JV:t Sagax och NP3 köper för 1,4 miljarder

Sagax har ingått avtal om förvärv av 37 fastigheter i Sverige, med Beijer Byggmaterial som hyresgäst, för 1.410 miljoner kronor från Lone Star.
Sagax bildar därefter ett JV med NP3 kring de 37 fastigheterna där parterna äger 50 procent vardera.

CBRE var rådgivare till säljaren.

Sagax är för övrigt sedan 2016 aktieägare i NP3 och äger 20 procent av rösterna.

Tillträde beräknas ske den 1 september 2020. Fastigheterna som Sagax (och NP3) förvärvar från Lone Star (som äger byggvarukedjan Stark Group) sker som en sale and leaseback-affär. Stark Group kommer att hyra samtliga lokaler genom sitt dotterbolag Beijer Byggmaterial AB.

Stark Group är en av norra Europas ledande bygghandelskoncerner med en omsättning överstigande 43 miljarder kronor och 10.000 medarbetare. Affären berör endast fastigheter i Sverige.

Det årliga hyresvärdet uppgår till 85 miljoner kronor. Hyresavtalens löptid uppgår till 3–15 år med en genomsnittlig löptid om 7 år. Hyresgästen har en ensidig rätt att förlänga den initiala hyrestiden med ytterligare 15 år.

Fastigheterna omfattar 560.000 kvadratmeter mark och är bebyggda med industribyggnader med omgivande parkerings-, uppställnings- och rangerytor. Den uthyrningsbara arean uppgår till 203.000 kvadratmeter varav 64 procent utgörs av lagerlokaler, 27 procent av byggvaruhandel och 9 procent av kontorslokaler.

Merparten av fastigheterna är belägna i universitets- och regionstäder (76 procent av investeringen) med koncentration till Stockholm, Uppsala och Mälardalen (32 procent) samt norra Sverige (30 procent).

Sagax och NP3 har ingått en avsiktsförklaring innebärande att NP3 erbjuds att förvärva 50 procent av aktierna i de fastighetsägande bolagen som Sagax förvärvar enligt ovan. NP3 har en stark närvaro i norra Sverige. Syftet med joint venture-strukturen är bland annat att kunna erbjuda hyresgästen lokal service.

Beijer Byggmaterial historia sträcker sig tillbaka ända till 1866 då det bildades i Malmö. I början importerades varor som spannmål, stenkol, koks, järn, metaller, kemikalier och livsmedelsprodukter. 1894 startade G & L Beijer en filial i Stockholm. År 1967 bytte man namn till Beijerinvest. Under 1970-talet skulle sedan Beijerinvest komma att bli moderbolag i en snabbt växande koncern.

Hösten 2017 sålde den brittiska ägaren Ferguson  verksamheten till private equity-firman Lone Star för drygt en miljarder euro på skuldfri basis. Kedjan, som i övriga Norden är känd under varumärket Stark, fick då åter igen en ny ägare. Ferguson sålde då för att istället fokusera på USA och Storbritannien.

Lone Star äger fortfarande ett antal ”Stark-fastigheter” i de övriga nordiska länderna. FV saknar kännedom om även dessa ska säljas.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan