Så här vill Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur utveckla den norra delen av Drottninggatan. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Olov Lindgren vill utveckla på Drottninggatan

Olov Lindgren vill öppna upp fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor. Det kan bli en viktig pusselbit när Stockholms stad planerar för en rekordlång gågata.

Annons
Sven Renström.
Visa faktaruta

Olov Lindgren ruvar på ett utvecklingsprojekt av fastigheten Stjärnfallet 16 på Drottninggatan 97. Det handlar om fastigheten där bolaget har sitt eget huvudkontor.

Planerna sammanfaller i Stockholms stads vision att förlänga gågatan genom innerstaden till i första hand Odenplan och senare hela vägen till Norrtull.

– Vi vill bidra till ett bättre gaturum vid vår fastighet. Med Citybanans tillkomst ökar flödet längs gatan, säger Sven Renström, VD vid Olov Lindgren till Fastighetsvärlden.

Den aktuella 60-tals byggnaden, har idag en sluten fasad där den ligger utemot Observatorielunden.

Olov Lindgren vill bygga ut det ”kapade fasadhörnet”, där Drottninggatan böjer något, för att manifestera platsen med en rundat hörn i glas. Bolaget vill även öppna upp lokaler för levande gatuplan med möjligheter för butiker och bistro.

– Tillbyggnaden mot gatan rör sig om ganska små tillkommande areor per våningsplan men vi tror att det visuellt skulle bidra till att lyfta hela närområdet. Stora delar av backen på Drottninggatan har fått ett allt bättre kommersiellt innehåll det senaste decenniet och även sträckan Norrtullsgatan från vår fastighet ner till Odenplan har bra potential idag. Men vid vår fastighet behöver det hända något, säger Renström.

Dagens fastighet består av en V-formad byggnad. Fastighetsbolaget smider även planer för en flygel för att binda ihop våningsplanen. Totalt skulle fastigheten i så fall få en utökad uthyrbar area med 3.000 kvm och nå totalt 9.000 kvm.

Strategisk Arkitektur har rituppdraget. Se illustration på sajten. Olov Lindgren har även lanserat en idé med glaspaviljonger på andra sidan Drottninggatan/Norrtullsgatan för att ytterligare stärka gaturummet. Inspirationen har hämtats från Kungsträdgården.

Ett stycke kriminalhistoria utspelade sig 1962 i fastigheten inför rivningen av det hus som då stod på platsen. En bankman mördade, styckade och eldade upp en kund från vilken han förskingrat pengar (300.000 kronor enligt dåtidens penningvärde). Fallet blev känt som ”kakelugnsmordet”.

Han avslöjades och dömdes till livstids fängelse, vilket senare omvandlades till 14 års fängelse. Han dömdes trots att bevismaterialet i form av en kakelugn försvunnit då huset redan rivits.

Idag. Så här ser fasaden ut i dagsläget. Huset är idag mest känt för det uppmärksammade mordet i början på 1960-talet.
Framtid? Så här kan det se ut på platsen framöver om planerna går igenom. Olov Lindgren och Strategisk Arkitektur har även klurat på hur det skulle kunna bli trevligare på parksidan mot Observatorielunden. Illustration: Strategisk Arkitektur.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan