Ny trio ska utveckla 300 bostäder i Borås

Allmännyttan, HSB och Peab bildar konsortium. De långt framskridna planerna på att utveckla stadsdelen Regementsstaden i Borås blir allt mer konkreta. För att öka tempot har en avsiktsförklaring tecknats mellan AB Bostäder i Borås, HSB Göta och Peab.

Den första etappen sträcker sig över tre år med start 2015 och omfattar cirka 300 lägenheter. Sammanlagt kommer upp till tusen lägenheter att byggas i olika etapper under 10-15 år. Det blir en blandning av bostadsrätter och hyresrätter samt mindre kommersiella lokaler.

Peab förvärvade området kring det tidigare regementet I15 för knappt två år sedan av statliga fastighetsbolaget Vasallen. Affären omfattade även avvecklade regementsområden i Visby, Södertälje och Karlskrona.

– Regementsstaden har en fantastisk utvecklingspotential med sitt centrala läge och attraktiva historiska miljö. Genom att skapa ett konsortium med flera aktörer är vi övertygade om att våra planer ska kunna förverkligas på kortare tid och med ett bredare och mer intressant innehåll, kommenterar Pehr-Olof Olofsson, regionchef för Peabs bostadsutveckling.

Borås Stad har sedan flera år arbetat med en detaljplan för området. Kommunens och konsortiets ambitioner är att skapa en ny stadsdel med blandad bostadsbebyggelse i olika upplåtelseformer och även förbereda för nya arbetsplatser, skola, service, barnomsorg och fritidsaktiviteter.

Förutom Peab ingår kommunägda bostadsbolaget AB Bostäder i Borås och HSB Göta i konsortiet. En gemensam avsiktsförklaring har tagits fram för att undertecknas torsdagen den 8:e maj. Eventuellt kommer ytterligare intressenter ansluta sig till konsortiet. Exempelvis har flera privata fastighetsbolag i Borås med omnejd visat stort intresse för att delta i utvecklingen av Regementsstaden.

– Det här är en väl beprövad modell som Peab använt tidigare i samband med omfattande stadsutvecklingsprojekt. Det är speciellt lämpligt när projekten har en stor balansomslutning och när tidshorisonten och engagemanget sträcker sig över många år, konstaterar Pehr-Olof Olofsson.

– För HSB som långsiktig samhällsbyggare är den här sortens större utvecklingsprojekt oerhört stimulerande att medverka i och vi ser fram emot att samverka i denna konstellation, säger Henrik Zäther HSB Göta.

– En av våra uppgifter är att vara med och utveckla Borås, säger Sven Liljegren, vd för AB Bostäder i Borås. För oss är det viktigt att kunna vara med i ett tidigt skede av konsortiets arbete och vi ser fram emot att tillsammans med övriga i konsortiet utveckla Regementsstaden i Borås.

Fastighetsvärlden Idag 2014-05-12

Nu är en avsiktsförklaring undertecknad till ett konsortie för nya stadsdelen Regementsstaden i Borås. Signerade gjorde Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab bostadsutveckling, Sven Liljegren, VD för AB Bostäder i Borås och Henrik Zäther, VD för HSB Göta Ekonomisk Förening.
Nu är en avsiktsförklaring undertecknad till ett konsortie för nya stadsdelen Regementsstaden i Borås. Signerade gjorde Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab bostadsutveckling, Sven Liljegren, VD för AB Bostäder i Borås och Henrik Zäther, VD för HSB Göta Ekonomisk Förening.

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Tillbaka till förstasidan