Oscar Engelbert. Bild: Fastighetsvärlden

Oscar Engelbert avgår som vd – Janglin tar över

Oscar Properties vd Oscar Engelbert avgår som vd efter 19 år i bolaget. Carl Janglin går in som ny vd den 1 september 2023. Styrelsen och Engelbert har kommit överens om att bolaget behöver en vd som är duktig på förvaltning.

Fastighetsbolaget Oscar Properties får en ny verkställande direktör när Carl Janglin efterträder grundaren och huvudägaren Oscar Engelbert.

Efter 19 år väljer Oscar Engelbert att lämna över det operativa ansvaret för bolaget men kvarstår som styrelseledamot. Carl Janglin tillträder den 1 september 2023 och kommer senast från The Interface Financial Group där han varit partner. Han har även mångårig ledarerfarenhet från ABB, AGA och EF samt från en rad internationella finans- och fastighetsbolag.

OP har under de senaste åren transformerats från ett utvecklingsbolag inom bostäder till ett klassiskt fastighetsbolag med en portfölj primärt bestående av industri, logistik och kommersiella fastigheter. Med dagens fastighetsportfölj på cirka sju miljarder kronor samt hyresintäkter på cirka 420 miljoner kronor finns goda förutsättningar att fortsättningsvis skapa en välfungerande plattform, även i den nya räntemiljön, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Styrelsen och Oscar Engelbert har gemensamt beslutat att det nya ränte- och marknadsläget kräver en ny vd med en gedigen förvaltarprofil. De kommande två åren handlar för OP, likväl som för många andra noterade fastighetsbolag, om fastighetsförvaltning och fortsatta besparingar. Carl Janglins långa erfarenhet av finansiering, förvaltning och kostnadsbesparingar lämpar sig väl för att ytterligare få ner OPs skuldgrad och räntekostnader.

”Jag har varit operativt ansvarig på OP i 19 år varav 10 som börs-vd. Mitt kall är som många vet att bygga fantastiska hus och utveckla, inte att förvalta, det är personer som Carl Janglin mycket bättre på. Jag behåller mina aktier och sitter självklart kvar i styrelsen.” säger Oscar Engelbert, största ägare och avgående vd Oscar Properties.

”Vi i styrelsen har som en konsekvens av OPs förändringsresa och nya inriktning sett över den operativa ledningen. Med Carl Janglin som ny vd har Oscar Properties bra förutsättningar att få ner både vakanser och skulder ytterligare, även med befintlig räntenivå. Vi tackar Oscar för hans insatser som vd och fortsätter vårt samarbete i styrelsen.” säger Peter Norman, styrelseordförande Oscar Properties.

”Oscar Properties har skapat en spännande portfölj av väldiversifierade fastigheter som levererar stabila, inflationsskyddade kassaflöden. Jag hoppas som vd kunna skapa stabilitet och förtroende, där fokus initialt ligger på finansiering, förvaltning och kostnadskontroll. En stabil grund att bygga bolaget vidare ifrån.” säger Carl Janglin.

”Det har varit viktigt för mig de senaste åren att själv vara med och genomföra OPs förändring och skapa en ny plattform. Min ambition var att vi skulle ha en större portfölj och stabilitet den dag jag lämnar över men när vi träffade Carl kände både jag och styrelsen att han är bättre lämpad att förvalta bolaget.” avslutar Oscar Engelbert.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan