Så här vill Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur utveckla den norra delen av Drottninggatan. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Olov Lindgren vill utveckla på Drottninggatan

Olov Lindgren vill öppna upp fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor. Det kan bli en viktig pusselbit när Stockholms stad planerar för en rekordlång gågata.

Sven Renström.
Visa faktaruta

Olov Lindgren ruvar på ett utvecklingsprojekt av fastigheten Stjärnfallet 16 på Drottninggatan 97. Det handlar om fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor.

Planerna sammanfaller i Stockholms stads vision att förlänga gågatan genom innerstaden till i första hand Odenplan och senare hela vägen till Norrtull.

– Vi vill bidra till ett bättre gaturum vid vår fastighet. Med Citybanans tillkomst ökar flödet längs gatan, säger Sven Renström, VD vid Olov Lindgren till Fastighetsvärlden.

Den aktuella 60-tals byggnaden, har idag en sluten fasad där den ligger utemot Observatorielunden.

Olov Lindgren vill bygga ut det ”kapade fasadhörnet”, där Drottninggatan böjer något, för att manifestera platsen med en rundat hörn i glas. Bolaget vill även öppna upp lokaler för levande gatuplan med möjligheter för butiker och bistro.

– Tillbyggnaden mot gatan rör sig om ganska små tillkommande areor per våningsplan men vi tror att det visuellt skulle bidra till att lyfta hela närområdet. Stora delar av backen på Drottninggatan har fått ett allt bättre kommersiellt innehåll det senaste decenniet och även sträckan Norrtullsgatan från vår fastighet ner till Odenplan har bra potential idag. Men vid vår fastighet behöver det hända något, säger Renström.

Dagens fastighet består av en V-formad byggnad. Fastighetsbolaget smider även planer för en flygel för att binda ihop våningsplanen. Totalt skulle fastigheten i så fall få en utökad uthyrbar area med 3.000 kvm och nå totalt 9.000 kvm.

Strategisk Arkitektur har rituppdraget. Se illustration på sajten. Olov Lindgren har även lanserat en idé med glaspaviljonger på andra sidan Drottninggatan/Norrtullsgatan för att ytterligare stärka gaturummet. Inspirationen har hämtats från Kungsträdgården.

Ett stycke kriminalhistoria utspelade sig 1962 i fastigheten inför rivningen av det hus som då stod på platsen. En bankman mördade, styckade och eldade upp en kund från vilken han förskingrat pengar (300.000 kronor enligt dåtidens penningvärde). Fallet blev känt som ”kakelugnsmordet”.

Han avslöjades och dömdes till livstids fängelse, vilket senare omvandlades till 14 års fängelse. Han dömdes trots att bevismaterialet i form av en kakelugn försvunnit då huset redan rivits.

Idag. Så här ser fasaden ut i dagsläget. Huset är idag mest känt för det uppmärksammade mordet i början på 1960-talet.
Framtid? Så här kan det se ut på platsen framöver om planerna går igenom. Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur har även klurat på hur det skulle kunna bli trevligare på parksidan mot Observatorielunden. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Tidigare Nyheter från förstasidan

SEB Trygg Liv säljer välkänt hus för över kvarts miljard

Har fortfarande kvar en fastighet vid det stora torget.

Hemsö köper för 300 mkr

Den uthyrningsbara ytan är totalt cirka 9.000 kvm.

Stordalens stora dröm i centrala Stockholm

Fastighetsvärlden avslöjar att den stora, kända och pampiga byggnaden i centrala Stockholm ska få ett nytt innehåll.

Tobin tappar hela handpenningen i Uppsala

Men Sagax ser ändå en möjlighet och köper 5 procent av aktierna.

VD-skifte på Arcona efter bara drygt ett år

Jeanette Saveros tillträdde i maj 2016.

Nyheter från webben

Rikshem säljer hela Höjvalls ”hjärtebestånd”

Lämnar ort helt när bestånd som förre VD:n förvärvade nu avyttras.

Delår: Hyrorna upp 5 procent hos Vasakronan

Vasakronans delårsrapport januari-september 2017: Efterfrågan på kontorslokaler är fortsatt stark och i kombination med rekordlåga vakanser i centrala lägen ger …

Jula hyr 2.700 kvm av U-R

Jula etablerar ny butik om 2.700 kvm i Nacka Forum som ägs av Unibail-Rodamco. Den nya butiken kommer vara belägen …

CGI hyr 956 kvm av Diös i Gävle

IT- och affärsutvecklingsföretaget CGI flyttar till ny adress på Drottninggatan 6 centrala Gävle. Där hyr bolaget 956 kvm kontor av …

Newsec åter på plats efter storbranden

150 anställda arbetade externt i en vecka.

Åsa Henninge till nytt jobb som VD

NAI Svefas analyschef byter arbetsgivare.

Prisregn över framtidsbyggare i Lund

Nu är årets framtidsbyggare utsedda. Läs om vilka som fick dela på över en miljon kronor i prispengar.

Henrik Kant blir Göteborgs nya stadsbyggnadsdirektör

Läs om hans favoriter bland byggnader och projekt. Efterträder Agneta Hammer som går i pension.

SSM flyttar fram fem byggstarter för 822 bostäder

SSM redovisar siffrorna för tredje kvartalet. Fastighetsvärlden berättar vilka fem projekt som flyttas fram och om bokningsläget för respektive. Aktiekursen sjönk 15 procent på beskedet.

Yvonne Ehinger till CBRE

CBRE meddelar att man utökar marknadskompetensen genom att rekrytera online-strategen Yvonne Ehinger till den nya rollen som marketing & communications …

Fasticon Kompetens värvar erfaren trio till Göteborg

De tre nya medarbetarna är: Ann-Britt Hall, som i sex år har varit HR-chef på fastighetsbolaget Willhem. Lotta Magnusson, som …

Stendörren förvärvar i Farsta

Stendörren Fastigheter har ingått avtal med Yamaha Motor Europe N.V om förvärv av tomträtten till fastigheten Stockholm Mörtö 7 i …

... och förvärvar strandtomt

Förvärvar i attraktivt läge vid Mälaren.

Tillbaka till förstasidan