Ny ägare till GP-huset

Platzer köper för 450 miljoner. Platzer har genom en bolagsaffär förvärvat fastigheten Stampen 4:44 i Göteborg, mera känt som GP-huset, från Stampen AB till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 450 miljoner kronor. Fastigheten omfattar ett helt kvarter och ligger i direkt anslutning till Centralstationen med adresserna Polhemsplatsen 5-7, Odinsgatan 2-4 och Burggrevegatan 7-11. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 14.700 kvadratmeter kontor och därutöver ingår drygt 200 garageplatser i närområdet. Stampen-koncernen är hyresgäst till 80 procent av lokalytorna och hyreskontrakten är relativt långa.

Fastigheten har ett strategiskt läge i centrala Göteborg i direkt anslutning till Centralstationen och gränsar också till Platzers fastighet på Odinsgatan. Under kommande år planeras stora förändringar i området då snart Clarion Hotel Post öppnar och den nya Bangårdsförbindelsen planeras.

– Platzers strategi är att växa i prioriterade marknadssegment i Göteborgsområdet och genom förvärvet kompletterar vi vårt centrala fastighetsbestånd med ytterligare en välbelägen fastighet, säger P-G Persson, VD i Platzer Fastigheter.

– Det känns extra roligt att förvärva en profilfastighet som GP-huset vilken antagligen alla göteborgare känner till. Fastigheten är i det närmaste fullt uthyrd med bra kassaflöde och dessutom ser vi stora utvecklingsmöjligheter då närområdet står inför stora förändringar, fortsätter P-G Persson.

– Att sälja GP-huset ligger i linje med Stampengruppens strategi. De senaste åren har vi avyttrat övriga koncernägda fastigheter. Platzer är en stor lokal ägare med långsiktiga ambitioner. Vi sitter kvar med alla våra verksamheter i fastigheten och ser fram emot gott samarbete,  säger Mats Reimertz, företrädare för Stampen AB.

Platzer tillträder fastigheten 30 september i år. Säljarens rådgivare vid försäljningen har varit Navet AB.

Genom försäljningen har Stampen sålt hela sitt fastighetsinnehav. Det handlar om 23 fastigheter som avyttrats sedan 2006 och försäljningarna summerar 1,4 miljarder kronor. Navet har varit rådgivare vid samtliga transaktioner. Att sälja kärnan i verksamheten, ”GP-huset”, ingick inte i ursprungsplanen men beslutet har växt fram i takt med de övriga försäljningarna.

Fastighetsvärlden Idag 2011-07-11

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan