Oscar säljer liten klenod och backar ur Göteborg

Oscar Properties säljer en fastighet i Göteborg och en på Djurgården i Stockholm för sammanlagt 98 miljoner kronor. Köpare är Skandrenting som ägs av Erik Selin.

Det rör sig om fastigheterna Annedal 23:33 och Grönland 18. Fastigheten Annedal 23:33 är belägen på Nilssonsberg i Göteborg och Grönland 18 är en hyresfastighet på Djurgården i Stockholm. Båda fastigheterna har tillträtts.

Fastigheten i Göteborg, på Sprängkullsgatan 10a nära Handelshögskolan, förvärvades så sent som i mars 2017 och var Oscar Properties inbrytning på Göteborgsmarknaden och även bolagets första förvärv utanför Stockholmsområdet. Köpeskillingen var 65 miljoner kronor. Läs mer om den affären här. Där hade bolaget planerat att uppföra 125 bostäder.

Oscar Properties kommenterar inte de enskilda köpeskillingarna. Men affären i Göteborg är med stor sannolikhet en förlustaffär för bolaget. Köpare är Skandrenting som ägs av Erik Selin.

Fastigheten Grönland 18 på Djurgården var Oscar Properties enda kvarvarande förvaltningsfastighet. Den ligger på Nordenskiöldsgatan 82 och har funnits inom bolaget länge. Den innehåller endast 375 kvm bostadsyta. Enligt Fastighetsvärldens uppgifter finns det i den fastigheten tre 2:or, en 4:a och en 5:a. Alltså totalt fem lägenheter.

Enligt Svenska Dagbladet rör det sig om grannhuset till familjen Engelberts eget släkthus – och grannarna är inte informerade om att värden sålt.

– Vi har sedan länge en bostadsrättsförening i det här hyreshuset, men vi har inte fått reda på att Oscar Properties skulle sälja. Jag är minst sagt överraskad, säger Alexander Lejon, en av de boende, till tidningen.

Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties, i en kommentar till de båda försäljningarna:

– Vi ser kontinuerligt över vårt fastighetsbestånd så att det bäst passar våra behov, när vi fick tillfälle att sälja dessa fastigheter till ett bra pris med en mycket låg direktavkastning för Grönland var det ett bra tillfälle att förändra innehavet.

Oscar Properties har den senaste tiden sålt flera förvaltningsfastigheter, bland annat fastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm (med ) till Fastpartner för nästan en miljard. Det var en kanonaffär för OP, läs mer här. Bolaget har även sålt i Älvsjö, läs mer här. Dessutom har hälftenandelen i Murmästaren (gamla länsstyrelsen) på Kungsholmen sålts till Balder. Tre förvaltningsfastigheter i Värtan har sålts till Capman. Det stora projektet på Lilla Essingen, som köptes från Vasakronan, har sålts in i ett JV – helt enligt den ursprungliga affärsplanen. Flera av de övriga försäljningarna har den pressade bostadsutvecklaren avyttrat för att rädda ekonomin.

Uppdaterat. Artikel har uppdaterats med att det är Skandrenting som är köpare, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Flyttar från city till citynära läge

Tre bolag inom samma internationella koncern väljer att flytta från sina citykontor till vassare lokaler i citynära läge.

Karlastadens byggnader får namn från mytologin

Här är namnen på Karlastadens byggnader.

Bildextra: Så blir Göteborgs nya galleria – första på decennier

Se en lista över samtliga butiker samt ett flertal bilder inför den stora öppningsdagen.

Affärsanalys

Oväntad köpare i läge som kan ge vakanser

Andreas Eckermann vid CBRE sätter analyständerna i transaktion av nyproducerad kontorsfastighet.

Tar över Skånebolag med hus för 270 miljoner

Fastator fortsätter att expandera. Nu är det ett bestånd i Ängelholm och Hässleholm som blir grunden för satsningar i Öresundsområdet.

Spara stora pengar – deklarera rätt

Nu är det dags för allmän fastighetstaxering. Två experter ger här flera praktiska tips och varnar även för de vanligaste fällorna.

Hotellsamarbete öppnar för expansion

Växlar upp rejält och planerar att öppna upp till tio nya hotell.

Första uthyrningarna i Skanskas nya Juvel

Bra flyt i uthyrningsarbetet när klenodbyggnaden börjar stå klar. Rekordhyror väntas.

Rea hos Oscar Properties

I vissa fall ges avgiftsfrihet under fem år. Även fler andra bolag ger generösa bidrag.

Skandia vill bygga på landmärke på Södermalm

Möts av motstånd – men har egentligen en mycket större plan i bakfickan. FV berättar mer.

Operation räddning inledd

De hårt prövade bostadsutvecklaren har tappat marknadens förtroende och kallar till extra bolagsstämma för att välja styrelse.

Revansch för Kista med ny stor mässa

En eventuell flytt skulle lyfta Kista – och kanske även den stora Stockholmsmässan. FV pekar ut aktuellt område.

Fler handelsprojekt ställs in

Statistik som HUI tagit fram exklusivt för Fastighetsvärlden.

Corem köper för 400 mkr

Hoppas på lyft när storsatsning i närheten står klar.

Tre Kronors värde nu 2,3 mdr

Det nya bolaget gör ännu ett stort förvärv, nu för drygt 900 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan