Ny rapport: Breddat utbud bryter segregationen

Fler bostadsrätter och småhus med äganderätt i utsatta områden har en positiv effekt på segregationen. Det visar rapporten ”Så löser vi boendesegrationen i utsatta områden” som HSB och Veidekke nu släpper.

– För att bryta segregationen krävs det en gemensam kraftansträngning från hela samhället, där spelar bostadspolitiken en nyckelroll. Fler måste få möjlighet att välja ett boende som passar dem utan att behöva lämna bostadsområdet där de trivs, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Rapporten ”Så löser vi boendesegrationen i utsatta områden” är framtagen av analysföretaget Evidens på uppdrag av HSB och Veidekke. Den visar tydligt att stadens utformning och bostadsutbudet i olika områden spelar stor roll för hur segregationen utvecklas.

– Rapporten visar att boendesegregation drivs på av de mest resursstarka hushållen som ofta väljer att flytta. För att bryta den negativa spiralen behöver därför utsatta områden tillföras egenskaper som gör att människor som lyckats skaffa jobb och utbildning väljer att bo kvar och att bostadsområdet blir attraktivt för andra. Åtgärder inom skolan och arbetsmarknaden är viktiga men för att bryta segregationen på lång sikt måste även bostadspolitiken förändras, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

I rapporten kan man hitta en rad slutsatser kring vad som driver på segregationen och vad som krävs för att bryta den. Hushåll i familjebildande åldrar och med större valmöjligheter har starka preferenser för större, ägda bostäder. När dessa inte finns i bostadsområdet leder det till utflytt till andra områden. Ifall individerna dessutom är starkare än övriga inom samma bostadsområde vad gäller utbildningsnivå, inkomst, etablering på arbetsmarknaden och tillgång till nätverk förstärks den negativa spiralen och segregationen för de som bor kvar.

–  Boendesegregationen är ett allvarligt samhällsproblem som påverkar nästan alla aspekter av våra liv. För att bryta den negativa spiralen måste politiken lyssna och agera. Kommunerna måste ta en aktiv roll i att utveckla markpolitiken men inriktning på en breddning av utbudet av bostäder i socioekonomiskt segregerade områden. Och regeringen behöver bland annat införa ett startlån   som skapar nya möjligheter för cirka 400 000 förstagångsköpare att köpa en egen bostad. Flera av dessa finns i utsatta områden och startlån skulle därmed bidra till att minska boendesegregationen, säger Johan Nyhus.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan