Nyfosa har tecknat avtal med Randviken Fastigheter om förvärv av en fastighetsportfölj till ett totalt värde om nästan 4,2 miljarder kronor. Förvärvet avser en portfölj av 79 kommersiella fastigheter. FV berättar vilka som står bakom det säljande bolaget.
Som en del i köpeskillingen kommer Nyfosa att emittera 10.310.000 nya aktier. Därmed väntas Randviken bli en av de större ägarna i Nyfosa.
Det är årets hittills fjärde största fastighetstransaktion, enligt Fastighetsvärldens statistik. Se den uppdaterade listan över årets 20 största affärer här.
Fastigheterna är huvudsakligen belägna i Karlstad men även i Uppsala, Stockholm, Norrköping och Malmö och utgörs främst av kontor samt lager. Fastigheterna har en total yta om 286.500 kvadratmeter med ett årligt hyresvärde om cirka 350 miljoner kronor. De största hyresgästerna utgörs av AFRY, Meda och Tieto Sweden. Genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 3,6 år och den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till 90 procent.
Fastigheterna har i affären åsatts ett värde om 4,1744,2 miljarder kronor och köpeskillingen erläggs dels genom en kontant betalning, dels genom att Nyfosa emitterar 10.310.000 aktier. De nyemitterade aktierna har, som en del i betalningen av köpeskillingen, åsatts ett totalt värde om cirka 734 MSEK, vilket är baserat på volymviktad genomsnittskurs för Nyfosa-aktien under en överenskommen period före avtalets ingående. Aktierna tecknas av säljaren. Emissionen av de nya aktierna, vilka emitteras i samband med tillträdet, sker med stöd av bemyndigande från årsstämman den 9 maj 2019 och medför en utspädning för existerande aktieägare i Nyfosa med cirka 5,8 procent av kapital och röster. Affären förväntas generera ett förbättrat resultat och kassaflöde per aktie efter utspädning. Affären finansieras i övrigt genom upptagande av nya lån och tillgänglig likviditet.
– Denna transaktion ligger helt i linje med vår strategi där vi uppnår kraftig tillväxt samtidigt som vi erhåller stabila tillgångar i bra lägen i tillväxtregioner. De nya fastigheterna bidrar till att Nyfosa ökar sitt bestånd i främst Mälardalen, Stor-Malmö och Stor-Stockholm samt inom kategorierna kontor och lager. Vi är mycket nöjda med 2019 där vi har genomfört fastighetstransaktioner till ett totalt värde om cirka 9,8 miljarder kronor varav avyttringar för cirka 900 miljarder kronor. Det innebär att vi netto har ökat vårt fastighetsbestånd med över 50 procent sedan noteringen i november 2018, säger Stina Lindh Hök, Operativ chef för Nyfosa.
Ekonomiskt tillträde för fastigheterna är planerat till den 29 februari 2020. Fysiskt tillträde är planerat till den 4 mars 2020. Tillträde är villkorat av att Konkurrensverket godkänner transaktionen.
Tobias Emanuelsson, vd Randviken Fastigheter:
– När vi startade Randviken hade vi ett tydligt mål att under 3 år bygga upp en fastighetsportfölj om 5–6 miljarder kronor. Vi skulle ha en portfölj där cirka 25 procent av beståndet utgjordes av rena utvecklingsfastigheter, därutöver förvaltningsfastigheter. Tanken var att vi sedan skulle söka nytt kapital eller plattform för att växa vidare. Genom den här affären, som kom upp snabbt, skapas den plattformen i och med ägandet i Nyfosa. De flesta anställda kommer erbjudas anställning i Nyfosa, vilket känns bra. Jag har stor tro på att Nyfosa kommer fortsätta att utvecklas positivt framöver. Det är en bra portfölj som Nyfosa nu kommer fortsätta förvalta och utveckla, vilket ska bli spännande att följa i framtiden i egenskap av aktieägare.
Randviken köpte nyligen hela Klöverns bestånd i Karlstad för 2,6 miljarder kronor, läs mer här. Kort därefter avyttrade Randviken delar av det förvärvade beståndet till Estea för ett pris som FV bedömde till en halv miljard kronor, läs mer här.
Efter försäljningen är genomförd kommer Randviken Fastigheter inneha projekt- och exploateringsfastigheter till ett värde om ca 600 miljoner kronor. Fastigheterna har existerande samt potentiella byggrätter om cirka 100,000 kvadratmeter. Randviken Fastigheter har under 2019 genomfört affärer till ett värde om ca 9 miljarder kronor.
Randviken grundades av Tobias Emanuelsson och Karim Sahibzada, som nu är VD respektive ordförande i bolaget och tillika delägare. Största delägare var vid årets ingång var Slättö PU1 AB, som ägs av fonden Slättö VII, med drygt 25 procent av ägandet och därefter Leif Edlund (Carlbergssjön) med nära 23 procents ägarandel. En annan betydande ägare är DIG Investment, startat med kapital från familjen Persson (H&M) och numera med kapital från flera andra familjer. Resten av ägandet delas på drygt 50 aktieägare. Kända ägare sedan tidigare är även André Åkerlund samt Johan Eriksson och David Ekberg från Estea. Under 2019 har bolaget gjort flera nyemissioner.