Samhällsfastigheter

Ny rapport lyfter samarbetet mellan kommuner och privata ägare

Stenvalvet och Hemsö presenterar en ny rapport som syftar till att ge olika kommunpolitiska perspektiv på varför en kommun väljer att samarbeta med privata ägare av samhällsfastigheter.

Samhällsfastigheter har blivit ett allt vanligare diskussionsämne inom såväl fastighetsbranschen som politiken och samhällsdebatten. Under de senaste åren har även de ekonomiska aspekterna av huruvida kommunerna ska äga eller hyra lokaler debatterats flitigt. För att skapa nyans i debatten och visa på fler infallsvinklar har Stenvalvet tillsammans med Hemsö tagit fram en ny rapport. Innehållet i rapporten bygger på fem kommuners syn på privata samhällsfastigheter.

– Med rapporten vill vi lyfta fram olika infallsvinklar till diskussionen huruvida kommuner bör hyra eller äga sina lokaler. Jag tycker att intervjuerna visar tydligt på att det finns fördelar med att sprida risker genom en mix av egna lokaler och fastigheter som ägs av flera aktörer, säger Maria Lidström, vd på Stenvalvet.

– Jag hoppas att insikterna från rapporten kommer att hjälpa till att skapa en mer nyanserad bild av varför kommuner väljer olika lösningar för att möta sitt behov av lokaler.

I rapporten har kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Örebro, Växjö, Bjuv och Botkyrka intervjuats. De berättar om sina respektive kommuners erfarenheter av att hyra lokaler för kommunal verksamhet och varför de till viss del har valt att lösa sina lokalbehov i samarbete med privata fastighetsbolag.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Anna Tenje (M), är de stora fördelarna med att hyra lokaler av privata fastighetsaktörer dels att någon annan än skattebetalarna får ta risken för investeringen, dels att kommunen istället kan fokusera på att vara en bra beställare och satsa på god uppföljning. Genom att specialisera sig på de delarna klarar sig kommunen i bästa fall med en relativt sett mindre personalstyrka. Även det sparar skattebetalarna pengar, menar Tenje.

Även i Örebro menar kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) att det finns flera fördelar med att lösa kommunens lokalbehov med privata aktörer.

– Till att börja med är det värdefullt att få in nya tankar och idéer i kommunen. Därutöver kan kommunen få mer gjort om fler aktörer ”är med och jobbar”, vilket är av värde inte minst i en växande kommun. I Örebro har det varit en nödvändighet, berättar Johansson.

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan