Nytt nämndhus för 700 miljoner planeras

Fyra platser på Kungsholmen aktuella. Tekniska nämndhuset (Klamparen 7, 8 och 11) på Kungsholmen i Stockholm är inte funktionsdugligt. Den utredning som startade för två år sedan konstaterar nu att det skulle vara dyrare att bygga om fastigheten än vad det skulle kosta att nyproducera en fastighet för verksamheten. Ny lokalisering utreds nu och huvudspåret är en ny etablering på Kungsholmen och det är fyra olika lägen som utvärderas för tillfället. Det gäller såväl förvärv på Nedre Kungsholmen som nybyggnad på Västra Kungsholmen. Den nuvarande byggnaden är på 38.000 kvadratmeter, varav 30.000 ovan mark. Framöver räknar Fastighetskontoret med mindre yta och en nybyggnation kostnadsberäknas till cirka 600–700 miljoner.

– Vi räknar med att vi behöver ungefär 25 000–28 000 kvadratmeter och då räknar vi med lika många anställda som idag. Dagens fastighet är från 1965 och det finns mycket att förbättra när det gäller yteffektivitet och även driftkostnader, säger Torbjörn Johansson, förvaltningschef vid Fastighetskontoret, till Fastighetsvärlden.

Johansson konstaterar att det inte är självklart att staden ska äga en eventuell ny fastighet, men konstaterar att det är en politisk fråga. Han hoppas att det under 2010 ska fattas ett beslut om ett nytt Tekniskt nämndhus. Befintligt tekniskt nämndhus föreslås utvecklas för exempelvis bostäder, kontor och hotell.

Fastighetsvärlden Idag 2010-01-14

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan