Så här vill Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur utveckla den norra delen av Drottninggatan. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Olov Lindgren vill utveckla på Drottninggatan

Olov Lindgren vill öppna upp fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor. Det kan bli en viktig pusselbit när Stockholms stad planerar för en rekordlång gågata.

Sven Renström.
Visa faktaruta

Olov Lindgren ruvar på ett utvecklingsprojekt av fastigheten Stjärnfallet 16 på Drottninggatan 97. Det handlar om fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor.

Planerna sammanfaller i Stockholms stads vision att förlänga gågatan genom innerstaden till i första hand Odenplan och senare hela vägen till Norrtull.

– Vi vill bidra till ett bättre gaturum vid vår fastighet. Med Citybanans tillkomst ökar flödet längs gatan, säger Sven Renström, VD vid Olov Lindgren till Fastighetsvärlden.

Den aktuella 60-tals byggnaden, har idag en sluten fasad där den ligger utemot Observatorielunden.

Olov Lindgren vill bygga ut det ”kapade fasadhörnet”, där Drottninggatan böjer något, för att manifestera platsen med en rundat hörn i glas. Bolaget vill även öppna upp lokaler för levande gatuplan med möjligheter för butiker och bistro.

– Tillbyggnaden mot gatan rör sig om ganska små tillkommande areor per våningsplan men vi tror att det visuellt skulle bidra till att lyfta hela närområdet. Stora delar av backen på Drottninggatan har fått ett allt bättre kommersiellt innehåll det senaste decenniet och även sträckan Norrtullsgatan från vår fastighet ner till Odenplan har bra potential idag. Men vid vår fastighet behöver det hända något, säger Renström.

Dagens fastighet består av en V-formad byggnad. Fastighetsbolaget smider även planer för en flygel för att binda ihop våningsplanen. Totalt skulle fastigheten i så fall få en utökad uthyrbar area med 3.000 kvm och nå totalt 9.000 kvm.

Strategisk Arkitektur har rituppdraget. Se illustration på sajten. Olov Lindgren har även lanserat en idé med glaspaviljonger på andra sidan Drottninggatan/Norrtullsgatan för att ytterligare stärka gaturummet. Inspirationen har hämtats från Kungsträdgården.

Ett stycke kriminalhistoria utspelade sig 1962 i fastigheten inför rivningen av det hus som då stod på platsen. En bankman mördade, styckade och eldade upp en kund från vilken han förskingrat pengar (300.000 kronor enligt dåtidens penningvärde). Fallet blev känt som ”kakelugnsmordet”.

Han avslöjades och dömdes till livstids fängelse, vilket senare omvandlades till 14 års fängelse. Han dömdes trots att bevismaterialet i form av en kakelugn försvunnit då huset redan rivits.

Idag. Så här ser fasaden ut i dagsläget. Huset är idag mest känt för det uppmärksammade mordet i början på 1960-talet.
Framtid? Så här kan det se ut på platsen framöver om planerna går igenom. Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur har även klurat på hur det skulle kunna bli trevligare på parksidan mot Observatorielunden. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Missa inte! Peak Stockholm - har huvudstaden mer att ge? Heldag om Stockholm.

Fredagen den 23 mars, Hotel At Six, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Tidigare Nyheter från förstasidan

Vasakronan vill bygga 10.000 kvm kontor centralt

Förvärv möjliggör nytt kontorshus i utmärkt läge.

Köpcentrum i södra Stockholm ska rivas

Först Stinsen i norr. Nu ska även en handelsplats i södra delar av Stockholmsområdet jämnas med marken.

Krävde 200 miljoner efter tvist kring hotell – får 3 miljoner

Fastighet skulle konverteras till hotell och det fanns ett kontrakt med Stordalen.

Eva Landén ny ordförande i fängslande bolag

Läs om de mest kända fastigheterna. Är Kumla, Hall eller Tidaholm störst av anstalterna?

Tidigt samråd igång för SSM:s 78-våningsskrapa

Öppnar även för fler samarbeten inom ramen för projektet.

Grönt ljus för Backahill i Kristianstad

Politikerna i Kristianstads kommunfullmäktige har godkänt planen för Tempotorget där Backahill, familjen Paulssons fastighetsbolag, vill bygga 150–200 nya lägenheter. Området …

KF redo att sälja i Bro

KF Fastigheter har ägt fastigheter och mark i området Tegelhagen  i Upplands Bro sedan 40-talet. Nu planerar man att sälja …

Ny entré till centrala Lund med 600 bostäder

Det är ett stort tillskott av bostäder när Söderport; området vid Södra vägen, Södra Esplanaden och kring Karhögstorg ska omvandlas. …

Köper 642 lägenheter

Ytterligare en större försäljning kan väntas i närheten inom kort.

Landmärket Icon snart fullt

19 våningar och totalt 37.000 kvm.

300.000 bostäder har akut renoveringsbehov

Endast fyra procent av bostadsbolagen ser lönsamhet på kort sikt.

Nyheter från webben

Regeringen reformerar stödet för hyresbostäder

Läs bostadsminister Peter Erikssons kommentar.

Så blir Hemfosas vilda tvilling – läs namnet

Nej, namnet blev inte ”Busfosa”. Läs om bolagets strategi.

Atrium Ljungberg vill bygga 20–23 våningar vid nya t-banan

Fastighetsvärlden berättar om bolagets högtflygande planer. Se även kartor.

Var tredje bostad osåld i Hökerums ikonprojekt

Seg försäljning för snyggt projekt i västra Stockholm.

Tillbaka till förstasidan