Joachim Kuylenstierna, Carl Bildt och Björn Rosengren.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – till börsen i dag

Nu tillförs börsen ett bolag helt inriktat på samhällsfastigheter. Det är Offentliga Hus i Norden AB som gör entré på Nasdaq First North Premier. Handeln av aktien inleddes nedåt men kursen hade efter två timmar nått åter till startkursen.

Noteringen har föregåtts av en kombinerad försäljning av befintliga aktier samt nyemission. Priset i erbjudandet har fastställts till 13,4 kronor per aktie.

När handeln i aktien startade vände kursen ned 4 procent direkt, till 12,85 som lägst. Efter två timmar var kursen uppe på strax över 13,4.

Bolaget meddelar att intresset har varit stort, både bland institutionella investerare i Sverige och utomlands och bland allmänheten i Sverige och övertecknats. Totalt får bolaget över 10.000 nya aktieägare.

– Det är glädjande att intresset för att bli delägare i Offentliga Hus har varit stort, både bland svenska och internationella institutionella investerare såväl som bland allmänheten i Sverige, kommenterar Offentliga Hus vd Fredrik Brodin.
Offentliga Hus vd Fredrik Brodin ringde in bolaget på börsen under fredagsmorgonen. Foto: Alva Ohlsson
– Jag vill passa på att välkomna alla nya aktieägare. Nu börjar resan som noterat bolag och jag ser fram emot en fortsatt expansion med fokus på samhällsfastigheter. Vi påbörjar dessutom redan nu arbetet för ett listbyte till Nasdaq Stockholms huvudlista, tillägger Brodin.
Till följd av hårda coronaregler vid Nasdaq OMX äger inga ceremonier rum i börsens lokaler i Frihamnen. Ceremonin för Offentliga Hus ägde rum i Priority Groups lokaler på Skeppsbron. Börsens egna klocka var på plats liksom representanter från Nasdaq.
Stora delar av gänget från Offentliga Hus. Foto: Alva Ohlsson
Magnus Sundell, Terese Filipsson, Fredrik Brodin och Johan Bråkenhielm.

Prissättningen av aktien i erbjudandet motsvarar ett marknadsvärde på bolagets aktier om 2.680 miljoner kronor före erbjudandets genomförande och ett marknadsvärde om 3.430 miljoner kronor efter erbjudandets genomförande. Erbjudandet tecknades till över 91 procent av nordiska investerare.

Marknadsvärdet på bolagets aktier, före och efter erbjudandets genomförande, motsvarar en värdering om 1,0 gånger gentemot bolagets långsiktiga substansvärde (EPRA NAV).

Erbjudandet omfattade 55.970.150 nyemitterade aktier i bolaget samt 55.970.150 utgjordes av befintliga aktier som erbjöds av bolagets enda aktieägare, Nordact AB.

Nordact AB är ägt till 50 procent vardera av Fastator och Offentliga Nordic Property Holding SARL Fastator är noterat på Nasdaq First North och dess huvudägare är Joachim Kuylenstierna (genom Skälsö Intressenter AB) och Mats Lundberg (genom Mats Invest AB), vardera med ett innehav om 27,8 procent av aktierna. Offentliga Nordic Property Holding SARL är ägt av Bardeen FCP-SIF till 75 procent och av Pierre Ladow, styrelseledamot i Offentliga Hus, med 25 procent.

Bland styrelseledamöterna i Offentliga Hus styrelse finns Carl Bildt och Björn Rosengren.

Erbjudandet av nya aktier kommer tillföra Offentliga Hus en bruttolikvid om cirka 750 miljoner kronor före emissionskostnader och en nettolikvid om cirka 710 miljoner kronor efter avdrag för kostnader i samband med noteringen.

Av försäljningslikviden från de befintliga aktier som erbjöds av Nordact kommer cirka 415 miljoner kronor tillfalla Offentliga Hus genom lösen av de reverser till Offentliga Hus som uppstod i samband med den renodling av fastighetsportföljen som bolaget offentliggjorde den 28 juli 2020 vilket inkluderade försäljningen av 88 mindre fastigheter samt andelsägandet i Studentbostäder i Sverige AB.

Läs gärna Fastighetsvärlden stora personporträtt på Joachim Kuylenstierna här. Det har rubriken ”Han siktar på hög tillväxt”.

Fler Nyheter från förstasidan

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

FV-gallup: Hela 80 procent vill jobba mer hemifrån

”Ett gravt underbetyg”.

Säljer hög vakans till Blackstone för 610 miljoner

Avyttrar i fyra städer. Storköparen fortsätter investera.

Investerare letar pärlor i simbassänger

Flera bolag intresserade när nya badhus ska byggas.

Han blir ny vd för Bonava

Värvas från byggbranschen. Läs nya vd:ns kommentarer.

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

Tillbaka till förstasidan