Oscars försäljning ökade igen

Det skiljer fortfarande en avgrund mellan försäljningen av bostäder i år jämfört med förra året hos Oscar Properties. Men under det andra kvartalet i år sålde företaget dock dubbelt så mycket som under det första kvartalet.

Antalet sålda lägenheter uppgick till 34 (142) under det första halvåret. De tre senaste månaderna har 22 lägenheter sålts. Av de 22 senast sålda lägenheterna finns 13 i projektet Unité på Norra Djurgården, som ännu inte byggstartats.

Inga ytterligare lägenheter har produktionstartats så här långt i år och företaget har nu 1.115 (1.116) lägenheter i produktion. (9 procent av dessa lägenheter är såld.

Rörelseresultatet för det första halvåret uppgick till –13,0 mkr (547,7), medan resultatet uppgick till –69,7 mkr (435,8). Resultatet per stamaktie uppgick till –2,96 kronor (14,83).

Utdrag ur VD Oscar Engelberts kommentar till delårsrapporten:

”Jag har alltid tyckt att det är roligare att se glaset som halvfullt. I denna betydligt tuffare marknad tycker jag därför det är trevligare med ordet möjligheter än motsatsen, risker. Men jag ska börja med att inventera några av de utmaningar vi ställts inför det senaste året. Spelreglerna för bostadsfinansiering har ändrats och många har varnat för tillgångsbubblor, speciellt inom bostäder, varningar som följts upp med pekpinnar. Minusräntan ger numer ökad osäkerhet istället för trygghet och utbudet av nybyggda bostäder är större än på länge. Marknaden är fortsatt avvaktande.”

”För att möta utmaningarna och skapa nya möjligheter började vi för ett år sedan att fokusera och prioritera vår projektportfölj. Projekt bedömdes utifrån våra behov och där vi såg begränsade möjligheter till en rimlig vinstmarginal avyttrade vi. Även mindre projekt som krävde stora resurser såldes av. Omställningen har fortsatt under kvartalet med försäljningen av två fastigheter, försäljningar som ger ett positivt resultat men främst syftar till att fortsätta vässa vår organisation mot hemmarknaden Stockholm. Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 43,3 mkr (121,1).”

”Stockholm med omnejd har en stark underliggande konjunktur, en arbetsmarknad med spets mot kvalificerade yrken och en rekordlåg arbetslöshet. Vi kommer under överskådlig tid att fortsätta ha låga räntor och i Stockholm är bristen på bostäder så stor att frågan toppar listan över vad Stockholmarna oroar sig över. Stockholm är vår hemmaplan och en plats där vår bostadsidé är väl etablerad.”

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Klart vem som flyttar in i Probitas projekt posthuset

Snabbväxande bolag lägger beslag på nyrenoverade kontorslokaler vid Odenplan.

Han blir ny vd vid Castellum i Stockholm

Klart med vem som ersätter sparkade Anders Nilsson. Blir ansvarig för bestånd som nästan är värt 30 miljarder kronor.

Bildextra: Fabege planerar för hela 400.000 kvm kontor

Klaus Hansen Vikström om bolagets planerade jättesatsning i Flemingsberg. Motsvarar mer än 35 Hötorgsskrapor.

Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Miljardprojektet på Lilla Essingen skjuts allt mer på framtiden. Nu kan det bli en annan verksamhet.

Japanska storköparen nobbar grannfastigheten

En av de största styckeaffärerna i Sverige på länge väntas.

Hyr ut vid Sergels torg

Hyr lokalerna högst upp. Tar över efter en advokatfirma.

Tillbaka till förstasidan