Oljefonden köper tre fastigheter för 10 miljarder

Första köpet i Tyskland och förvärv av stort köpcentrum. I november 2010 kunde Fastighetsvärlden avslöja norska Oljefondens första förvärv i fastigheter. Totalt har den norska nykomlingen nu gjort en handfull förvärv, varav det senaste i Tyskland där två jättefastigheter har förvärvats tillsammans med AXA och på lika delar. Total köpeskilling är 884 miljoner euro, cirka 6,7 miljarder svenska kronor. Säljare är Royal Bank of Scotland.

I Berlin blir Oljefonden ägare till en fastighet, ”Neues Kranzler Eck”, på Kurfürstendamm som innehåller 72.400 kvm kontors-och butikslokaler och som är 16 våningar hög. I Frankfurt handlar det om ”Frankfurter Welle”, en kontorsfastighet om 81.600 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Royal Bank of Scotland stod för finansieringen och hade 2010 tagit över fastigheten från en av Morgan Stanleys fonder som förvärvat de båda fastigheterna under 2007 för 1.255 miljoner euro. Alltså en ”rabatt” på hela 371 miljoner euro.

– Ja, vi har fått ett riktigt bra pris jämfört med vad någon har betalt tidigare, säger Karsten Kallevig, ansvarig för fastighetsinvesteringar vid Norges Bank Investment Management (Oljefonden), till Finansavisen och konstaterar att hyresintäkterna inte förändrats så mycket nu jämfört med för några år sedan.

– Det är vår första fastighetsinvestering i Tyskland. Affären ligger helt i vår linje om att bygga upp en fastighetsportfölj genom att inleda med förvärv i stora och välutvecklade marknader och tillsammans med partners som delar vår affärsidé, säger Karsten Kallevig i ett pressmeddelande.

Under förra veckan förvärvade Oljefonden även en 50-procentig andel av köpcentrumet Meadowhall utanför Sheffield för 348 miljoner pund, cirka 3,7 miljarder svenska kronor. Andelen förvärvas från ett joint venture mellan London & Stamford Properties och Green Park Investments. British Land äger resterande 50 procent och kommer att fortsätta att förvalta det stora köpcentrumet som innehåller 141.000 kvadratmeter uthyrningsbara lokaler och som har 25 miljoner besökare årligen, enligt ett pressmeddelande från NBIM. Meadowhall är Enlands åttonde största köpcentrum och innehåller 280 butiker, 30 restauranger och en biograf med elva salonger.

I januari 2011 gjorde Fastighetsvärlden en lång, exklusiv, intervju med Karsten Kallevig, ansvarig för Oljefondens fastighetssatsning. Läs hela intervjun här! Artikeln har rubriken ”Redo att ta grepp om världens fastigheter”.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-15

Fler Nyheter från förstasidan

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

År 2012 sänkte Fredrik Reinfeldts alliansregering restaurangmomsen på serverad mat. Under de kommande tre åren följde en mycket hög omsättningsutveckling …

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Tillbaka till förstasidan