Pangea: 400 mdr i Norden – upp i Sverige och ner i Norge

Transaktionsvolymen i Sverige överstiger 210 miljarder under 2016. Det är hela 42 procent högre än förra året och det tidigare rekordet från 2007 slås med råge.

Omsättningen på den nordiska fastighetsmarknaden når nya toppnivåer under 2016, drivet av hög transaktionsaktivitet i Sverige och en het bostadssektor. Utvecklingen går tvärtemot övriga Europa där transaktionsvolymen sjunkit efter Brexit.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden kommer att passera 400 miljarder kronor (43 miljarder euro) under 2016, visar nya siffror från Pangea Property Partners. Det är en ökning på 8 procent från 2015 och den högsta nivån som någonsin noterats.

– Norden utgör nu uppemot 20 procent av hela den europeiska fastighetsmarknaden. Mer än 6 procent av alla fastigheter omsätts varje år, vilket troligtvis gör det till den mest likvida regionen i hela Europa, säger Bård Bjølgerud, VD och Partner på Pangea Property Partners.

Ökningen beror framförallt på den svenska marknaden där transaktionsvolymen förväntas överstiga 210 miljarder kronor (22,2 miljarder euro) under 2016. Det är hela 42 procent högre än förra året och det tidigare rekordet från 2007 slås därmed med råge. Transaktionsvolymerna i Finland och Danmark ökar också markant, medan aktiviteten i Norge sjunker från höga nivåer i fjol. Norge är dock fortsatt den näst största fastighetsmarknaden i Norden efter Sverige.

  • Sverige: 210 miljarder (+42%)
  • Norge 69 miljarder (–41%)
  • Finland 68 miljarder (+20%)
  • Danmark 63 miljarder (+8%)

Den största sektorn under 2016 är bostäder som står för 29 procent av transaktionsvolymen i Norden, tätt följt av kontor som står för 27 procent, och handel som står för 18 procent. Storleken på den genomsnittliga transaktionen ökar till cirka 46 miljoner euro, från 43 miljoner euro förra året.

– Bostäder är definitivt den hetaste sektorn i år, vilket reflekterar den underliggande marknaden med stor bostadsbrist och stigande priser. Segmentet har också blivit bredare med gott om köpare på exempelvis miljonprogramsbostäder samt renoverings- och konverteringsprojekt, säger Mikael Söderlundh, analyschef och Partner på Pangea Property Partners.

De största nettoköparna under 2016 är noterade fastighetsbolag och institutioner, precis som de senaste åren, medan fastighetsfonder är stora nettosäljare. Privata fastighetsbolag och offentlig sektor, bland annat svenska kommuner, är också nettosäljare. Andelen utländska köpare i Norden har minskat till 23 procent, från 36 procent förra året.

– Vi ser fortfarande ett stort intresse från utländska investerare, framförallt på större portföljer, men konkurrensen har hårdnat. Det finns många starka inhemska köpare och avkastningskraven har sjunkit i nästan alla sektorer, fortsätter Mikael Söderlundh.

Det största kapitalinflödet till den nordiska fastighetsmarknaden under 2016 kommer från USA, Tyskland, Schweiz och Storbritannien. Finland är den mest populära marknaden med över 50 procent utländska köpare i år. Andelen i Sverige ligger på 17 procent.

Fastighetsvärlden Idag 2016-12-22

Fler Nyheter från förstasidan

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Tillbaka till förstasidan