Ny ägare till GP-huset

Platzer köper för 450 miljoner. Platzer har genom en bolagsaffär förvärvat fastigheten Stampen 4:44 i Göteborg, mera känt som GP-huset, från Stampen AB till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 450 miljoner kronor. Fastigheten omfattar ett helt kvarter och ligger i direkt anslutning till Centralstationen med adresserna Polhemsplatsen 5-7, Odinsgatan 2-4 och Burggrevegatan 7-11. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 14.700 kvadratmeter kontor och därutöver ingår drygt 200 garageplatser i närområdet. Stampen-koncernen är hyresgäst till 80 procent av lokalytorna och hyreskontrakten är relativt långa.

Fastigheten har ett strategiskt läge i centrala Göteborg i direkt anslutning till Centralstationen och gränsar också till Platzers fastighet på Odinsgatan. Under kommande år planeras stora förändringar i området då snart Clarion Hotel Post öppnar och den nya Bangårdsförbindelsen planeras.

– Platzers strategi är att växa i prioriterade marknadssegment i Göteborgsområdet och genom förvärvet kompletterar vi vårt centrala fastighetsbestånd med ytterligare en välbelägen fastighet, säger P-G Persson, VD i Platzer Fastigheter.

– Det känns extra roligt att förvärva en profilfastighet som GP-huset vilken antagligen alla göteborgare känner till. Fastigheten är i det närmaste fullt uthyrd med bra kassaflöde och dessutom ser vi stora utvecklingsmöjligheter då närområdet står inför stora förändringar, fortsätter P-G Persson.

– Att sälja GP-huset ligger i linje med Stampengruppens strategi. De senaste åren har vi avyttrat övriga koncernägda fastigheter. Platzer är en stor lokal ägare med långsiktiga ambitioner. Vi sitter kvar med alla våra verksamheter i fastigheten och ser fram emot gott samarbete,  säger Mats Reimertz, företrädare för Stampen AB.

Platzer tillträder fastigheten 30 september i år. Säljarens rådgivare vid försäljningen har varit Navet AB.

Genom försäljningen har Stampen sålt hela sitt fastighetsinnehav. Det handlar om 23 fastigheter som avyttrats sedan 2006 och försäljningarna summerar 1,4 miljarder kronor. Navet har varit rådgivare vid samtliga transaktioner. Att sälja kärnan i verksamheten, ”GP-huset”, ingick inte i ursprungsplanen men beslutet har växt fram i takt med de övriga försäljningarna.

Fastighetsvärlden Idag 2011-07-11

Fler Nyheter från förstasidan

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Tillbaka till förstasidan