Visionsbild, Kolkajen.

Obos får sin andra markanvisning på Kolkajen

160 bostadsrätter/ägarlägenheter markanvisas i Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden. Anvisningar går till Obos, som fortsätter sin satsning på de tre största städerna i Sverige.

Beslut tas i exploateringsnämnden den 15 oktober. Därmed är fler än hälften av bostäderna i Kolkajen markanvisade. Markanvisningen gäller två kvarter och går till Obos, Norges största bostadsutvecklare, som också har stora ambitioner att växa i Sverige och inte minst i Stockholm. Sedan tidigare har Obos  en markanvisning på den blivande ön i Kolkajen.

– Norra Djurgårdsstaden är ett stadsutvecklingsområde anpassat till framtida klimatförändringar. Området är resurssnålt och har låg miljöpåverkan. I och med etappen Kolkajen adderas ytterligare ett antal hållbarhetsaspekter. Lokalgatorna blir i det närmaste bilfria och staden ställer krav på att lägenheterna som ska byggs till viss del ska vara anpassade efter de olika boendekonstellationer och behov som finns i dagens samhälle. Det kan innebära flexibla bostäder, bokaler eller co-livingkoncept, säger Johan Nilsson (M), exploateringsnämndens ordförande i en kommentar..

Detaljplanen Kolkajen ligger invid vattnet Lilla Värtan och gränsar till Gasverket. 1.500 bostäder ska byggas här samt 11 000 kvadratmeter kommersiella ytor. I området planeras för utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer. Det kommer göra området till en plats för stockholmare att umgås och vistas i. Utbyggnaden i vattnet skapar också kanaler och en inre vattenbassäng som lämpar sig för olika aktiviteter.

Projektet Kolkajen har en preliminär och en översiktlig tidplan. Just nu pågår mark och saneringsarbeten och Stockholms stad behöver göra omfattande insatser för att göra marken och även havsbottnen utanför Kolkajen tillgänglig för den framväxande staden. Exploateringskontoret bedömer att granskning av detaljplanen tidigast kan ske under Q2 2021 och ett antagande av planen väntas kunna ske tidigast under Q1 2022.

För de kvarter som nu föreslås markanvisas bedöms byggstart kunna ske år 2024 och inflyttning år 2026. Tiden mellan antagen detaljplan och byggstart beror på de omfattande arbeten som staden ska utföra innan området kan bebyggas.

Kolkajen planeras vara färdigbyggt 2030 och då kommer Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden att ha ca 7.000 nya bostäder.

Läs FV:s stora intervju med Obos-satsningens vd Sofia Ljungdahl här. 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan