods köp av Sveareal och Fortin med fastigheter för totalt 11,5 mdr och 2012-2013 var det Kungsledens försäljning av 50 % av Hemsö för 10.4 mdr (avser fastighetsvärde för halva beståndet).

I alla ovanstående affärer, förutom den med Kungsleden, har man varit rådgivare till köparen.

Pangea har haft djup kännedom om Norrportens bestånd genom en rad affärer man genomfört det senaste decenniet och där Norrporten funnits med som köpare eller säljare.

Bård Bjölgerud.
Bård Bjölgerud.

– Vi såg redan för ett par år sedan att det kunde öppna sig möjligheter med Norrporten, det fanns tydliga tecken på att en förändring var på gång säger Pangeas VD Bård Bjölgerud till Fastighetsvärlden.

Bland dem man presenterade idén för då fanns Castellum, och de gillade vad de såg. De gjorde ett grundligt förarbete vilket gjorde Castellum redo att agera när tillfälle skulle ges.

När AP2 och AP6 sedan förra året tog beslut om att man skulle avyttra ägandet i Norrporten inleddes en process där man höll öppet för såväl börsnotering som försäljning.

Initialt kontaktades omkring 40 olika aktörer varav hälften var intresserade. Efter ytterligare sållning fanns fyra kvar som konkurrerade.

Pangea och Carnegie var rådgivare till Castellum sedan tidigare och det blev en lång och krävande resa.

– Det har tagit mycket kraft och tagit tid, men det är ju normalt vid transaktioner av den här kalibern, kommenterar Pangeas VD Bård Bjølgerud Castellums Norrportenaffär.

Han framhåller transaktionens storlek, portföljens uppbyggnad, köparens behov av expansionskapital som förklaring till det.

– Men alla inblandade har varit mycket professionella, utan det hade det aldrig blivit någon affär. Det är ett skolboksexempel i hur man gör en stor bolags- och fastighetstransaktion, säger Bjølgerud.

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-20

Fler Nyheter från förstasidan

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Tillbaka till förstasidan