Ny lag ska förenkla hyrestvister

I en lagrådsremiss föreslår regeringen ett oberoende tvistlösningsförfarande för tvister om de årliga hyresändringarna mellan de kollektivt förhandlande parterna på hyresmarknaden. Syftet är att tvisterna ska kunna avgöras snabbare och att de kollektiva förhandlingarna ska kunna bedrivas mer effektivt.

Annons

Parterna på hyresmarknaden för regelbundet kollektiva förhandlingar om justering av den allmänna hyresnivån. Förhandlingarna brukas kallas de årliga hyresförhandlingarna. När förhandlingarna inte fungerar väl kan det orsaka stora problem. Om parterna inte kommer överens riskerar det att leda till omfattande processer i hyresnämnderna. Utdragna processer innebär också en risk för att hyresgästerna drabbas av hyreshöjningar retroaktivt.

För parterna på den allmännyttiga hyresmarknaden finns sedan tidigare ett tvistlösningsförfarande som innebär att de årliga hyresförhandlingarna kan lösas snabbt och effektivt. Förfarandet är inte reglerat i lag, utan har inrättats genom avtal mellan partsorganisationerna på den allmännyttiga sidan, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. I lagrådsremissen föreslås en ny lag med ett liknande tvistlösningsförfarande som kan användas även av parterna på den privata hyresmarknaden. Parterna på den allmännyttiga sidan kommer att kunna fortsätta att använda sig av det tidigare tvistlösningsförfarandet.

– Det är mycket positivt att partsorganisationerna på den privata sidan, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, har kommit överens om att använda sig av det tvistlösningsförfarande som regeringen föreslår. Det skapar förutsättningar för att de årliga hyresförhandlingarna på den privata hyresmarknaden kan bedrivas mer effektivt, vilket är viktigt inte minst för hyresgästerna, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

För att ytterligare effektivisera hyresförhandlingarna föreslås också skärpta regler för hur förhandlingarna ska bedrivas. Det införs en skadestånds­skyldighet för en part som inte inställer sig till ett förhandlingssammanträde inom viss tid. Det föreslås vidare att det skadestånd som en part ska ha rätt till om motparten bryter mot sin förhandlingsskyldighet ska uppgå till minst ett halvt prisbasbelopp. Syftet är att höja nivåerna på skadestånden jämfört med i dag.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan