Så här vill Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur utveckla den norra delen av Drottninggatan. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Olov Lindgren vill utveckla på Drottninggatan

Olov Lindgren vill öppna upp fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor. Det kan bli en viktig pusselbit när Stockholms stad planerar för en rekordlång gågata.

Sven Renström.
Visa faktaruta

Olov Lindgren ruvar på ett utvecklingsprojekt av fastigheten Stjärnfallet 16 på Drottninggatan 97. Det handlar om fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor.

Planerna sammanfaller i Stockholms stads vision att förlänga gågatan genom innerstaden till i första hand Odenplan och senare hela vägen till Norrtull.

– Vi vill bidra till ett bättre gaturum vid vår fastighet. Med Citybanans tillkomst ökar flödet längs gatan, säger Sven Renström, VD vid Olov Lindgren till Fastighetsvärlden.

Den aktuella 60-tals byggnaden, har idag en sluten fasad där den ligger utemot Observatorielunden.

Olov Lindgren vill bygga ut det ”kapade fasadhörnet”, där Drottninggatan böjer något, för att manifestera platsen med en rundat hörn i glas. Bolaget vill även öppna upp lokaler för levande gatuplan med möjligheter för butiker och bistro.

– Tillbyggnaden mot gatan rör sig om ganska små tillkommande areor per våningsplan men vi tror att det visuellt skulle bidra till att lyfta hela närområdet. Stora delar av backen på Drottninggatan har fått ett allt bättre kommersiellt innehåll det senaste decenniet och även sträckan Norrtullsgatan från vår fastighet ner till Odenplan har bra potential idag. Men vid vår fastighet behöver det hända något, säger Renström.

Dagens fastighet består av en V-formad byggnad. Fastighetsbolaget smider även planer för en flygel för att binda ihop våningsplanen. Totalt skulle fastigheten i så fall få en utökad uthyrbar area med 3.000 kvm och nå totalt 9.000 kvm.

Strategisk Arkitektur har rituppdraget. Se illustration på sajten. Olov Lindgren har även lanserat en idé med glaspaviljonger på andra sidan Drottninggatan/Norrtullsgatan för att ytterligare stärka gaturummet. Inspirationen har hämtats från Kungsträdgården.

Ett stycke kriminalhistoria utspelade sig 1962 i fastigheten inför rivningen av det hus som då stod på platsen. En bankman mördade, styckade och eldade upp en kund från vilken han förskingrat pengar (300.000 kronor enligt dåtidens penningvärde). Fallet blev känt som ”kakelugnsmordet”.

Han avslöjades och dömdes till livstids fängelse, vilket senare omvandlades till 14 års fängelse. Han dömdes trots att bevismaterialet i form av en kakelugn försvunnit då huset redan rivits.

Idag. Så här ser fasaden ut i dagsläget. Huset är idag mest känt för det uppmärksammade mordet i början på 1960-talet.
Framtid? Så här kan det se ut på platsen framöver om planerna går igenom. Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur har även klurat på hur det skulle kunna bli trevligare på parksidan mot Observatorielunden. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Tidigare Nyheter från förstasidan

Säljer stora Badkarsfabriken

21.000 kvm industrihistoria byter ägare.

Genesta tvekar om Sverige

Genesta tillträder en fastighet intill Centralstationen och Tivoli i Köpenhamn om 28.000 kvm. Bolaget väljer bort Sverige – fokuserar på övriga Norden.

Slutliga listor: Största rådgivarna under 2017

Datscha och Fastighetsvärlden presenterar vilka rådgivningsbolag som var mest framgångsrika 2017. Läs även om vilka som är ledande inom olika marknader.

Skanska vinstvarnar – fyra lämnar ledningsgruppen

Läs om hur byggjätten ska förändras i framtiden för att uppnå bättre lönsamhet. Nye VD:n har utsett sin nya ledningsgrupp.

Bekräftat: Uniqlo öppnar första hos Vasakronan

Hyr ut till klädkedja som varit allra högst på mångas önskelista. Första etableringen i Norden.

Nyheter från webben

Bilder: Förhandstitt in i Oscars höjdarbygge

Oscar Engelbert: ”Det var länge sedan vi såg ett lika avancerat och innovativt bostadsprojekt i Stockholm”. 70 procent av lägenheterna är sålda.

Stjärnkock öppnar ny restaurang i Uppsala

Melker Andersson öppnar ny restaurang. I centrala Stockholm ligger Melker Andersson bakom flera framgångsrika restaurangersatsningar. Sedan ett par år finns …

Färre säljstarter i januari 2018

Svensk Nyproduktion, en del av Svenska Mäklarhuset, har tagit fram en rapport som visar att 233 projekt med totalt 11300 …

Estea säljer för 141 miljoner i Stockholm och Göteborg

Estea avyttrar fastigheterna Veddesta 2:42 i Järfälla och Kobbegården 6:249 i Sisjöns industriområde i Göteborg som ett led i tidigare …

Försäljningar och nyemission ska vända Tobin

Handeln med teckningsrätter börjar.

Hemfosas tänkta kronprins tar över affärerna vid JLL

Tar över Capital Markets i Sverige efter Tom Lindahl.

Nytt ”ölmecka” i Frihamnen

Hit flyttar Stockholm Brewing Co sin verksamhet.

Rating ska kapa finansieringskostnad

SBB får ytterligare ett kreditbetyg och siktar på investment grade-betyg.

Ännu en toppkraft slutar på Agora

Först tvingades VD:n sluta. Nu väljer en annan medarbetare att lämna bolaget.

Skanska hyr ut i Malmö

Skanska har tecknat avtal med Trägårdh Advokatbyrå och Malmö Stad som hyresgäster i Aura, Malmö. Kontorshuset ligger i Citadellsstaden som …

Törngren Magnell värvar Safa Mahmoudi

Advokatfirman Törngren Magnell har rekryterat Safa Mahmoudi som även blir ny delägare. Han är specialiserad på fastigheter och infrastruktur och …

Tidigare biograf blir gym när Castellum bygger om

Nordic Wellness flyttar in i Castellums fastighet på på Drottninggatan 64 mitt i Norrköping. Fastigheten byggdes 1944 och den aktuella …

Hyr 2.500 kvm i Alvik

Utökar förhyrningen i Anders Bodin Fastigheters bestånd.

Tillbaka till förstasidan