Samhällsfastigheter

Det nya polishuset kommer att uppföras mellan tingsrätten och Alfa Lavals kommande huvudkontor. Montage Fastighetsvärlden

Nytt polishus om minst 40.000 kvm i Flemingsberg

Huddinge kommun och Polismyndigheten förbereder en avsiktsförklaring rörande ett nytt polishus i Flemingsberg i Huddinge söder om Stockholm. Lokalbehovet bedöms till 40.000–60.000 kvm. Därefter ska fastigheten säljas på den öppna marknaden.

Den aktuella marken ägs i dag av Huddinge kommun. Det stora polishuset blir granne med Alfa Lavals nya kontors som Fabege ska uppföra.

Fastighetsvärlden har tidigare i specialmagasinet om Samhällsfastigheter berättat om polisen planer på ett nytt stort polishus i Flemingsberg. Nu är man alltså ett steg närmare. I magasinet kartläggs för övrigt alla polisens lokalbehov de kommande åren.

Dagens polishus i Flemingsberg innehåller 13.600 kvm och ägs av Vacse på ett hyresavtal som löper ut årsskiftet 2024/25. Ett nytt polishus ersätter även polisstationen ” Västberga” om 16.900 kvm. Det är en fastighet som ägs av SBB och där hyresavtalet löper ut hösten 2022.

Polismyndigheten har behov av att utöka sin verksamhet i södra Stockholm. Avsiktsförklaringen är ett första steg mot etablering av ett nytt stort polishus söder om Stockholm i det expansiva Stockholm South Business District i Flemingsberg i Huddinge.

– Vi är glada att Huddinge kommun vill möjliggöra vår satsning på ett nytt nav för Polisens verksamhet i södra Stockholm. Vi har under lång tid varit i behov av ett verksamhetsanpassat polishus där polisområdets olika funktioner kan samlas. I ett nytt polishus kommer vi kunna växa samtidigt som vi kan bidra till ökad trygghet, högre polisnärvaro och bättre service till allmänheten, säger Catrine Kimerius Wikström, polisområdeschef, Stockholm Syd.

– Etableringen är en viktig byggsten i skapandet av Sveriges största och mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Det nya polishuset kommer att ligga i en tät och attraktiv stadsmiljö mitt i centrala Flemingsberg en kvart ifrån Stockholms innerstad, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Närheten till de rättsvårdande myndigheterna i området (Kriminalvården, Södertörns tingsrätt och Åklagarmyndigheten) gör polisens expansion i Flemingsbergsdalen extra lämplig.

– Att en av Sveriges största och viktigaste polisetableringar sker i Flemingsberg är naturligtvis positivt och en viktig signal för alla som sätter kampen mot brottlighet och otrygghet i första rummet och verkar för att Huddinge ska vara en kommun där det är tryggt att bo och väldigt otryggt att leva ett kriminellt liv, säger Daniel Dronjak (M).

Uppskattningen i dagsläget är att lokalytan blir cirka 40.000–60.000 kvadratmeter. Själva byggnaden finns inte idag. Marken, som ägs av Huddinge kommun, är på cirka 10.000 kvadratmeter.

Avsiktsförklaringen väntas godkännas av kommunstyrelsen i Huddinge kommun den 9 mars.

Planen är därefter att Polismyndigheten efter konkurrensutsättning utser en hyresvärd som sedan, tillsammans med kommunen, ska arbeta med en ny detaljplan. Kommunen avser att sälja marken till polisens nya hyresvärd efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

Enligt den preliminära tidplan kan byggnaden stå färdig tidigast 2026-2027.

Expansiv utveckling är på gång och en rad aktörer planerar att förlägga sin verksamhet i Flemingsberg under de kommande åren bland annat Kungliga Dramatiska Teaterns och Kungliga Operans nya ateljéer, verkstäder och repetitionssalar (beräknad inflyttning 2024) och Alfa Lavals kontor (tillträde beräknas ske under det andra kvartalet 2025). Båda har tecknat större hyresavtal med Fabege.

Stadskärnan Flemingsberg är en av de starkast växande utvecklingsområdena söder om innerstaden med universitetssjukhus, världsledande forskning, sex lärosäten, Widerströmska gymnasiet samt ett av Sveriges största rättscentrum. Här finns redan nybyggda bostäder, mataffärer, hotell, gym, sportcenter och goda pendlingsmöjligheter till hela Mälardalen. I kommande etapper planeras shopping, restauranger, nöje, kultur och utbildning blandat med kontor, bostäder och parker.

Missa inte! Samhällsfastigheter

Den 26 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Samhällsfastigheter. Det äger rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Aktien störtdök – men återhämtar sig nu

Fredagsbörsen inledde med två rysartimmar för Corem där B-aktien dök med 13 procent.

Arnhult: ”Jag känner en viss revansch-lusta…”

Kommenterar det akuta läget och framtiden med Roger Akelius.

Får toppjobb vid Vasakronan

Tar över ansvaret för bestånd värt 12 miljarder kronor.

Folksam köper för 3 miljarder

En av de största styckeaffärerna i CBD någonsin. 145.000 kr/kvm. FV berättar även historien om fastigheten.

Akutaffär: Akelius ny storägare när pressad Arnhult säljer

Kommenterar det överraskande förvärvet. Roger Akelius gjorde även lurigt uttalade för fem dagar sedan.

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Historiskt: Hon vinner Ruter Dam

För första gången vinner en kvinna från fastighetsbranschen det prestigefulla priset. Vinnaren ger sina bästa karriärråd.

Fullkomlig slakt på börsen

Tappade mer än 10 procent. Storstryk för Erik Selins och Rutger Arnhults bolag under onsdagen.

Nu endast en kvar ur storköpet – jättarnas gigant

Uthyrningsgraden är uppe i 85 procent. FV summerar även några av de största försäljningarna.

Förvärvar 19.000 kvm från AMF-bolag

Kontorshus i sju våningar. Alldeles bredvid ny station.

”Det finns ingen chans att jag inte vänder skutan”

Åhléns nya ägare Ayad Al–Saffar om taktiken för framtiden.

Hyr högst upp i Katarinahuset

Atrium Ljungberg har tecknat två nya avtal vid Slussen.

Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

Obligationsmarknaden är ett fortsatt gungfly för fastighetsmarknaden

Årets finalister i Sweden Green Building Awards

Redan nu står det klart att ett fastighetsbolag vinner en klass.

Tillbaka till förstasidan