FV på återbesök i Skanskas kontorsprojekt Sthlm New. Foto: FV

Nya hyresgäster till Sthlm 01 och 04 – 17.000 kvm nu uthyrt

Under hösten har de första hyresgästerna flyttat in i Skanskas 27-våningshus Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad. FV har besökt kontorsbyggnaden och kan berätta vilka nya hyresgäster som är på ingång.

Fastighetsvärlden har besökt i Skanskas 102 meter höga och karaktäristiska kontorsbyggnad Sthlm 01, som är en del av Sthlm New.

Huset börjar nu fyllas med liv och rörelse då de första hyresgästerna har flyttat in.

Tillsammans med Fredrik Lantz, Skanskas uthyrnings- och marknadschef, tog vi hissen upp till näst högsta våningen – 26:an. Med mellanlandning på våning 18.

Högst upp, våning 27 – där krögaren Niklas Alhbom ska öppna restaurang och takbar, pågår planeringsarbetet för fullt.

I hissen berättar Lantz att hissarna gör resan, från botten till toppen, på cirka 30 sekunder. Trappan med sina 543 steg är inget alternativ, åtminstone inte vid detta tillfälle.

På våningen 18 har it-designföretaget Äventyret stationerat sig under hösten (se bilder nedan). Därmed har Äventyret lämnat Kungsgatan, och en högre hyra, för den 370 kvm stora lokalen med utsikt över bland annat Årstaviken, Globenområdet och norrut, så långt ögat når, via innerstans takåsar bort till Kista Science Tower.

Övriga hyresgäster som flyttat in under sensommaren och hösten är betallösningsföretaget Nets, pr-byrån Westander, sportstreamingleverantören Solidsport och e-learningföretaget Junglemap.

Fredrik Lantz avslöjar även att nya uthyrningar har tillkommit, både i Sthlm 01 och intilliggande Sthlm 04.

Det handlar om:
• Kontorsmöbelspecialisten DPJ Workspace, 740 kvm på plan 20, i Sthlm 01.
• IT-företaget Qvalia, cirka 374 kvm på plan 21, i Sthlm 01.
• Fastighetsförvaltaren Nabo, cirka 1.700 kvm på plan 12, i Sthlm 04.
Myndigheten för press radio och teve, cirka 660 kvm på plan 6, i Sthlm 04.

Totalt har därmed cirka 11.700 kvm hyrts ut i Sthlm 01 – med en totalyta om cirka 26.000 kvm. Samt cirka 5.700 kvm i Sthlm 04.

I 04:an pågår arbetet för fullt med Fazers nya Tastory-restaurang. Och universitetskanslersämbetet har nyligen packat upp flyttkartongerna i sitt nya kontor.

Pandemin har, som för de flesta kontorsutvecklare, påverkat uthyrningsarbetet, säger Fredrik Lantz.

Samtidigt menar han att det blir ännu viktigare med en inspirerande miljö, som gör det lustfyllt att komma till jobbet, nu när många jobbar hemifrån:

– Arbetsplatsen ur medarbetarperspektivet blir ännu viktigare framåt. Det måste vara inspirerande och trevligt att komma till jobbet. En god kaffe, fräsch mat, ett personligt bemötande, spännande inredning, omsorgsfulla materialval och en kittlande utsikt betyder mycket för alla medarbetarna som välbehövlig omväxling till hemmakontoret.

Skanskas team upplever att nyfikenheten för Sthlm 01 och Sthlm 04 är stor:

– Jag tror det beror på att de tankar och visioner vi redan innan har haft om utvecklingen av området och byggnaderna ligger i linje med vad som nu, i det redan slitna uttrycket ”det nya normala”, ännu tydligare krävs av en modern arbetsplats. Det är självklart i dag att kontoret ur organisationens perspektiv ska vara yt- och kostnadseffektiva. Därför är det smart att ha tillgång till coworking i huset som ger ökad flexibilitet och utökad tillgång till större mötesytor, säger Fredrik Lantz.

Coworkingytan som Lantz refererar till är coworkingföretaget Spaces lokaler på entréplanet – nära café Noll Ettan som nyligen slagit upp porten i direkt anslutning till huvudentrén.

IT-designföretaget Äventyret har flyttat in på våning 18 i Sthlm 01. Från den norra delen av kontoret har bolaget utsikt mot Södermalm och innerstaden. Foto: FV
Utsikt åt väster, över Årstaviken, från Äventyrets 370 kvm stora lokalt. Foto: FV
I sydläge blickar Äventyret ut över Gullmarsplan och Globenområdet.
En park, med ett bordtennisbord, har anlagts utanför entrén vid Hammarby Allé. Foto: FV
Inflyttningspresenterna är preppade. Varsitt bordtennisset är redo för Westander, Nets, Qvalia och kompani. Foto: FV
Från torget, mellan Sthlm 01 och Sthlm 04, leder en ny trappa de gående – vilket kortar av promenaden mellan närbelägna Gullmarsplans tunnelbanestation och Hammarby Sjöstad. Foto: FV
Den berlinbaserade konstnären Stefan Marx har uppdragits att ge de gående i trappan ett textbudskap i lekfullt format som ger vandraren något att fästa blicken vid i sin strävan uppåt. Foto: FV
”Landscrapern” Sthlm 04, jämte 01:an, fylls nu också på med hyresgäster. I samband med detta öppnar Fazer upp en ny Tastory-restaurang invid torget. Foto: FV
Sthlm 04 har musik som tema. Bland annat är fastigheten utsmyckad med ett utsnitt ur en ljudvåg ur Björcks låt ”Human Behaviour” både ut- och invändigt vid huvudentrén. Foto: FV
Under september invigdes ett konstverk, skapat av Kulturamas gymnasieelever, som smyckar Sthlm 04:as cykelgarage.”Movere” – är en bakåtblick och framåtblick i cykelns historia. Foto: FV
Sthlm 01 sett från andra sidan kanalen, på Södermalm. Arkitekter för Sthlm 01 är den tyska Berlinbaserade byrån Saurbruch Hutton i samverkan med svenska BAU. Foto: Samuel Uneus
Sthlm 04 sett från promenadvägen genom parken från Gullmarsplan. Illustration: Skanska
Sthlm New och alla projekt som ingår. Foto: Skanska

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan