Brf Strandvägen i Sollentuna om 115 lägenheter blir det första projektet som kommer att erbjuda bostäder genom Obos Deläga. Illustration: OBOS/3D Vision

Obos lanserar köpmodellen ”Deläga”

Obos påbörjar nu försäljningen av de första bostäderna i Sverige genom boköpmodellen ”Obos Deläga”. Det är en delägd modell där man köper halva bostaden och hyr den andra halvan – vilket ska sänka trösklarna till bostadsmarknaden. Första projektet sker i Sollentuna.

SBAB är en av de banker som erbjuder lån via Obos Deläga och har räknat på effekterna i praktiken.

Inkomstkravet på en 2:a i en nyproducerad lägenhet sänks från 40.000 till 31.500 kr/mån och köpkraften för en sjuksköterska med 300.000 kronor i kontantinsats dubbleras från 2 till 4 miljoner kronor.

Det finns liknande initiativ från HSB och Riksbyggen, men Obos kommer nu att göra detta i större skala och till alla åldersgrupper, eftersom tröskeln in är hög även för äldre som vill komma in i det ägda boendet. På sikt ska 20 procent av bostäderna i de större städerna säljas med dessa modeller.

Med Obos Deläga äger köparen en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden och Obos äger resterande andel. För den andel som OBOS äger betalar man en samäganderättsavgift varje månad.

– Vi vill öppna dörren till det ägda boendet för fler. Många, även de med medelinkomster, har inte möjlighet att spara till en kontantinsats enligt dagens krav eller saknar anhöriga som kan hjälpa till. Med Obos Deläga kan vi sänka de trösklarna, vare sig det är en ung förstagångsköpare eller en familj som vill gå från det hyrda till det ägda boendet. Obos bygger utifrån hur folk vill bo, och vill ge fler möjligheten att välja det ägda boendet som oftast ger en lägre boendekostnad och en fot in i bostadsmarknaden, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Klas Danielsson, vd på SBAB:

– För många människor är tröskeln in till bostadsmarknaden hög. I synnerhet unga vuxna är idag begränsade av bland annat införandet av bolånetaket och amorteringskraven. Dessutom har vi en strukturell brist på bostäder, inte minst i storstadsregionerna, vilket i förlängningen hotar tillväxt och jobbskapande. För att komma tillrätta med problemen krävs branschöverskridande samarbeten men också att vi vågar tänka nytt. OBOS modell Deläga är ett viktigt steg på vägen mot en mer flexibel bostadsmarknad och vi är glada över att få vara med och erbjuda fler en chans att komma in i det ägda boendet.

Ambitionen är att 20 procent av de bostäder som Obos i framtiden säljer i storstäderna ska erbjudas genom boköpmodeller som Obos Deläga. Brf Strandvägen i Sollentuna utgör premiär för Oboe Deläga i Sverige, där minst 10 lägenheter kommer att erbjudas genom Obos Deläga.

– Vi presenterade våra planer med Obos Deläga i november och har sedan dess jobbat intensivt för att göra boköpmodellen tillgänglig för den svenska marknaden.

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan