Oljefonden köper tre fastigheter för 10 miljarder

Första köpet i Tyskland och förvärv av stort köpcentrum. I november 2010 kunde Fastighetsvärlden avslöja norska Oljefondens första förvärv i fastigheter. Totalt har den norska nykomlingen nu gjort en handfull förvärv, varav det senaste i Tyskland där två jättefastigheter har förvärvats tillsammans med AXA och på lika delar. Total köpeskilling är 884 miljoner euro, cirka 6,7 miljarder svenska kronor. Säljare är Royal Bank of Scotland.

I Berlin blir Oljefonden ägare till en fastighet, ”Neues Kranzler Eck”, på Kurfürstendamm som innehåller 72.400 kvm kontors-och butikslokaler och som är 16 våningar hög. I Frankfurt handlar det om ”Frankfurter Welle”, en kontorsfastighet om 81.600 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Royal Bank of Scotland stod för finansieringen och hade 2010 tagit över fastigheten från en av Morgan Stanleys fonder som förvärvat de båda fastigheterna under 2007 för 1.255 miljoner euro. Alltså en ”rabatt” på hela 371 miljoner euro.

– Ja, vi har fått ett riktigt bra pris jämfört med vad någon har betalt tidigare, säger Karsten Kallevig, ansvarig för fastighetsinvesteringar vid Norges Bank Investment Management (Oljefonden), till Finansavisen och konstaterar att hyresintäkterna inte förändrats så mycket nu jämfört med för några år sedan.

– Det är vår första fastighetsinvestering i Tyskland. Affären ligger helt i vår linje om att bygga upp en fastighetsportfölj genom att inleda med förvärv i stora och välutvecklade marknader och tillsammans med partners som delar vår affärsidé, säger Karsten Kallevig i ett pressmeddelande.

Under förra veckan förvärvade Oljefonden även en 50-procentig andel av köpcentrumet Meadowhall utanför Sheffield för 348 miljoner pund, cirka 3,7 miljarder svenska kronor. Andelen förvärvas från ett joint venture mellan London & Stamford Properties och Green Park Investments. British Land äger resterande 50 procent och kommer att fortsätta att förvalta det stora köpcentrumet som innehåller 141.000 kvadratmeter uthyrningsbara lokaler och som har 25 miljoner besökare årligen, enligt ett pressmeddelande från NBIM. Meadowhall är Enlands åttonde största köpcentrum och innehåller 280 butiker, 30 restauranger och en biograf med elva salonger.

I januari 2011 gjorde Fastighetsvärlden en lång, exklusiv, intervju med Karsten Kallevig, ansvarig för Oljefondens fastighetssatsning. Läs hela intervjun här! Artikeln har rubriken ”Redo att ta grepp om världens fastigheter”.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-15

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan