Sofia Ljungdahl ansvarig för satsningen. i bakgrunden syns Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden. Montage: Fastighetsvärlden,

Obos gör storsatsning på flerbostadshus i Sverige

Norska bostadsjätten Obos gör en storsatsning på flerbostadshus i Sverige. Fastighetsvärlden kan berätta att Obos mål är att bli en av de tre största aktörerna. I fokus för satsningen finns Stockholm, Göteborg och Malmö. Ansvarig och vd för satsningen blir Sofia Ljungdahl som rekryteras från Besqab.

Medlemsägda Obos, som är Norges största bostadsutvecklare, fortsätter sin satsning på den svenska marknaden. Obos växlar nu upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner och produktionen av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt.

– Vårt mål är att bli en ledande aktör inom flerbostadshus. Målet är att tillhöra topp tre. Det tror jag vi har alla förutsättningar för att göra. Vårt mål med det nya bolaget är att projektstarta 1.000–1.500 lägenheter om året, även om det kommer att ta oss oss några år att nå dit. Vi måste lyckas köpa mer mark i Stockholm och även i Göteborg och Malmö, säger säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Han konstaterar att det finns flera utmaningar för att snabbt komma upp i samma volymer som exempelvis  JM, Skanska och Peab.

– Det kan vara svårt att komma över mark. Men det svenska systemet som kommunerna har gör det möjligt för nykomlingar, speciellt om man har en hög soliditet och är ambitiös. Vi kommer att börja främst i Stockholmsområdet, och därefter de andra storstadsområdena.

Sofia Ljungdahl kommer närmast från rollen som regionchef för Uppsala på Besqab där hon också varit medlem av koncernledningen. Hon har en lång bakgrund inom bostadsutveckling med ledande befattningar hos Rikshem, Peab och JM. Sofia Ljungdahl kommer ingå i ledningsgruppen för Obos division bostadsutveckling. Hon tillträder sin nya position i augusti 2020 och kommer ha sin bas vid Obos Stockholmskontor.

– Obos är inne i ett viktigt och spännande skede där vi nu på allvar ger oss in Sveriges tre storstadsregioner. För detta behöver vi en affärsdriven person med goda ledaregenskaper och som delar våra värderingar. Dessutom krävs gedigna erfarenheter av komplexa stora bostadsutvecklingsprojekt Jag är därför väldigt glad att kunna presentera Sofia Ljungdahl som kommer leda vår viktiga storstadssatsning i Sverige, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Obos Stockholmskontor ligger för övrigt i Solna, i lokaler där Skanska tidigare hade sitt huvudkontor. Det är aktuellt med ytterligare rekryteringar.

– Det är upp till Sofia att bedöma vilja resurser och rekryteringar hon behöver. Men vi siktar på en effektiv och slimmad organisation, säger Daniel Kjørberg Siraj till Fastighetsvärlden.

Obos är redan idag en av de större bostadsutvecklarna i Sverige. Under 2019 färdigställde Obos 1.557 bostäder på den svenska marknaden och har nu 1.700 bostäder under produktion. Av det är  300 flerfamiljshus (som drivs av Kärnhem) och 1.400 småhus.

Obos har nyligen aviserat flera stora projekt i exempelvis Stockholm med nya markanvisningar vid Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden och på Årstafältet. Bolaget har även markanvisningar i Göteborg.

Om möjligheten för det nya bolaget att även producera hyresrätter säger Daniel Kjørberg Siraj:

– Det är möjligt för det nya bolaget, precis som för Obos Sverige och Obos Kärnhem. Vid flera markanvisningar vill kommunerna se en mix av bostads- och hyresrätter och då kan vi bemöta det. Vi har flera JV:n sedan tidigare, med bland annat Riksbyggen och Balder.

Sofia Ljungdahl kommentar kommenterar det nya jobbet med följande:

– Jag har följt Obos och har imponerats av vad de åstadkommit hittills i både Norge och Sverige. Obos är unika genom att vara medlemsägda och samtidigt vara mycket affärsmässiga där de med sin starka finansiella ställning agerar långsiktigt. Arbetssättet inom Obos Nye Hjem, som bidragit till Obos framgång i Norge, har stor potential Sveriges storstadsregioner.

Obos nya dotterbolag för storstäderna kompletterar den befintliga svenska verksamhet som redan idag har en stark position runt om Sverige, främst i medelstora städer och universitetsstäder, konstaterar bolaget.

Det nya dotterbolaget kommer verka parallellt med dotterbolagen Obos Kärnhem (där Malin Svensson är vd) och Obos Sverige (med Joakim Henriksson som vd) där Myresjöhus och Smålandsvillan ingår. Svensson, Henriksson och Ljungdahl rapporterar alla direkt till Daniel Kjørberg Siraj.

Obos nya bolag för flerbostadshus i storstäderna har ännu inget namn. Det blir ett av de första utmaningarna att lösa när Sofia Ljungdahl tillträder.

Norska Obos äger för övrigt sedan tidigare ungefär 20 procent av aktierna i JM, som blir främsta konkurrenten när det gäller flerbostadshus i de tre storstadsregionerna. Så här kommenterar Obs koncernchef Daniel Kjørberg Siraj aktieinnehavet för Fastighetsvärlden:.

– Det är i första hand en finansiell placering. Men det skulle kunna uppstå möjligheter för samarbeten någonstans och då utesluter vi förstås inte det.

Fastighetsvärlden konstaterar att det för Besqabs del blir det andra tyngre personaltappet på kort tid. I december 2019 meddelade vd AnetteFrumerie att hon slutar för att istället bli ny vd vid Rikshem, läs mer här. Ny vd vid Besqab blir istället Carola Lavén. Hon värvas från Castellum och har ett långt förflutet på NCC, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Tillbaka till förstasidan