Så här vill Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur utveckla den norra delen av Drottninggatan. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Olov Lindgren vill utveckla på Drottninggatan

Olov Lindgren vill öppna upp fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor. Det kan bli en viktig pusselbit när Stockholms stad planerar för en rekordlång gågata.

Sven Renström.
Visa faktaruta

Olov Lindgren ruvar på ett utvecklingsprojekt av fastigheten Stjärnfallet 16 på Drottninggatan 97. Det handlar om fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor.

Planerna sammanfaller i Stockholms stads vision att förlänga gågatan genom innerstaden till i första hand Odenplan och senare hela vägen till Norrtull.

– Vi vill bidra till ett bättre gaturum vid vår fastighet. Med Citybanans tillkomst ökar flödet längs gatan, säger Sven Renström, VD vid Olov Lindgren till Fastighetsvärlden.

Den aktuella 60-tals byggnaden, har idag en sluten fasad där den ligger utemot Observatorielunden.

Olov Lindgren vill bygga ut det ”kapade fasadhörnet”, där Drottninggatan böjer något, för att manifestera platsen med en rundat hörn i glas. Bolaget vill även öppna upp lokaler för levande gatuplan med möjligheter för butiker och bistro.

– Tillbyggnaden mot gatan rör sig om ganska små tillkommande areor per våningsplan men vi tror att det visuellt skulle bidra till att lyfta hela närområdet. Stora delar av backen på Drottninggatan har fått ett allt bättre kommersiellt innehåll det senaste decenniet och även sträckan Norrtullsgatan från vår fastighet ner till Odenplan har bra potential idag. Men vid vår fastighet behöver det hända något, säger Renström.

Dagens fastighet består av en V-formad byggnad. Fastighetsbolaget smider även planer för en flygel för att binda ihop våningsplanen. Totalt skulle fastigheten i så fall få en utökad uthyrbar area med 3.000 kvm och nå totalt 9.000 kvm.

Strategisk Arkitektur har rituppdraget. Se illustration på sajten. Olov Lindgren har även lanserat en idé med glaspaviljonger på andra sidan Drottninggatan/Norrtullsgatan för att ytterligare stärka gaturummet. Inspirationen har hämtats från Kungsträdgården.

Ett stycke kriminalhistoria utspelade sig 1962 i fastigheten inför rivningen av det hus som då stod på platsen. En bankman mördade, styckade och eldade upp en kund från vilken han förskingrat pengar (300.000 kronor enligt dåtidens penningvärde). Fallet blev känt som ”kakelugnsmordet”.

Han avslöjades och dömdes till livstids fängelse, vilket senare omvandlades till 14 års fängelse. Han dömdes trots att bevismaterialet i form av en kakelugn försvunnit då huset redan rivits.

Idag. Så här ser fasaden ut i dagsläget. Huset är idag mest känt för det uppmärksammade mordet i början på 1960-talet.
Framtid? Så här kan det se ut på platsen framöver om planerna går igenom. Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur har även klurat på hur det skulle kunna bli trevligare på parksidan mot Observatorielunden. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Fler Nyheter från förstasidan

Jens Engwall: ”Det går bra nu…”

Hemfosa redovisar siffrorna för första halvåret. Vd:n passar även på att hylla en nyckelmedarbetare som inom kort slutar.

Tre Kronor köper för 495 mkr

Bernt-Olof Gustafsson och Michael Johansson motiverar affärerna.

Klart: Bicky Chakraborty vann kamp om hyllat projekt i trä

Har sedan tidigare fler än 35 hotell och äger 21 av hotellfastigheterna.

Toksegt för Bonava i Sverige – men lyft i Ryssland

Vd Joachim Hallengren: ”Jag konstaterar att bostadspriserna i Sverige stabiliserades under kvartalet”.

Ica köper för stor satsning – når hela 150.000 kvm

Följer upp köpet från Kilenkrysset med ett förvärv från NCC.

Heimstaden in i Tyskland

Fler än tio svenska bolag har nu tagit sig in på den tyska fastighetsmarknaden.

Mest lästa – har du koll på vad som hänt?

Förfalskade värderingar, sol-och-vårade tjänstemän, spännande satsningar och rekordaffärer. Första halvåret har bjudit på det mesta.

Diös och NP3 i byte för 600 mkr

Sorterar upp i sina bestånd på Gävlemarknaden

Oscars försäljning ökade igen

Av den pågående produktionen är 89 procent såld. Läs Oscar Engelberts kommentar.

JM:s delår gav börsen glädjefnatt

Lägre resultat men samtidigt något bättre försäljning än väntat. Börsen reagerade häftigt.

Carnegie & Co lyfter värdet med 1,8 miljarder

Visar upp kraftig resultatpåverkan inför kommande rapport.

Vasakronans fastigheter nu värda 134 miljarder

Hyrestillväxten i jämförbart bestånd uppgick till 6 procent.

Lästips för hängmattan

Låt dig inspireras och gnugga geniknölarna. Här är några lästips inför ledigheten.

Tillbaka till förstasidan