Nystad satsar på Ekerö

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Ekerö har den 17 mars fattat beslut om att Ekerö kommun och Nystad Stadsutveckling AB kommer att ingå en avsiktsförklaring avseende överlåtelse av hela eller del av fastigheten för nuvarande Ekebyhovsskolan. Kommunens planering med att flytta Ekebyhovsskolan till ny plats pågår sedan en tid. Utifrån avsiktsförklaringen avser Nystad Stadsutveckling att på platsen för ovan nämnda grundskola och särskola, skapa förutsättningar för en eventuell etablering av Internationella Engelska Skolan (IES) samt omlokalisering av Birkaskolan som idag bedriver verksamhet bredvid Tappströmsskolan.

Nystad drivs av Per Ronnevik med en bakgrund från Unibail-Rodamco (läs mer här) och Fredrik Hermansson som jobbat på SHH och Hemsö. Bolaget Nystad planerar projekt inom olika fastighetssegment.

Ekerö kommun har sedan tidigare beslutat att detaljplanelägga del av fastigheten Ekebyhov 1:1 vid Bryggavägen för byggandet av en ny skola. Nuvarande kommunalt drivna Ekebyhovsskolans befintliga grund- och särskolelokaler är föråldrade och verksamheten planeras att flyttas till den nya skolan, varefter de befintliga lokalerna planeras att rivas. Planen är att exploatören ska bygga, äga och förvalta lokaler för verksamheten.

– Vi har redan idag en stor andel av våra elever som reser till andra typer av skolor utanför kommunen då utbudet av skolor i Ekerö kommun är begränsat. Som ett led i att uppfylla Ekeröalliansens politiska plattform och vallöfte vill vi nu genom denna avsiktsförklaring, möjliggöra för en friskola i Ekerö kommun, säger Adam Reuterskiöld (M) Kommunstyrelsens ordförande, Ekerö kommun

Ekerö står inför en ny utvecklingsfas där en ökad befolkning leder till ökade behov av kommunal verksamhet. De kommande åren kommer byggnationer runt om i kommunen kräva planering och genomförande av utbyggnaden för det kommunala ansvaret när det gäller skola, vård och omsorg. Behovet av nya skollokaler för kommunal skola bedöms under 2020-talet vara uppfyllt i och med byggandet av nya Sanduddens och Ekebyhovs skolor. Det finns behov av ytterligare elevplatser och önskemål om etablering av fristående skolverksamhet finns med i kommunens målsättningar och för detta behöver ytterligare lokaler tillskapas.

– Efter att vi har utvärderat olika möjliga lösningar ser vi nu att en avsiktsförklaring med en specifik exploatör kommer att ge största möjliga nytta för pengarna. Vi möjliggör därigenom både en nyetablering samt en expansion av friskolor på Ekerö. Vi tillgodoser ett behov av elevplatser som kommer att öka och vi ger fler möjligheten att välja skola, avslutar Adam Reuterskiöld (M) Kommunstyrelsens ordförande, Ekerö kommun

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 14-16

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

Tillbaka till förstasidan