Simon de Chateau och Fredrik Mässing samt Johan Nielsen, Martin Lindqvist, Carsten Krebs och Thomas Hansen. I bakgrunden bolagets satsning i Häggvik.

Nya Prisma har 5,6 mdr inom lågprishandel

De senaste fem åren har gruppen bakom det nya bolaget utvecklat nya fastigheter och kompletteringsköpt. Nu låter man täckelset falla för nya Prisma properties som redan idag har fastigheter för 5,6 miljarder men som har mycket nytt på gång också.

Det är Alma Property Partners som tillsammans med sina samarbetspartners Mässing Properties, CT Development och P&E Fastighetspartner står bakom det nya fastighetsbolaget Prisma Properties. Bolaget har ett tydligt fokus på lågprishandel och fastighetsportföljen är värderad till 5,6 miljarder kronor. Det bildades under slutet av 2022 efter att beståndet byggts upp via Almas fonder.

Ambitionen är att bli Nordens ledande fastighetsutvecklare och långsiktig ägare inom segmenten lågpris- och dagligvaruhandel samt snabbmatsrestauranger.

Vd för bolaget blir Fredrik Mässing och styrelseordförande Simon de Chateau.

Prismas nuvarande fastighetsbestånd utgörs av 106 fastigheter, främst i Sverige och Danmark, med en total uthyrbar area om 206 000 kvm. Dessutom har man för närvarande 15 pågående projekt och bolaget har stora tillväxtplaner för de kommande åren i hela Norden.

Belåningsgraden ligger under 50 procent och bolaget har nyligen refinansierat nästan hela sin låneportfölj om 2,5 miljarder kronor.

– Lågprishandel är det snabbast växande segmentet inom svensk detaljhandel, och ett av de minst konjunkturkänsliga. Vi ser därför att det är ett bra läge att ta nästa steg genom att ställa Prisma Properties på egna ben för att ge hyresgäster i dessa branscher ett ännu starkare erbjudande, säger Simon de Chateau, styrelseordförande för Prisma.

I samband med en intervju i Fastighetsvärldens magasin tidigare i år uttalade Simon de Chateau möjligheten att i framtiden börsnotera Prisma, men att läget för det i den rådande marknaden inte är så bra men att framtiden får utvisa om det är möjligt.

Mer än 70 procent av fastigheterna som ingår i Prismas portfölj har utvecklats under de senaste fem åren av ledningen för bolaget. Fredrik Mässing har genom sitt fastighetsbolag Mässing Properties varit med och byggt upp portföljen sedan 2017, och det är nu han som tillträder i rollen som vd i Prisma.

–Det här är början på en spännande tillväxtresa. Ledningen i Prisma består av personer med lång erfarenhet från fastighetsbranschen och utveckling av lågpris- och dagligvaruhandel. Med god efterfrågan inom våra segment och starka relationer med ledande hyresgäster är vi rätt positionerade att ta Prisma till nästa nivå, säger Fredrik Mässing.

Prisma  har nu rekryterat Johan Nielsen som COO och Martin Lindqvist som CFO. Martin Lindqvist har en bakgrund som bland annat CFO på Atrium Ljungberg och Johan Nielsen som Vd för P&E Fastighetspartner.

I Prisma Properties strategi ligger bland annat ett nära samarbete med marknadsledande hyresgäster och att utveckla ändamålsenliga fastigheter för lågprishandel vid viktiga knutpunkter i Sverige och i övriga Norden. Bland de största hyresgästerna finns Dollarstore, Jysk och Willys, samt snabbmatskedjor som Burger King, Rasta, ChopChop och Jureskog.

Utöver de egna projekten har även en del kompletteringsköp av lämpliga och utvecklingsbara fastigheter gjorts. Bland annat förvärvade man nio restaurangfastigheter från Rasta 2020. Där har man i flera fall utvecklat ytterligare restaurangkoncept intill. Bolaget har nyligen tagit steget in i Norge genom att förvärva två fastigheter med Europris som hyresgäst. Beståndet i Norge ska växa och man avser även att expandera in i Finland.

Fler Nyheter från förstasidan

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Tillbaka till förstasidan