Green Storages anläggning i Farsta. Foto: Nuveen

Nuveen vill expandera inom self-storage

Efter ett års konsolidering är Nuveen nu redo att accelerera tillväxten i sin plattform för self-storage, som de anser är redo att växa rejält, även i svåra tider.

Annons

Nuveen & Green Storage Group

Nuveen är en amerikansk kapitalförvaltare och helägt dotterbolag till finansplaneringsföretaget TIAA.

Green Storage Group har 41 förrådsanläggningar, om totalt 100.000 kvm uthyrbar yta, runt om i Sverige, och har därmed flest förrådansläggningar in landet. Bildades av sammanslagningen av Green Storage och 24Storage år 2022.

Visa faktaruta

Det var i slutet av 2021 som Nuveen Real Estate inom en månads tid förvärvade inte bara ett utan två svenska bolag inom self-storage: Green Storage och 24Storage. Under 2022 låg fokus på att förena de två bolagen under den gemensamma flaggan Green Storage. Nu är det dags att gå på offensiven.

– Vi har omfattande expansionsplaner då vi nu befinner oss i själva slutet av konsolideringsfasen. 2023 är ett fantastiskt tillfälle att expandera, säger Jasper Gilbey, chef Nuveens self-storagesegment till Fastighetsvärlden.

Hur vill ni expandera?

– Vi ser två tillväxtstrategier framåt. Vi ser först en mycket stor potential att växa organiskt genom att utveckla den nuvarande Green Storage-plattformen. Sen ser vi oss också aktivt omkring efter M&A-affärer både i Sverige och mer brett i Norden. Jag är väldigt glad att den första fasen i vår tillväxtstrategi går så bra, det har öppnat upp för fler möjligheter inom M&A, säger Jasper Gilbey.

Nuveen har de senaste åren utvecklat sin strategi i Sverige dels genom dels förvärvet av Green Storage och 24Storage men även genom försäljningen av Nova i Lund förra året. Detta är en del i bolagets strategi att realisera försäljningar i takt med att de underliggande innehaven utvecklas, samtidigt som bolaget ökar exponeringen i alternativa tillgångsklasser som self-storage.

– Vår research är väldigt fokuserad på städer från ett top-down-perspektiv vilket hjälper oss att identifiera de städer som har störst utvecklingspotential. Detta driver på många av våra sektorsstrategier, från bostäder till self-storage, säger Jasper Gilbey.

Därför valde Nuveen, för ungefär tre år sedan, efter att ha analyserat den europeiska marknaden ut den svenska som ett område att satsa på. I jämförelse med den långt mognare amerikanska marknaden finns det stor potential i Europa och då särskilt Sverige.

– I Sverige såg vi väldigt låga nivåer i själva produktbeståndet, en stark efterfrågan, demografiska medvindar och växande storstadskluster, säger Jasper Gilbey och fortsätter:

– I USA där vi funnits i mer än 20 år och hanterar ungefär 170 fastigheter till ett värde av 2,5 miljarder dollar har self-storage varit en av våra starkaste fastighetsaffärer. Med det i åtanke ser vi att Europa har likheter som driver attraktiva och långsiktiga investeringsmöjligheter.

Nuveens förvärvsstrategi vilar, både på makro- och mikronivå, på stora mängder research.

– Vi är medvetna om att Stockholm har ett större utbud inom segmentet. Men när vi borrar oss ner på lokala undermarknader ser vi ett lägre utbud där stor tillväxtpotential fortfarande återfinns. Det är därför gör vi så omfattande research av städerna för att kunna lokalisera lokala delmarknader.

Jasper Gilbey, Jasper Gilbey, chef Nuveens self-storagesegment. Foto: Olof Ehrs

Nyligen etablerade sig Green Storage i Norrtälje och Farsta och under 2023 är planen också att etablera sig i Högdalen.

Nuveen valde att investera i Sverige inte bara på grund av dynamiken inom marknaden, utan också på grund av kvaliteten på företagets ledningsgrupper och den automatiserade strategin.

– Det handlar troligen både om tur och skicklighet där vi kunde hitta två plattformar som vi kunde sammanfoga till en och skala upp effektivt, säger Jasper Gilbey.

Det är Green Storages plattform som nu gäller där kunderna kan boka och låsa upp utan att ringa till bemannade callcenters eller liknande vilket både lockar kunder och minskar driftskostnaderna.

– Vi har en unik fullt automatiserad lösning och ett mycket bra team på Green Storage, lett av Stefan Nilsson med ett eget utvecklingsbolag som gör att vi kan växa organiskt.

Även om det ekonomiska läget just nu inte är det bästa med höjda räntor har Nuveens bolag klarat sig relativt lindrigt undan med en stabil efterfrågan.

– Många ser det här som ett vänta och se-ögonblick men vi ser det som en affärsmöjlighet. Vi vill expandera selektivt och se till att vi utnyttjar värdet av vårt starka finansiering i den nuvarande volatila miljön, säger Jasper Gilbey.

Fler Nyheter från förstasidan

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Corem dumpar ett stort projekt på segt Manhattan

”Kanske den sämsta affären i mitt liv”. FV visar karta över projekten. Ett stort huvudbry om 33.000 kvm återstår.

Innovation Properties och Barings byggstartat 264

Duo byggstartar stort bostadsprojekt söder om Stockholm. Se flera bilder.

Stadsdirektör anser sig vilseledd kring miljardaffär

Försök att stoppa miljardaffären har avvisats.

En av citys största butiker kan läggas ner

FV berättar om förändring i centrala Stockholm och vad som händer med den stora lokalen.

Listor: Markanvisningar – vem fick marken 2023?

Läs om vilka aktörer och arkitektfirmor som var framgångsrikast.

Strawberry och Slättö lanserar ny hotellkedja

Inom tio år ska kedjan att bestå av minst 20 hotell. Läs var det första hotellet öppnar. Har nästan klart med ytterligare fem.

Köper hela Kista Galleria

Överraskande affär – Uppgifter om kommande försäljningar. Ägt tillsammans i drygt 10 år. Totalt nästan 100.000 kvm.

Corem säljer för miljard

Avyttrar större fastighet för 46.000 kr/kvm.

Slår till och förvärvar 23.000 kvm het handel

Alla fastigheterna ligger nära Ikea.

Både vd och CFO lämnar Oscar Properties

Peter Norman: ”Alla bolag i fastighetssektorn har stora problem”.

Bilder: Ny plan om 30.000 kvm kontor – bantat 40 procent

Presenterat nytt förslag för projekt inom tullarna. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan