Ny rapport lyfter samarbetet mellan kommuner och privata ägare

Stenvalvet och Hemsö presenterar en ny rapport som syftar till att ge olika kommunpolitiska perspektiv på varför en kommun väljer att samarbeta med privata ägare av samhällsfastigheter.

Samhällsfastigheter har blivit ett allt vanligare diskussionsämne inom såväl fastighetsbranschen som politiken och samhällsdebatten. Under de senaste åren har även de ekonomiska aspekterna av huruvida kommunerna ska äga eller hyra lokaler debatterats flitigt. För att skapa nyans i debatten och visa på fler infallsvinklar har Stenvalvet tillsammans med Hemsö tagit fram en ny rapport. Innehållet i rapporten bygger på fem kommuners syn på privata samhällsfastigheter.

– Med rapporten vill vi lyfta fram olika infallsvinklar till diskussionen huruvida kommuner bör hyra eller äga sina lokaler. Jag tycker att intervjuerna visar tydligt på att det finns fördelar med att sprida risker genom en mix av egna lokaler och fastigheter som ägs av flera aktörer, säger Maria Lidström, vd på Stenvalvet.

– Jag hoppas att insikterna från rapporten kommer att hjälpa till att skapa en mer nyanserad bild av varför kommuner väljer olika lösningar för att möta sitt behov av lokaler.

I rapporten har kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Örebro, Växjö, Bjuv och Botkyrka intervjuats. De berättar om sina respektive kommuners erfarenheter av att hyra lokaler för kommunal verksamhet och varför de till viss del har valt att lösa sina lokalbehov i samarbete med privata fastighetsbolag.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Anna Tenje (M), är de stora fördelarna med att hyra lokaler av privata fastighetsaktörer dels att någon annan än skattebetalarna får ta risken för investeringen, dels att kommunen istället kan fokusera på att vara en bra beställare och satsa på god uppföljning. Genom att specialisera sig på de delarna klarar sig kommunen i bästa fall med en relativt sett mindre personalstyrka. Även det sparar skattebetalarna pengar, menar Tenje.

Även i Örebro menar kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) att det finns flera fördelar med att lösa kommunens lokalbehov med privata aktörer.

– Till att börja med är det värdefullt att få in nya tankar och idéer i kommunen. Därutöver kan kommunen få mer gjort om fler aktörer ”är med och jobbar”, vilket är av värde inte minst i en växande kommun. I Örebro har det varit en nödvändighet, berättar Johansson.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan