Visionsbild, Kolkajen.

Obos får sin andra markanvisning på Kolkajen

160 bostadsrätter/ägarlägenheter markanvisas i Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden. Anvisningar går till Obos, som fortsätter sin satsning på de tre största städerna i Sverige.

Beslut tas i exploateringsnämnden den 15 oktober. Därmed är fler än hälften av bostäderna i Kolkajen markanvisade. Markanvisningen gäller två kvarter och går till Obos, Norges största bostadsutvecklare, som också har stora ambitioner att växa i Sverige och inte minst i Stockholm. Sedan tidigare har Obos  en markanvisning på den blivande ön i Kolkajen.

– Norra Djurgårdsstaden är ett stadsutvecklingsområde anpassat till framtida klimatförändringar. Området är resurssnålt och har låg miljöpåverkan. I och med etappen Kolkajen adderas ytterligare ett antal hållbarhetsaspekter. Lokalgatorna blir i det närmaste bilfria och staden ställer krav på att lägenheterna som ska byggs till viss del ska vara anpassade efter de olika boendekonstellationer och behov som finns i dagens samhälle. Det kan innebära flexibla bostäder, bokaler eller co-livingkoncept, säger Johan Nilsson (M), exploateringsnämndens ordförande i en kommentar..

Detaljplanen Kolkajen ligger invid vattnet Lilla Värtan och gränsar till Gasverket. 1.500 bostäder ska byggas här samt 11 000 kvadratmeter kommersiella ytor. I området planeras för utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer. Det kommer göra området till en plats för stockholmare att umgås och vistas i. Utbyggnaden i vattnet skapar också kanaler och en inre vattenbassäng som lämpar sig för olika aktiviteter.

Projektet Kolkajen har en preliminär och en översiktlig tidplan. Just nu pågår mark och saneringsarbeten och Stockholms stad behöver göra omfattande insatser för att göra marken och även havsbottnen utanför Kolkajen tillgänglig för den framväxande staden. Exploateringskontoret bedömer att granskning av detaljplanen tidigast kan ske under Q2 2021 och ett antagande av planen väntas kunna ske tidigast under Q1 2022.

För de kvarter som nu föreslås markanvisas bedöms byggstart kunna ske år 2024 och inflyttning år 2026. Tiden mellan antagen detaljplan och byggstart beror på de omfattande arbeten som staden ska utföra innan området kan bebyggas.

Kolkajen planeras vara färdigbyggt 2030 och då kommer Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden att ha ca 7.000 nya bostäder.

Läs FV:s stora intervju med Obos-satsningens vd Sofia Ljungdahl här. 

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan