Oljefonden köper tre fastigheter för 10 miljarder

Första köpet i Tyskland och förvärv av stort köpcentrum. I november 2010 kunde Fastighetsvärlden avslöja norska Oljefondens första förvärv i fastigheter. Totalt har den norska nykomlingen nu gjort en handfull förvärv, varav det senaste i Tyskland där två jättefastigheter har förvärvats tillsammans med AXA och på lika delar. Total köpeskilling är 884 miljoner euro, cirka 6,7 miljarder svenska kronor. Säljare är Royal Bank of Scotland.

I Berlin blir Oljefonden ägare till en fastighet, ”Neues Kranzler Eck”, på Kurfürstendamm som innehåller 72.400 kvm kontors-och butikslokaler och som är 16 våningar hög. I Frankfurt handlar det om ”Frankfurter Welle”, en kontorsfastighet om 81.600 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Royal Bank of Scotland stod för finansieringen och hade 2010 tagit över fastigheten från en av Morgan Stanleys fonder som förvärvat de båda fastigheterna under 2007 för 1.255 miljoner euro. Alltså en ”rabatt” på hela 371 miljoner euro.

– Ja, vi har fått ett riktigt bra pris jämfört med vad någon har betalt tidigare, säger Karsten Kallevig, ansvarig för fastighetsinvesteringar vid Norges Bank Investment Management (Oljefonden), till Finansavisen och konstaterar att hyresintäkterna inte förändrats så mycket nu jämfört med för några år sedan.

– Det är vår första fastighetsinvestering i Tyskland. Affären ligger helt i vår linje om att bygga upp en fastighetsportfölj genom att inleda med förvärv i stora och välutvecklade marknader och tillsammans med partners som delar vår affärsidé, säger Karsten Kallevig i ett pressmeddelande.

Under förra veckan förvärvade Oljefonden även en 50-procentig andel av köpcentrumet Meadowhall utanför Sheffield för 348 miljoner pund, cirka 3,7 miljarder svenska kronor. Andelen förvärvas från ett joint venture mellan London & Stamford Properties och Green Park Investments. British Land äger resterande 50 procent och kommer att fortsätta att förvalta det stora köpcentrumet som innehåller 141.000 kvadratmeter uthyrningsbara lokaler och som har 25 miljoner besökare årligen, enligt ett pressmeddelande från NBIM. Meadowhall är Enlands åttonde största köpcentrum och innehåller 280 butiker, 30 restauranger och en biograf med elva salonger.

I januari 2011 gjorde Fastighetsvärlden en lång, exklusiv, intervju med Karsten Kallevig, ansvarig för Oljefondens fastighetssatsning. Läs hela intervjun här! Artikeln har rubriken ”Redo att ta grepp om världens fastigheter”.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-15

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam köper i Köpenhamn

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

NCC lockar 3M till Järva

Endast 1.300 kvm kvar att hyra ut i första etappen.

Tillbaka till förstasidan