Redan under 2022 hade Oscar Properties slut på pengar, bedömer konkursförvaltaren för konkursboet. Styrelsen slog dock inte larm och nu kan det slå tillbaka på ledamöterna själva, skriver Dagens Industri.
Enligt konkursförvaltaren Lars Wiking slog inte styrelsen larm om att kapitalet var slut. Konkursen för Oscar Properties kom efter många turer i oktober 2024, men Wiking bedömer att OP befann sig i obestånd åtminstone ett år innan dess, med negativt rörelsekapital, inställda räntebetalningar och förfallna skulder som inte betalades.
– Den äldsta obetalda fakturan förföll i augusti 2022. Så i augusti 2022 har man inte förmåga att betala förfallen skuld som inte är tvistig, som jag uppfattat det, säger Lars Wiking till di.se.
En kontrollbalansräkning upprättades först den 18 juni 2024, vilken visade på skulder på 117 miljoner kronor per den 31 december 2023. Tillgångarna var en krona, skriver tidningen. Aktiebolagslagen säger att en kontrollbalansräkning ska upprättas direkt när skäl finns att anta att ett bolags kapital understiger hälften av aktiekapitalet.
Att det inte gjordes kan få konsekvenser för styrelsen. När ett bolag är kontrollbalanspliktigt har styrelseledamöterna förpliktelser som man kan bli personligt betalningsansvarig för. Med andra ord – styrelsen kan tvingas betala miljonskulderna ur egen ficka.
När OP gick i konkurs låg de obetalda skulderna på 24 miljoner.
Oscar Engelbert står också under lupp när konkursförvaltare för både OP och Parkgate vill dra in pengar till konkursboet. En lyxvilla på Mallorca som såldes innan Parkgates konkurs, kan ha avyttrats när bolaget redan var i obestånd. Där kan Engelbert och vd för bolaget komma att kallas till domstol för ett edgångssammanträde för att reda ut transaktionen.
Under onsdagen skrev Expressen om tre tomter på skärgårdsön Dalarö som Engelbert sålde 2020 för blott 5 miljoner, något som har gjort att konkursförvaltaren Lars Wiking har startat en utredning för att se om tomterna har sålts för billigt. Wiking utreder också transaktionen med den lyxvilla som ligger granne till tomterna, för att utreda om det var ett för högt pris vid affären (63 mkr). Tomterna och villan såldes till Jonas Ramstedt, vd för fastighetsbolaget Landia, som tidigare arbetat med Oscar Engelbert.