Illustration: White

Örebroporten hyr ut hela 7.900 kvm till SCB

SCB flyttar sitt huvudkontor till Örebroportens projekt Kexfabriken 2 och hyr 7.900 kvm. Hyran är 2.190 kr/kvm. Därmed tappar Castellum en stor hyresgäst när en av de sista ödetomterna vid resecentrum i Örebro bebyggs och fylls med verksamheter. Det är även en av årets största uthyrningar.

Efterfrågan på moderna kontor i kommunikationsnära lägen är fortsatt hög i Örebro. Örebroporten har tagit investeringsbeslut att bygga ytterligare kontorshus på fastigheten Kexfabriken 2 för att möta efterfrågan. Kexfabriken 2 är ett tillskott med ca 1,4 procent på kontorsmarknaden i Örebro.

Örebroportens styrelse har fattat beslut om att bygga ca 11.500 kvm BTA lokaler fördelat på två sammanlänkade huskroppar om fem våningar vardera. Byggnaden får ett fint skyltläge och kommer att bidra till en mer attraktiv stadsbild. Kexfabriken 2 blir en naturlig fortsättning på det stråk med kontor och andra verksamheter som nu växer fram i nära anslutning till centralstationen.

Uthyrningsgraden är 80 procent. Ankarhyresgäst i kontorshuset blir SCB som flyttar in september 2023. Återstår att hyra ut är det översta våningsplanet i respektive byggnad.

Enligt uppgift från SCB till Fastigheten fick myndigheten in cirka tio lokalförslag i sökprocessen. Fem låg nära centralstationen eller Örebro Södra station, som var del av kriterierna, och utvärderades vidare. Ett av alternativen var att förlänga i de nuvarande lokalerna hos Castellum.

Avtal är tecknat på ca 7.900 kvm till ett hyresvärde på ca 17,3 miljoner kronor. Det ger en hyra på 2.190 kr/kvm.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets hittills tredje största kontorsuthyrning. Se topplistan här.

Cushman & Wakefield och Tenant & Partners har varit rådgivare till SCB i processen.

SCB har hyrt de nuvarande lokalerna sedan 1976. Fram till 1997, när fastigheten ägdes av Vasakronan, var förhyrningen nästan hela 30.000 kvm, men då minskades förhyrningen. Därefter har även Norrporten varit ägare och gjort flera investeringar, då var ytan 21.000 kvm men bantades till 17.000 kvm vid en förlängning 2012, läs mer här, och då var hyran 1.579 kr/kvm. När sedan Castellum köpte hela Norrporten fick SCB åter ny hyresvärd.

— Under pandemin har vi arbetat med att modifiera tidigare skisser på kontorsbyggnaden med nyvunna erfarenheter från hemarbete. Tillsammans med White har vi skapat supermoderna kontor för dagens och morgondagens arbetssätt. Idag har styrelsen tagit investeringsbeslut med hela 80 procent uthyrningsgrad, säger Jeanette Berggren, vd Örebroporten Fastigheter.

– Det är kul att se hur visionerna i den fördjupade översiktsplanen från 2015 börjar förverkligas. Byggnaden blir en länk mellan stadskärnan och de norra delarna av staden. Den kan göra att Östra Bangatan upplevs mer stadsmässig och att stadslivet på norr blir mer intensivt säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun.

– Örebroporten har i uppdrag att komplettera marknaden med näringsfastigheter på marknadsmässiga villkor. Genom det nya kontorshuset på Kexfabriken 2 säkerställer vi att SCB som viktig arbetsgivare kan driva sin verksamhet i moderna och ändamålsenliga lokaler med närhet till både lokala och nationella allmänna kommunikationer. Det finns också utrymme för fler företag att etablera sig på detta fina läge, säger Örebroportens styrelseordförande Lennart Bondeson.

I januari 2019 tecknade SCB avtal om flytt av Stockholmskontoret. Då flyttade man inom Vasakronans bestånd, från Garnisonen på Östermalm till Solna strand. Vid den flytten minskades lokalytan från 14.300 kvm till 7.200 kvm, läs mer här. I Garnisonen fann bland annat cellkontor och storrrum samt stora korridorsytor som inte användes för någon verksamhet.

Castellums fastighet Tullen 8 på Klostergatan 23, som ligger precis vid stationen, innehåller totalt cirka 28.000 kvm lokaler. Om några år lämnar SCB som funnits i huset sedan 1976. Foto: Castellum

Fler Nyheter från förstasidan

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Värvar vd från konkurrent

Värvas från främsta konkurrenten.

Forum köper värderingsbolag

”Kulturellt är det här en perfekt matchningen”.

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Juryn: Årets bästa uthyrning

Läs juryns val när de tre bästa uthyrningarna 2022 koras.

Tillbaka till förstasidan