Obos och Teleborgs Ängar köper för satsning i Växjö

Obos och Teleborgs Ängar köper tillsammans mark med plats för upp till 1.000 nya bostäder i nya stadsdelen Södra Vikaholm i Växjö kommun. Här planeras utvecklingen av en ny stadsdel med olika bostadstyper i blandade upplåtelseformer.

– Det är en viktig satsning för oss. Vi vill skapa en stadsdel för människor i olika skeenden av livet, säger Joakim Henriksson, VD för Obos Sverige.

Vikaholm, Västra Vikaholm och Södra Vikaholm är beläget söder om centrala Växjö och Teleborg. Här finns möjligheter för ett stort antal nya bostäder under de kommande åren. Vikaholm är redan utbyggd med cirka 1 000 bostäder, där bland andra Obos och GBJ Bygg, en del av Teleborgs Ängar, har byggt bostäder.

Med det nya markköpet i Södra Vikaholm är den gemensamma ambitionen att på sikt skapa en stadsdel för människor i olika skeden i livet, med blandad bebyggelse och olika upplåtelseformer och storlekar på bostäderna – en trädgårdsstad.

– Den här affären är en av Obos större och är en del i våra ökade ambitioner i Sverige. Växjö är en dynamisk och växande stad och vi ser väldigt mycket fram emot att bidra med högkvalitativa bostäder i en helt ny stadsdel, säger Joakim Henriksson, VD för Obos Sverige.

I Södra Vikaholm planeras det för att skapa en attraktiv trädgårdsstad för olika målgrupper med både villor, radhus och flerfamiljshus.

– Vi bygger hållbart och industriellt i trä med naturliga mötesplatser för ett särskilt fokus på social hållbarhet, säger Joakim Henriksson.

Richard Coucher är ordförande i styrelsen för Teleborgs Ängar AB:

– Det händer mycket i Växjö och ambitionen för Teleborgs Ängar är att vara aktiva samhällsbyggare och samtidigt vara en del av stadens fortsatta positiva utveckling. Vi vet att det råder stor efterfrågan på villatomter, så det kommer att bli en viktig del av erbjudandet tillsammans med den blandade bebyggelse vi skapar tillsammans med Obos, säger Richard Coucher.

Ambitionen är att inleda arbetet med detaljplanen så snart kommunens pågående arbete med den nya översiktsplanen är slutfört, där OBOS och Teleborgs Ängar kommer att arbeta i nära dialog med kommunen.

– Växjö är viktigt för Obos och här har vi byggt bostäder från alla våra varumärken tidigare. Det känns helt rätt att fortsätta expansionen tillsammans med Teleborgs Ängar med vilka vi delar värderingar vad gäller hållbar trähusbyggnation, säger Tobias Abrahamsson, regionchef på Obos Sverige.

– Växjö växer, med fler bostäder i attraktiva områden och med hållbarhet i fokus. Det är glädjande att se hur planeringen av det här nya område tar form, där både kommun och entreprenörer tänker långsiktigt för att möta dagens och framtidens invånare, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan