Pål Ahlsén: Operation ”Clean the map” nu slutförd

Snart ett fastighetsvärde på 100 miljarder kronor – 74 procent utomlands. Akelius redovisar siffrorna för första halvåret. Resultat före skatt blev sex miljarder.

Hyresintäkterna steg till 2.035 miljoner, en ökning med 5,3 procent för jämförbara fastigheter.

Driftsöverskottet steg till 1.170 miljoner, en ökning med 9,9 procent för jämförbara fastigheter. Fastighetsbeståndet hade en positiv värdeförändring om  5.071 miljoner, vilket motsvarar 5,8 procent.

Fastigheter köptes för 3 846 miljoner. Fastigheter såldes för 3.120 miljoner, främst i Sverige. Vid utgången av juni uppgick fastighetsbeståndets värde till 94,2 miljarder.

Efter rapportperioden har Akelius köpt för totalt 2,2 mdkr i London, Toronto, Washington och Köpenhamn samt sålt för 3,8 miljarder (i Helsingborg) vilket ger ett aktuellt fastighetsvärde om cirka 92,6 miljarder kronor.

Under perioden steg soliditeten till 47 procent. Belåningsgraden sjönk till 42 procent. Den säkerställda belåningsgraden sjönk till 20 procent. Likviditeten uppgick till 8.878 miljoner.

VD Pål Ahlsén:

Operation ”Clean the map” är nu slutförd. 85 procent av portföljen finns i städer med mer än en miljon invånare. Vi tror att det är den bästa försäkringen mot vakans.

Här finns Akelius lägenheter/värde (vid halvårsskiftet):

Berlin 12.388 st 21,3 mdr

Stockholm 9.195 st 19,4 mdr

Malmö 4.063 st 8,7 mdr

Hamburg 4.163 st 7,6 mdr

Toronto 3.164 st 5,3 mdr

London 3.162 st 5,1 mdr

New York 1.044 4,7 mdr

Boston 862 st 3,5 mdr

Montreal 1.446 st 2,2 mdr

Paris 1.041 st 2,2 mdr

Köpenhamn 720 st 1,4 mdr

Washington DC 484 st 1,0 mdr

Övriga 6.227 st 11,7 mdr

Vid halvårsskiftet fanns alltså 70 procent av bolagets fastighetsvärde utomlands. Inräknat de för Fastighetsvärlden kända affärer som ägt rum efter halvårsskiftet så är motsvarande siffra 74 procent.

Av siffran övrigt (11,7 mdr), ingår de 3,8 mdr i Helsingborg som ju avyttrats samt 2,6 mdr i Frankfurt, 2,2 mdr i Köln/Düsseldorf och 1,7 mdr i München.

I Sverige i övrigt finns numera väldigt lite kvar:
I Lund finns en bostadsfastighet kvar (0,5 mdr), i Göteborg har bolaget två bostadsfastigheter varav de ena konverteras till bostadsrätt och på den andra håller Akelius på att ta fram byggrätter. I Eskilstuna äger bolaget tre kommersiella fastigheter som alla är uthyrda till högskolan – och som FV kan misstänka att Akelius gärna avyttrar.

I Stockholmsområdet rapporterar Akelius ett direktavkastningskrav på 3,04 procent och i Malmö till 3,23 procent. I Stockholmsområdet har bolaget uppgraderat 44 procent av lägenheterna medan motsvarande siffra i Malmö är 46 procent.

Nyheter från förstasidan

Följer planen och säljer för 181 miljoner i Solna

Fastighetsägaren fortsätter att avyttra sina bostadsfastigheter.

Bildextra: Så blir Oscars nya Gasklockan

V-formade bostäder för maximalt ljusinsläpp. Oscar Properties presenterar sin vision för området.

Megajubel i Skellefteå – flera vinnare utpekas

Northvolt har valt ort för sin planerade batterifabrik. Investering för 4 miljarder euro kan vänta. FV går igenom fastighetsbolagen som vinner på satsningen.

Nya Tre Kronor köper 72 hus från Granen för 900 mkr

Bakom det nya bolaget finns en tidigare chef från Ica och en från KF. Beståndet byter ägare för tredje gången sedan Systembolaget gjorde sin megaförsäljning.

Probitas vann bucklan

Vann välgörenhetseventet Baltazar Invitational.

Nyheter från webben

När marknaden svajar laddar Aros för tillväxt

Bolaget välkomnar en nedgång på bostadsmarknaden: ”Det skulle kunna innebära spännande möjligheter.”

Vasallen säljer i Rindö hamn

Tornstaden och Öckerö Maritime Center kommer att samarbeta i den fortsatta utvecklingen av området Rindö hamn. Tillträden kommer att ske …

Ny vice VD på Specialfastigheter

Specialfastigheters styrelse har utsett Kristina Ferenius till vice VD för bolaget. Hon har arbetat i drygt två år som CFO …

Delårsrapport: Ökade intäkter för Klövern

Här är Klöverns siffror i korthet: Intäkterna ökade med 6 procent till 2.261 mkr (2.138). Driftöverskottet ökade med 8 procent …

Ibrahimovic bekräftar FV:s avslöjande – kan bli mer

Fotbollsstjärnan berättar själv om den nya satsningen som inkluderar fastighetsutveckling. Investering nummer två kan komma strax norr om huvudstaden, erfar Fastighetsvärlden.

20 största kontorsprojekten

Fastighetsvärlden har sammanställt de 20 största kontorsbyggena just nu. Stockholm dominerar listan med Solna i topp.

Samir Taha lämnar VD-stolen i Aros till Magnus Andersson

Läs om den nya ledningen och bolagets framtidsplaner.

Familjebostäder först in i Telestaden

Familjebostäder har tecknat ett avtal om att hyra 5.000 kvadratmeter i Farsta.

Höjvalls första köp som ny VD

Amasten förvärvar två bostadsfastigheter.

Delårsrapport Fabege: Höjde hyrorna med 27 procent

Här är bolagets nyckeltal: Hyresintäkterna ökade till 1.688 mkr (1.573) främst till följd av att färdigställda projektfastigheter genererar intäkter. I …

Rikshem i nytt köp i Uppsala

Rikshem förvärvade nyligen projektfastigheten Vård Norra med 105 vårdlägenheter. Genom Vård Södra kommer ytterligare 96 lägenheter att uppföras på Kapellgärdet …

Hon blir chef för Hemsös projektutveckling

Bolaget förstärker avdelningen för projektutveckling och anställer en ny regionchef.

Startskott för konstgjord ö

En markanvisningstävling utgör starten för det första av totalt fyra kvarter med bostäder. Stockholm tar genom satsningen rygg på Dubai och Qatar.

Tillbaka till förstasidan