Oljefonden köper tre fastigheter för 10 miljarder

Första köpet i Tyskland och förvärv av stort köpcentrum. I november 2010 kunde Fastighetsvärlden avslöja norska Oljefondens första förvärv i fastigheter. Totalt har den norska nykomlingen nu gjort en handfull förvärv, varav det senaste i Tyskland där två jättefastigheter har förvärvats tillsammans med AXA och på lika delar. Total köpeskilling är 884 miljoner euro, cirka 6,7 miljarder svenska kronor. Säljare är Royal Bank of Scotland.

I Berlin blir Oljefonden ägare till en fastighet, ”Neues Kranzler Eck”, på Kurfürstendamm som innehåller 72.400 kvm kontors-och butikslokaler och som är 16 våningar hög. I Frankfurt handlar det om ”Frankfurter Welle”, en kontorsfastighet om 81.600 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Royal Bank of Scotland stod för finansieringen och hade 2010 tagit över fastigheten från en av Morgan Stanleys fonder som förvärvat de båda fastigheterna under 2007 för 1.255 miljoner euro. Alltså en ”rabatt” på hela 371 miljoner euro.

– Ja, vi har fått ett riktigt bra pris jämfört med vad någon har betalt tidigare, säger Karsten Kallevig, ansvarig för fastighetsinvesteringar vid Norges Bank Investment Management (Oljefonden), till Finansavisen och konstaterar att hyresintäkterna inte förändrats så mycket nu jämfört med för några år sedan.

– Det är vår första fastighetsinvestering i Tyskland. Affären ligger helt i vår linje om att bygga upp en fastighetsportfölj genom att inleda med förvärv i stora och välutvecklade marknader och tillsammans med partners som delar vår affärsidé, säger Karsten Kallevig i ett pressmeddelande.

Under förra veckan förvärvade Oljefonden även en 50-procentig andel av köpcentrumet Meadowhall utanför Sheffield för 348 miljoner pund, cirka 3,7 miljarder svenska kronor. Andelen förvärvas från ett joint venture mellan London & Stamford Properties och Green Park Investments. British Land äger resterande 50 procent och kommer att fortsätta att förvalta det stora köpcentrumet som innehåller 141.000 kvadratmeter uthyrningsbara lokaler och som har 25 miljoner besökare årligen, enligt ett pressmeddelande från NBIM. Meadowhall är Enlands åttonde största köpcentrum och innehåller 280 butiker, 30 restauranger och en biograf med elva salonger.

I januari 2011 gjorde Fastighetsvärlden en lång, exklusiv, intervju med Karsten Kallevig, ansvarig för Oljefondens fastighetssatsning. Läs hela intervjun här! Artikeln har rubriken ”Redo att ta grepp om världens fastigheter”.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-15

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan