Erik Wallins projekt ligger bredvid stålglasklockan (som är under rivning). Bolagets projekt byggs där det tidigare fanns garage.

Ny taktik mot krisen: Slår ihop mindre lägenheter till större

Projektutvecklingen av bostadsrätter har som bekant bromsat in. Utvecklarna tar sedan några månader till nya grepp för att få fart på försäljningen. I Norra Djurgårdsstaden försöker Erik Wallin slå ihop mindre lägenheter till större.

För tre år sedan fick bostadsutvecklaren Erik Wallin AB en markanvisning för att bygga 57 bostäder i Norra Djurgårdsstaden. Bolaget har döpt projektet till Bergsvåg (fastigheten Jackproppen). Det ligger på bergshyllan mellan Norra Djurgårdsstaden och Abessinien, nära gasklockorna.

De ändrade förutsättningarna på bostadsmarknaden i speciellt Stockholmsregionen drabbar nästan alla projekt, även de i Norra Djurgårdsstaden. Fastighetsvärlden har tidigare bland annat berättat att Oscar Properties senarelagt projektstarten för projektet Unité med 46 lägenheters närheten. Intresset var för lågt. På platsen finns nu en byggrop som är föga omtyckt av bostadsutvecklarna runtomkring.

Nu ändrar Erik Wallin i sitt projekt i Norra Djurgårdsstaden för att få fart på försäljningen. Byggstart har varit planerad till vintern 2017/18 och tänkt inflyttning sommaren 2019. Vid säljstarten i augusti såldes några lägenheter, därefter har det varit dött och bolaget driver inte längre en aktiv försäljningsprocess.

Bolaget arbetar nu med att försöka slå ihop mindre lägenheter i projektet till större. Tanken är att 16 av projektets 30 ettor på cirka 35 kvadratmeter ska göras om till åtta stycken treor på cirka 72 kvadratmeter. Antalet bostäder i projektet minskar från 57 till 49, skriver Stockholmdirekt.

– Detta gör att två ekonomier kan bära kostnaderna för lägenheten. När projektet planerades var det högt tryck på små lägenheter i det här området och det var bättre möjligheter för en person, en ekonomi, att låna pengar från banken, säger Erik Hägesten, projektledare vid Erik Wallin till tidningen.

För Stockholmdirekt utvecklar Jesper Wallin, VD för Erik Wallin AB, sin syn på marknaden just nu.

– Marknaden är jättetuff, det är ju ingen hemlighet. Om vi hade haft säljstart i januari så är det möjligt att vi skulle senarelagt säljstarten. Jag tror det finns en allmän oro för vart priserna är på väg, om det är ett sluttande plan eller om situationen har bottnat,

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan