Nu vänder det – konkurserna minskar

Under juni månad minskade konkurserna i Sverige för första gången på nästan två år, enligt färsk statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Konkurserna minskade sammanlagt med 4 procent. Som mest minskade konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen med hela 38 procent. ”Äntligen, nu vänder det”, säger UCs vd Gabriella Göransson.

Annons

Sett till årets första sex månader var konkurserna däremot 40 procent högre än under samma period i fjol.

Nystarterna i landet minskade med omkring 26 procent i jämförelse med samma månad i fjol.

– För första gången på mycket länge gör det mig faktiskt glad att ta del av vår konkursstatistik! Ända sedan augusti 2022 har konkurserna månad för månad ökat i jämförelse med tidigare år till nya mardrömsnivåer. Den minskning vi nu ser är en tydlig indikation på att alla de politiska åtgärder som vidtagits under våren, inklusive Riksbankens räntesänkning i maj, fått positiva effekter på svenskt näringsliv. Sammantaget för det första halvåret i år ligger konkurserna dock på skyhöga nivåer och nystarterna har fortsatt att minska i juni. De höga skatteanstånden utgör dessutom en fortsatt risk för flera bolag. Senast i förra veckan gick ett stort bolag inom fordonsindustrin med höga anstånd i konkurs. När så pass stora bolag drabbas riskerar det att få negativa effekter även på andra delar av ekonomin. Vi har en bit kvar innan vi kommer att få uppleva ett ekonomiskt normalläge igen men nu är vi på rätt väg. Äntligen, nu vänder det, säger Gabriella Göransson.

Liksom under maj månad fortsätter konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen att minska. I jämförelse med samma månad i fjol minskade hotell- och restaurang med 38 procent, vilket motsvarar den största minskningen av landets tio största branscher.

Detaljhandeln minskade med 13 procent och partihandeln med 6 procent i jämförelse med samma månad förra året. Konkurserna inom byggsektorn fortsatte att öka med 12 procent.

– Det är mycket positivt att se att konkurserna inom hotell- och restaurang minskar för andra månaden i rad. Det visar på en ekonomisk optimism hos hushållen och att det finns några kronor extra i plånboken att spendera på annat än det nödvändiga. Konkurserna inom byggsektorn har fortsatt att öka, men ökningen är förhållandevis låg i jämförelse med de katastrofsiffror vi bevittnat under vintern. Det här indikerar en stabilisering som förhoppningsvis så sikt även kommer att innebära en positiv vändning för den bransch som drabbats hårdast under krisen. Riksbanken indikerar två till tre ytterligare räntesänkningar till hösten och tillsammans med ett succesivt ökat förtroende för ekonomin hos både företag och konsumenter så kommer det att leda till en återhämtning av ekonomin senare i höst och i vinter, avslutar Gabriella Göransson.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Tillbaka till förstasidan