Erik Wallins projekt ligger bredvid stålglasklockan (som är under rivning). Bolagets projekt byggs där det tidigare fanns garage.

Ny taktik mot krisen: Slår ihop mindre lägenheter till större

Projektutvecklingen av bostadsrätter har som bekant bromsat in. Utvecklarna tar sedan några månader till nya grepp för att få fart på försäljningen. I Norra Djurgårdsstaden försöker Erik Wallin slå ihop mindre lägenheter till större.

För tre år sedan fick bostadsutvecklaren Erik Wallin AB en markanvisning för att bygga 57 bostäder i Norra Djurgårdsstaden. Bolaget har döpt projektet till Bergsvåg (fastigheten Jackproppen). Det ligger på bergshyllan mellan Norra Djurgårdsstaden och Abessinien, nära gasklockorna.

De ändrade förutsättningarna på bostadsmarknaden i speciellt Stockholmsregionen drabbar nästan alla projekt, även de i Norra Djurgårdsstaden. Fastighetsvärlden har tidigare bland annat berättat att Oscar Properties senarelagt projektstarten för projektet Unité med 46 lägenheters närheten. Intresset var för lågt. På platsen finns nu en byggrop som är föga omtyckt av bostadsutvecklarna runtomkring.

Nu ändrar Erik Wallin i sitt projekt i Norra Djurgårdsstaden för att få fart på försäljningen. Byggstart har varit planerad till vintern 2017/18 och tänkt inflyttning sommaren 2019. Vid säljstarten i augusti såldes några lägenheter, därefter har det varit dött och bolaget driver inte längre en aktiv försäljningsprocess.

Bolaget arbetar nu med att försöka slå ihop mindre lägenheter i projektet till större. Tanken är att 16 av projektets 30 ettor på cirka 35 kvadratmeter ska göras om till åtta stycken treor på cirka 72 kvadratmeter. Antalet bostäder i projektet minskar från 57 till 49, skriver Stockholmdirekt.

– Detta gör att två ekonomier kan bära kostnaderna för lägenheten. När projektet planerades var det högt tryck på små lägenheter i det här området och det var bättre möjligheter för en person, en ekonomi, att låna pengar från banken, säger Erik Hägesten, projektledare vid Erik Wallin till tidningen.

För Stockholmdirekt utvecklar Jesper Wallin, VD för Erik Wallin AB, sin syn på marknaden just nu.

– Marknaden är jättetuff, det är ju ingen hemlighet. Om vi hade haft säljstart i januari så är det möjligt att vi skulle senarelagt säljstarten. Jag tror det finns en allmän oro för vart priserna är på väg, om det är ett sluttande plan eller om situationen har bottnat,

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam köper i Köpenhamn

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

NCC lockar 3M till Järva

Endast 1.300 kvm kvar att hyra ut i första etappen.

Tillbaka till förstasidan