Nytt initiativ vill korta byggtiderna

Den 1 juni lanserades Initiativet Bygg i Tid med målet att effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för ett ökat bostadsbyggande. Bakom initiativet står JM, K-Fastigheter, Riksbyggen, Skanska och Aros Bostad.

Utgångspunkten för Initiativet Bygg i Tids samverkan är en rapport som Evidensgruppen tagit fram på uppdrag av bolagen bakom initiativet. Rapporten slår fast att sedan år 2015 har den genomsnittliga ledtiden för ett nytt byggprojekt ökat från 45 månader till 57, en ökning av den kommunala handläggningstiden med i snitt 12 månader på fem år.

Evidens-rapporten visar att längre ledtider leder till att färre bostäder byggs, att fler hamnar utanför bostadsmarknaden och att de bostäder som väl finns blir onödigt dyra.

Magnus Andersson, vd Aros Bostad:

– Boverket har uppskattat att det behövs 60.000 nya bostäder årligen fram till år 2030. För oss bostadsutvecklare är långdragna handläggningstider avseende planprocesser och erforderliga tillstånd en av de absolut största operationella riskerna. På sikt innebär det även omfattande negativa sociala konsekvenser för samhället. Vi har under många år fört en dialog med de kommuner där vi är verksamma, men vi ser att dialogen behöver utvidgas till att omfatta alla marknadens parter och vill därför vara del av att driva utvecklingen tillsammans med Initiativet Bygg i Tid.

Initiativet Bygg i Tid vill genom opinionsbildning, kunskapsspridning och bred intressentdialog uppmärksamma det problematiska i att det tar allt längre tid att få kommunalt klartecken för att bygga nya bostäder.

Initiativets ordförande Nancy Mattsson, projektutvecklingschef JM:

– Det är en olycklig utveckling för både bostadsrätts- och hyresmarknaden. Som bostadsutvecklare upplever vi en tilltagande oförutsägbarhet i ett allt trögare system. Denna utveckling påverkar en lång rad områden, som arbetsmarknad, segregation, företagande och möjlighet att studera. Problemet angår redan alla även om det inte omedelbart märks. Vi upplever att många kommuner, som också vill framåt, delar den här bilden. Nu vill vi finna nya lösningar med alla de som berörs.”

JM, K-Fastigheter, Riksbyggen, Skanska och Aros Bostad har gått samman för att med gemensamma krafter få en mer initierad och konstruktiv samhällsdebatt om var problemen ligger och hur de kan åtgärdas.

Fler Nyheter från förstasidan

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Tillbaka till förstasidan