Ny rapport: Offentlig mark säljs utan konkurrens om pris
Endast 10 procent av landets markanvisningar inkluderar konkurrens om markpriser, visar en rapport publicerad av Markanvisning.se. Samtidigt växer branschens intresse för att delta i tävlingar där anbudslämnarnas prisförslag används som ett utvärderingskriterium.
Varje år beslutar landets kommuner om cirka 500 markanvisningar för ett värde motsvarande ungefär 10 miljarder kronor, vilka föranleder stora affärer med inverkan på både offentliga tillgångar och takten i bostadsbyggandet. Trots det utsätts markpriser sällan för konkurrens – under 2023 skedde det endast för 10 % av alla beslutade markanvisningar. I resterande 90 % valde kommunerna att antingen använda ett fast pris eller att förskjuta markprisförhandlingen till ett senare skede i processen.
– Fasta priser kan påverka både kommuner och branschaktörer negativt. Sådana baseras ofta på värderingar som i många fall inte stämmer överens med marknadsvärdet, då vår omvärld förändras snabbt i dagsläget. Värderingstjänster innebär i sin tur kostnader som kan undvikas genom andra typer av prissättningsmodeller, säger Johan Brisvall, vd på Markanvisning.se.
Att låta pris vara en del av utvärderingsprocessen vid kommunal försäljning av mark kan därmed vara ett sätt att värna om det offentligas ekonomi och säkerställa att byggprojekt genomförs. För att underlätta den typen av utvärdering har Markanvisning.se utvecklat ett auktionsverktyg, som kommuner kan använda för att arrangera auktionsförfaranden.
– Att öppet konkurrera om markpriser som en del i markanvisningstävlingar skapar mer transparenta processer och ökar förtroendet för det offentliga. Statistiken visar att detta efterfrågas alltmer av både bransch och kommuner, och inte minst skulle det vara ett steg mot ett mer rättvist och effektivt samhällsbyggande, säger Johan Brisvall.