Rikshem och Dalhäll köper för en halv miljard

Två köpare – 60 bolag visade intresse. Som Fastighetsvärlden tidigare berättat vill Nyköpingshem sälja 20 procent av sitt bestånd. Under måndagen informerades kommunstyrelsen om affären.

Ett 60-tal företag har visat intresse för Nyköpingshems fastigheter. Efter utvärdering får Rikshem köpa tio fastigheter med 746 lägenheter i centralorten Nyköping och lokala Dalhälls fastighetsbolag förvärva elva fastigheter med 149 lägenheter i tätorterna runt Nyköping.

Nu kan Fastighetsvärlden berätta att köpeskillingarna är 455 (ungefär 475 inklusive diverse avgifter för köparen) respektive 52 miljoner kronor, alltså totalt 507 miljoner kronor. Nyköpingshem uppger att det inkom totalt 60 bud, många på enskilda fastigheter. På det stora paketet inkom ”tre till fem” bud. Rikshems bud var det högsta och det näst högsta var ”några miljoner mindre”.

PwC var rådgivare till kommunen i samband med försäljningen.

– Vi har ställt höga krav på en köpare som ska vara långsiktig och ta ett bostadssocialt ansvar. Den nya ägaren ska fortsätta att förvalta och förbättra hyresrätterna som bolaget tar över, säger , säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (s) och berättar för Fastighetsvärlden att det inte är aktuellt med några ytterligare försäljningar.

Nyköpingshem kommer att få in drygt 500 miljoner kronor på försäljningen. Efter att ha betalat lån och skatter återstår ett par hundra miljoner kronor till offensiva satsningar på Nyköpings bostadsmarknad.

Rikshems bestånd om 746 lägenheter  är på totalt 63.000 kvm förvaltad yta och Dalhälls Fastigheter ABs bestånd om 149 lägenheter innehåller totalt 13.000 kvm förvaltad yta i Aspa, Bergshammar, Enstaberga, Jönåker, Ålberga samt Stavsjö.

Ilija Batljan

Ilija Batljan vice VD på Rikshem berättar för Fastighetsvärlden:

– VI är glada över att etablera oss i Nyköping och hoppas kunna bli en större aktör här framöver.

Rikshem har på kort tid byggt upp ett fastighetsbestånd i 12 kommuner. Bolaget har ”investeringsradar” på ungefär 60 kommuner som uppfyller bolagets krav. Batljan konstaterar att bolaget slutligen troligen kommer att ha fastigheter på cirka 20 orter.

– Vi hoppas ha möjligheten att slutföra ytterligare några förvärv på denna sidan årsskiftet, säger Ilija Batljan.

Slutgiltigt beslut kring försäljningarna klubbas av kommunstyrelsen den 1 oktober och av kommunfullmäktige den 9 oktober. Det finns i dagsläget ingen information som tyder på att försäljningsplanerna inte ska klubbas igenom. Samtliga de större partierna står bakom försäljningen och det var ett enhälligt kommunfullmäktige som godkände att försäljningsprocessen inleddes.

Försäljningen och kommunens beslutade utökning av Nyköpingshems aktiekapital med 40 miljoner kronor ska nu ge extra fart åt bostadsmarknaden i Nyköping.

– Målet är att vi årligen ska bygga cirka 70 nya hyresrätter och renovera drygt 170 lägenheter fram till år 2016, berättar Christer Gustavsson, VD Nyköpingshem. Tillsammans med kommunens exploateringsavdelning tar vi nu fram lämpliga områden för byggnation.

Fastighetsvärlden Idag  2012-09-17

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan