Erik Wallins projekt ligger bredvid stålglasklockan (som är under rivning). Bolagets projekt byggs där det tidigare fanns garage.

Ny taktik mot krisen: Slår ihop mindre lägenheter till större

Projektutvecklingen av bostadsrätter har som bekant bromsat in. Utvecklarna tar sedan några månader till nya grepp för att få fart på försäljningen. I Norra Djurgårdsstaden försöker Erik Wallin slå ihop mindre lägenheter till större.

För tre år sedan fick bostadsutvecklaren Erik Wallin AB en markanvisning för att bygga 57 bostäder i Norra Djurgårdsstaden. Bolaget har döpt projektet till Bergsvåg (fastigheten Jackproppen). Det ligger på bergshyllan mellan Norra Djurgårdsstaden och Abessinien, nära gasklockorna.

De ändrade förutsättningarna på bostadsmarknaden i speciellt Stockholmsregionen drabbar nästan alla projekt, även de i Norra Djurgårdsstaden. Fastighetsvärlden har tidigare bland annat berättat att Oscar Properties senarelagt projektstarten för projektet Unité med 46 lägenheters närheten. Intresset var för lågt. På platsen finns nu en byggrop som är föga omtyckt av bostadsutvecklarna runtomkring.

Nu ändrar Erik Wallin i sitt projekt i Norra Djurgårdsstaden för att få fart på försäljningen. Byggstart har varit planerad till vintern 2017/18 och tänkt inflyttning sommaren 2019. Vid säljstarten i augusti såldes några lägenheter, därefter har det varit dött och bolaget driver inte längre en aktiv försäljningsprocess.

Bolaget arbetar nu med att försöka slå ihop mindre lägenheter i projektet till större. Tanken är att 16 av projektets 30 ettor på cirka 35 kvadratmeter ska göras om till åtta stycken treor på cirka 72 kvadratmeter. Antalet bostäder i projektet minskar från 57 till 49, skriver Stockholmdirekt.

– Detta gör att två ekonomier kan bära kostnaderna för lägenheten. När projektet planerades var det högt tryck på små lägenheter i det här området och det var bättre möjligheter för en person, en ekonomi, att låna pengar från banken, säger Erik Hägesten, projektledare vid Erik Wallin till tidningen.

För Stockholmdirekt utvecklar Jesper Wallin, VD för Erik Wallin AB, sin syn på marknaden just nu.

– Marknaden är jättetuff, det är ju ingen hemlighet. Om vi hade haft säljstart i januari så är det möjligt att vi skulle senarelagt säljstarten. Jag tror det finns en allmän oro för vart priserna är på väg, om det är ett sluttande plan eller om situationen har bottnat,

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan