JV:t Sagax och NP3 köper för 1,4 miljarder

Sagax har ingått avtal om förvärv av 37 fastigheter i Sverige, med Beijer Byggmaterial som hyresgäst, för 1.410 miljoner kronor från Lone Star.
Sagax bildar därefter ett JV med NP3 kring de 37 fastigheterna där parterna äger 50 procent vardera.

CBRE var rådgivare till säljaren.

Sagax är för övrigt sedan 2016 aktieägare i NP3 och äger 20 procent av rösterna.

Tillträde beräknas ske den 1 september 2020. Fastigheterna som Sagax (och NP3) förvärvar från Lone Star (som äger byggvarukedjan Stark Group) sker som en sale and leaseback-affär. Stark Group kommer att hyra samtliga lokaler genom sitt dotterbolag Beijer Byggmaterial AB.

Stark Group är en av norra Europas ledande bygghandelskoncerner med en omsättning överstigande 43 miljarder kronor och 10.000 medarbetare. Affären berör endast fastigheter i Sverige.

Det årliga hyresvärdet uppgår till 85 miljoner kronor. Hyresavtalens löptid uppgår till 3–15 år med en genomsnittlig löptid om 7 år. Hyresgästen har en ensidig rätt att förlänga den initiala hyrestiden med ytterligare 15 år.

Fastigheterna omfattar 560.000 kvadratmeter mark och är bebyggda med industribyggnader med omgivande parkerings-, uppställnings- och rangerytor. Den uthyrningsbara arean uppgår till 203.000 kvadratmeter varav 64 procent utgörs av lagerlokaler, 27 procent av byggvaruhandel och 9 procent av kontorslokaler.

Merparten av fastigheterna är belägna i universitets- och regionstäder (76 procent av investeringen) med koncentration till Stockholm, Uppsala och Mälardalen (32 procent) samt norra Sverige (30 procent).

Sagax och NP3 har ingått en avsiktsförklaring innebärande att NP3 erbjuds att förvärva 50 procent av aktierna i de fastighetsägande bolagen som Sagax förvärvar enligt ovan. NP3 har en stark närvaro i norra Sverige. Syftet med joint venture-strukturen är bland annat att kunna erbjuda hyresgästen lokal service.

Beijer Byggmaterial historia sträcker sig tillbaka ända till 1866 då det bildades i Malmö. I början importerades varor som spannmål, stenkol, koks, järn, metaller, kemikalier och livsmedelsprodukter. 1894 startade G & L Beijer en filial i Stockholm. År 1967 bytte man namn till Beijerinvest. Under 1970-talet skulle sedan Beijerinvest komma att bli moderbolag i en snabbt växande koncern.

Hösten 2017 sålde den brittiska ägaren Ferguson  verksamheten till private equity-firman Lone Star för drygt en miljarder euro på skuldfri basis. Kedjan, som i övriga Norden är känd under varumärket Stark, fick då åter igen en ny ägare. Ferguson sålde då för att istället fokusera på USA och Storbritannien.

Lone Star äger fortfarande ett antal ”Stark-fastigheter” i de övriga nordiska länderna. FV saknar kännedom om även dessa ska säljas.

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2023

Den 8 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Logistik & Fastigheter 2023. Det äger rum på Elite Stadshotellet, Eskilstuna + Webbsänt.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Tillbaka till förstasidan