Stefan Dahlbo.

Stefan Dahlbo blir ny vd och koncernchef i Fabege

Det blir Stefan Dahlbo som efterträder Christian Hermelin i vd-stolen på Fabege. Dahlbo har sedan länge verkat inom storägaren Erik Paulssons sfär.

Styrelsen för Fabege har utsett Stefan Dahlbo till ny vd och koncernchef. Han är idag vd och koncernchef för det noterade investeringsbolaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB och har en lång och gedigen erfarenhet både som vd och styrelseledamot i såväl noterade som onoterade bolag.

Till dessa tidigare styrelseuppdrag hör till exempel Fabege, Wihlborgs och Klövern. Stefan Dahlbo tillträder sin nya roll så snart som möjligt.

– Vi i styrelsen anser att Stefan Dahlbo är en utmärkt person att ta över ledarskapet och utvecklingen av Fabege. Dels känner han både fastighetsbranschen och kapitalmarknaden mycket väl, dels har flera av oss i styrelsen arbetat med Stefan tidigare och har stort förtroende för honom, säger Jan Litborn, styrelsens ordförande.

Fabege skriver: ”I tidigare roller har Stefan Dahlbo utmärkt sig för sitt goda ledarskap och entreprenöriella förmåga, vilket är viktiga egenskaper i ett företag som så starkt präglas av visionära och komplexa stadsutvecklingsutvecklingsprojekt där många parter är inblandade och goda relationer en förutsättning.”

– Jag är mycket glad och stolt över det förtroende styrelsen nu ger mig. Det är ett dynamiskt och mycket framgångsrikt företag som jag ser fram emot att bli en del av, säger Stefan Dahlbo.

Läs en något längre med Dahlbo som Fastighetsvärlden gjort här.

Det var i mitten av december 2018 som Christian Hermelin överraskande meddelade att han skulle sluta. Han berättade då för Fastighetsvärlden att han såg fram emot att jobba med stadsutveckling ihop med sin storebror Gustaf, läs mer här.

Då var budskapet från styrelsen att målet var att presentera en ny vd inom tre till nio månader. Nu har det gått snabbt och den nye vd:n kommer även att presenteras på Fabeges bolagsstämma under tisdagen.

För Fastighetsvärlden är det ett överraskande namn som endast förekom i utkanten av de namn som diskuterades när Fastighetsvärlden för några dagar sedan lyssnade av med aktörer på marknaden vilka namn som var aktuella. Stefan Dahlbo stämmer dock väl in på målbilden av att det sannolikt blir någon som storägaren Erik Paulsson känner sedan länge och kan lita på. Han kanske dock kan anses ha mindre erfarenhet av stadsutveckling än många förväntat sig att en ny vd vid Fabege skulle ha. Stefan Dahlbo har dock en rejäl erfarenhet av stora affärer.

Stefan Dahlbo är född 1959 i Helsingborg och bor nu i Danderyd. Han är civilekonom och kom till HQ-sfären (med Fabegeägande) 1995 efter att ha jobbat vid Alfred Berg i några år. 2000-2007 var han vice vid Investment AB Öresund. Han hade i tre månader varit vd vid HQ Bank där när bolaget i augusti 2010 förlorade sin oktroj och av Finansinspektionen tvingades i likvidation. Stefan Dahlbo har även varit ordförande i Svenska Tennisförbundet och varit vice vd i Moderna Museets Vänner.

Fabege är det tredje största fastighetsbolaget på börsen utifrån fastighetsvärde, efter Castellum och Balder. I Fastighetsvärldens sammanställning över de 100 största fastighetsägarna placerade sig Fabege på plats sex. Vid årsskiftet var Fabeges fastighetsbestånd värderad till 67,7 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Söker partner till fastigheter värda hela 8 miljarder

Öppnar för stor delförsäljning och att ta in långsiktiga delägare. Behåller stor fastighet mitt i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan