Rikshem och Dalhäll köper för en halv miljard

Två köpare – 60 bolag visade intresse. Som Fastighetsvärlden tidigare berättat vill Nyköpingshem sälja 20 procent av sitt bestånd. Under måndagen informerades kommunstyrelsen om affären.

Ett 60-tal företag har visat intresse för Nyköpingshems fastigheter. Efter utvärdering får Rikshem köpa tio fastigheter med 746 lägenheter i centralorten Nyköping och lokala Dalhälls fastighetsbolag förvärva elva fastigheter med 149 lägenheter i tätorterna runt Nyköping.

Nu kan Fastighetsvärlden berätta att köpeskillingarna är 455 (ungefär 475 inklusive diverse avgifter för köparen) respektive 52 miljoner kronor, alltså totalt 507 miljoner kronor. Nyköpingshem uppger att det inkom totalt 60 bud, många på enskilda fastigheter. På det stora paketet inkom ”tre till fem” bud. Rikshems bud var det högsta och det näst högsta var ”några miljoner mindre”.

PwC var rådgivare till kommunen i samband med försäljningen.

– Vi har ställt höga krav på en köpare som ska vara långsiktig och ta ett bostadssocialt ansvar. Den nya ägaren ska fortsätta att förvalta och förbättra hyresrätterna som bolaget tar över, säger , säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (s) och berättar för Fastighetsvärlden att det inte är aktuellt med några ytterligare försäljningar.

Nyköpingshem kommer att få in drygt 500 miljoner kronor på försäljningen. Efter att ha betalat lån och skatter återstår ett par hundra miljoner kronor till offensiva satsningar på Nyköpings bostadsmarknad.

Rikshems bestånd om 746 lägenheter  är på totalt 63.000 kvm förvaltad yta och Dalhälls Fastigheter ABs bestånd om 149 lägenheter innehåller totalt 13.000 kvm förvaltad yta i Aspa, Bergshammar, Enstaberga, Jönåker, Ålberga samt Stavsjö.

Ilija Batljan

Ilija Batljan vice VD på Rikshem berättar för Fastighetsvärlden:

– VI är glada över att etablera oss i Nyköping och hoppas kunna bli en större aktör här framöver.

Rikshem har på kort tid byggt upp ett fastighetsbestånd i 12 kommuner. Bolaget har ”investeringsradar” på ungefär 60 kommuner som uppfyller bolagets krav. Batljan konstaterar att bolaget slutligen troligen kommer att ha fastigheter på cirka 20 orter.

– Vi hoppas ha möjligheten att slutföra ytterligare några förvärv på denna sidan årsskiftet, säger Ilija Batljan.

Slutgiltigt beslut kring försäljningarna klubbas av kommunstyrelsen den 1 oktober och av kommunfullmäktige den 9 oktober. Det finns i dagsläget ingen information som tyder på att försäljningsplanerna inte ska klubbas igenom. Samtliga de större partierna står bakom försäljningen och det var ett enhälligt kommunfullmäktige som godkände att försäljningsprocessen inleddes.

Försäljningen och kommunens beslutade utökning av Nyköpingshems aktiekapital med 40 miljoner kronor ska nu ge extra fart åt bostadsmarknaden i Nyköping.

– Målet är att vi årligen ska bygga cirka 70 nya hyresrätter och renovera drygt 170 lägenheter fram till år 2016, berättar Christer Gustavsson, VD Nyköpingshem. Tillsammans med kommunens exploateringsavdelning tar vi nu fram lämpliga områden för byggnation.

Fastighetsvärlden Idag  2012-09-17

Fler Nyheter från förstasidan

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Tillbaka till förstasidan