Illustration: White

Örebroporten hyr ut hela 7.900 kvm till SCB

SCB flyttar sitt huvudkontor till Örebroportens projekt Kexfabriken 2 och hyr 7.900 kvm. Hyran är 2.190 kr/kvm. Därmed tappar Castellum en stor hyresgäst när en av de sista ödetomterna vid resecentrum i Örebro bebyggs och fylls med verksamheter. Det är även en av årets största uthyrningar.

Efterfrågan på moderna kontor i kommunikationsnära lägen är fortsatt hög i Örebro. Örebroporten har tagit investeringsbeslut att bygga ytterligare kontorshus på fastigheten Kexfabriken 2 för att möta efterfrågan. Kexfabriken 2 är ett tillskott med ca 1,4 procent på kontorsmarknaden i Örebro.

Örebroportens styrelse har fattat beslut om att bygga ca 11.500 kvm BTA lokaler fördelat på två sammanlänkade huskroppar om fem våningar vardera. Byggnaden får ett fint skyltläge och kommer att bidra till en mer attraktiv stadsbild. Kexfabriken 2 blir en naturlig fortsättning på det stråk med kontor och andra verksamheter som nu växer fram i nära anslutning till centralstationen.

Uthyrningsgraden är 80 procent. Ankarhyresgäst i kontorshuset blir SCB som flyttar in september 2023. Återstår att hyra ut är det översta våningsplanet i respektive byggnad.

Enligt uppgift från SCB till Fastigheten fick myndigheten in cirka tio lokalförslag i sökprocessen. Fem låg nära centralstationen eller Örebro Södra station, som var del av kriterierna, och utvärderades vidare. Ett av alternativen var att förlänga i de nuvarande lokalerna hos Castellum.

Avtal är tecknat på ca 7.900 kvm till ett hyresvärde på ca 17,3 miljoner kronor. Det ger en hyra på 2.190 kr/kvm.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets hittills tredje största kontorsuthyrning. Se topplistan här.

Cushman & Wakefield och Tenant & Partners har varit rådgivare till SCB i processen.

SCB har hyrt de nuvarande lokalerna sedan 1976. Fram till 1997, när fastigheten ägdes av Vasakronan, var förhyrningen nästan hela 30.000 kvm, men då minskades förhyrningen. Därefter har även Norrporten varit ägare och gjort flera investeringar, då var ytan 21.000 kvm men bantades till 17.000 kvm vid en förlängning 2012, läs mer här, och då var hyran 1.579 kr/kvm. När sedan Castellum köpte hela Norrporten fick SCB åter ny hyresvärd.

— Under pandemin har vi arbetat med att modifiera tidigare skisser på kontorsbyggnaden med nyvunna erfarenheter från hemarbete. Tillsammans med White har vi skapat supermoderna kontor för dagens och morgondagens arbetssätt. Idag har styrelsen tagit investeringsbeslut med hela 80 procent uthyrningsgrad, säger Jeanette Berggren, vd Örebroporten Fastigheter.

– Det är kul att se hur visionerna i den fördjupade översiktsplanen från 2015 börjar förverkligas. Byggnaden blir en länk mellan stadskärnan och de norra delarna av staden. Den kan göra att Östra Bangatan upplevs mer stadsmässig och att stadslivet på norr blir mer intensivt säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun.

– Örebroporten har i uppdrag att komplettera marknaden med näringsfastigheter på marknadsmässiga villkor. Genom det nya kontorshuset på Kexfabriken 2 säkerställer vi att SCB som viktig arbetsgivare kan driva sin verksamhet i moderna och ändamålsenliga lokaler med närhet till både lokala och nationella allmänna kommunikationer. Det finns också utrymme för fler företag att etablera sig på detta fina läge, säger Örebroportens styrelseordförande Lennart Bondeson.

I januari 2019 tecknade SCB avtal om flytt av Stockholmskontoret. Då flyttade man inom Vasakronans bestånd, från Garnisonen på Östermalm till Solna strand. Vid den flytten minskades lokalytan från 14.300 kvm till 7.200 kvm, läs mer här. I Garnisonen fann bland annat cellkontor och storrrum samt stora korridorsytor som inte användes för någon verksamhet.

Castellums fastighet Tullen 8 på Klostergatan 23, som ligger precis vid stationen, innehåller totalt cirka 28.000 kvm lokaler. Om några år lämnar SCB som funnits i huset sedan 1976. Foto: Castellum

Fler Nyheter från förstasidan

Genova förvärvar halva Järngrinden

Skaffat sig en plattform i Västsverige. Option på att köpa allt.

Heimstaden om möjliga bud på nya innerstadskåkarna

Vd Patrik Hall till FV om framtiden.

”Vi är extremt nöjda med priset”

Efter rekordförsäljningen – nu vill Akelius trippla dagens bestånd. Läs om strategin.

Castellum blir ny stor ägare i Oscar efter miljardaffär

Tar över en ägarandel om 10 procent i bolaget. Minst en rejäl utmaning finns i beståndet.

Nytt coworkingkoncept om 2.500 kvm direkt vid Sergels torg

Vill ta coworking ett steg till och satsar inom ett speciellt segment.

Kraftig explosion i Göteborg

Vd:n till FV: ”De boende är chockade och ledsna. Vi gör allt vi kan för att stötta”.

Glädjesiffror efter covid för Eurocommercial

Vakanstal på låga 1,3 procent.

Affären den tredje största under 2000-talet

FV rangordnar de allra största transaktionerna.

Akelius ”hemliga” bestånd inom tullarna som ingår

Läs om vilka som är de mest kända fastigheterna som byter ägare.

Fastighetsprofil häktad för grovt svindleri

Misstänkt för en lång rad grova ekobrott.

Klart: Köper från Akelius för 92 miljarder

Megaaffär klar. En av FV:s utpekade favoriter köper. Läs om tidigare värderingar, upp hela 30 respektive 22 procent.

Myndighet hyr över 2.000 kvm i Uppsala

Lokal fastighetsutvecklare skriver dessutom kontrakt med två andra stora aktörer när nya företagskvarteret fylls på.

Bildextra: Satsar på 7.000 kvm kontor norr om Stockholm

Familjeföretaget utvecklar spårnära.

Lägger bud på skandalhuset Kinesiska muren

Får grönt ljus. ”Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv”.

Tillbaka till förstasidan