Illustration: White

Örebroporten hyr ut hela 7.900 kvm till SCB

SCB flyttar sitt huvudkontor till Örebroportens projekt Kexfabriken 2 och hyr 7.900 kvm. Hyran är 2.190 kr/kvm. Därmed tappar Castellum en stor hyresgäst när en av de sista ödetomterna vid resecentrum i Örebro bebyggs och fylls med verksamheter. Det är även en av årets största uthyrningar.

Efterfrågan på moderna kontor i kommunikationsnära lägen är fortsatt hög i Örebro. Örebroporten har tagit investeringsbeslut att bygga ytterligare kontorshus på fastigheten Kexfabriken 2 för att möta efterfrågan. Kexfabriken 2 är ett tillskott med ca 1,4 procent på kontorsmarknaden i Örebro.

Örebroportens styrelse har fattat beslut om att bygga ca 11.500 kvm BTA lokaler fördelat på två sammanlänkade huskroppar om fem våningar vardera. Byggnaden får ett fint skyltläge och kommer att bidra till en mer attraktiv stadsbild. Kexfabriken 2 blir en naturlig fortsättning på det stråk med kontor och andra verksamheter som nu växer fram i nära anslutning till centralstationen.

Uthyrningsgraden är 80 procent. Ankarhyresgäst i kontorshuset blir SCB som flyttar in september 2023. Återstår att hyra ut är det översta våningsplanet i respektive byggnad.

Enligt uppgift från SCB till Fastigheten fick myndigheten in cirka tio lokalförslag i sökprocessen. Fem låg nära centralstationen eller Örebro Södra station, som var del av kriterierna, och utvärderades vidare. Ett av alternativen var att förlänga i de nuvarande lokalerna hos Castellum.

Avtal är tecknat på ca 7.900 kvm till ett hyresvärde på ca 17,3 miljoner kronor. Det ger en hyra på 2.190 kr/kvm.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets hittills tredje största kontorsuthyrning. Se topplistan här.

Cushman & Wakefield och Tenant & Partners har varit rådgivare till SCB i processen.

SCB har hyrt de nuvarande lokalerna sedan 1976. Fram till 1997, när fastigheten ägdes av Vasakronan, var förhyrningen nästan hela 30.000 kvm, men då minskades förhyrningen. Därefter har även Norrporten varit ägare och gjort flera investeringar, då var ytan 21.000 kvm men bantades till 17.000 kvm vid en förlängning 2012, läs mer här, och då var hyran 1.579 kr/kvm. När sedan Castellum köpte hela Norrporten fick SCB åter ny hyresvärd.

— Under pandemin har vi arbetat med att modifiera tidigare skisser på kontorsbyggnaden med nyvunna erfarenheter från hemarbete. Tillsammans med White har vi skapat supermoderna kontor för dagens och morgondagens arbetssätt. Idag har styrelsen tagit investeringsbeslut med hela 80 procent uthyrningsgrad, säger Jeanette Berggren, vd Örebroporten Fastigheter.

– Det är kul att se hur visionerna i den fördjupade översiktsplanen från 2015 börjar förverkligas. Byggnaden blir en länk mellan stadskärnan och de norra delarna av staden. Den kan göra att Östra Bangatan upplevs mer stadsmässig och att stadslivet på norr blir mer intensivt säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun.

– Örebroporten har i uppdrag att komplettera marknaden med näringsfastigheter på marknadsmässiga villkor. Genom det nya kontorshuset på Kexfabriken 2 säkerställer vi att SCB som viktig arbetsgivare kan driva sin verksamhet i moderna och ändamålsenliga lokaler med närhet till både lokala och nationella allmänna kommunikationer. Det finns också utrymme för fler företag att etablera sig på detta fina läge, säger Örebroportens styrelseordförande Lennart Bondeson.

I januari 2019 tecknade SCB avtal om flytt av Stockholmskontoret. Då flyttade man inom Vasakronans bestånd, från Garnisonen på Östermalm till Solna strand. Vid den flytten minskades lokalytan från 14.300 kvm till 7.200 kvm, läs mer här. I Garnisonen fann bland annat cellkontor och storrrum samt stora korridorsytor som inte användes för någon verksamhet.

Castellums fastighet Tullen 8 på Klostergatan 23, som ligger precis vid stationen, innehåller totalt cirka 28.000 kvm lokaler. Om några år lämnar SCB som funnits i huset sedan 1976. Foto: Castellum

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan