Nu vänder det – konkurserna minskar

Under juni månad minskade konkurserna i Sverige för första gången på nästan två år, enligt färsk statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Konkurserna minskade sammanlagt med 4 procent. Som mest minskade konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen med hela 38 procent. ”Äntligen, nu vänder det”, säger UCs vd Gabriella Göransson.

Annons

Sett till årets första sex månader var konkurserna däremot 40 procent högre än under samma period i fjol.

Nystarterna i landet minskade med omkring 26 procent i jämförelse med samma månad i fjol.

– För första gången på mycket länge gör det mig faktiskt glad att ta del av vår konkursstatistik! Ända sedan augusti 2022 har konkurserna månad för månad ökat i jämförelse med tidigare år till nya mardrömsnivåer. Den minskning vi nu ser är en tydlig indikation på att alla de politiska åtgärder som vidtagits under våren, inklusive Riksbankens räntesänkning i maj, fått positiva effekter på svenskt näringsliv. Sammantaget för det första halvåret i år ligger konkurserna dock på skyhöga nivåer och nystarterna har fortsatt att minska i juni. De höga skatteanstånden utgör dessutom en fortsatt risk för flera bolag. Senast i förra veckan gick ett stort bolag inom fordonsindustrin med höga anstånd i konkurs. När så pass stora bolag drabbas riskerar det att få negativa effekter även på andra delar av ekonomin. Vi har en bit kvar innan vi kommer att få uppleva ett ekonomiskt normalläge igen men nu är vi på rätt väg. Äntligen, nu vänder det, säger Gabriella Göransson.

Liksom under maj månad fortsätter konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen att minska. I jämförelse med samma månad i fjol minskade hotell- och restaurang med 38 procent, vilket motsvarar den största minskningen av landets tio största branscher.

Detaljhandeln minskade med 13 procent och partihandeln med 6 procent i jämförelse med samma månad förra året. Konkurserna inom byggsektorn fortsatte att öka med 12 procent.

– Det är mycket positivt att se att konkurserna inom hotell- och restaurang minskar för andra månaden i rad. Det visar på en ekonomisk optimism hos hushållen och att det finns några kronor extra i plånboken att spendera på annat än det nödvändiga. Konkurserna inom byggsektorn har fortsatt att öka, men ökningen är förhållandevis låg i jämförelse med de katastrofsiffror vi bevittnat under vintern. Det här indikerar en stabilisering som förhoppningsvis så sikt även kommer att innebära en positiv vändning för den bransch som drabbats hårdast under krisen. Riksbanken indikerar två till tre ytterligare räntesänkningar till hösten och tillsammans med ett succesivt ökat förtroende för ekonomin hos både företag och konsumenter så kommer det att leda till en återhämtning av ekonomin senare i höst och i vinter, avslutar Gabriella Göransson.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Långläsning från FV

Helgläsning: 24 sidor FV-dokument – stora Kraschen

Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie! Gratis läsning.

Oklarheter i Parkgates konkurs: Såld lyxvilla i fokus

Oscar Engelbert kallas till domstol. Transaktioner kan ha varit brottsliga.

Så vill Skanska gå vidare med 08-planen

Planer har tidigare funnits för hotell. Nu tänker bolaget i annan riktning.

Proptech-bolag i konkurs

Vikande efterfrågan från befintliga kunder. Har funnits i sju år.

Läge för änglalik affär i Gamla stan

Få områden i Stockholm har fått sin status höjd så snabbt på kort tid.

Ramsbury hyr ut 5.500 kvm – succé för stort projekt

Nybyggt projekt fullt uthyrt. Hög hyresnivå.

Diös i affärer med Peritas för 327 mkr

Totalt ingår fyra fastigheter i transaktionerna. Andra större förvärvet på kort tid.

Titania Rågsved. Bjurbäcken 11.

Svårt sälja i 08-område – ändrar till hyresrätt

220 bostäder i förort till Stockholm.

NP3 förvärvar för 216 miljoner

Köper totalt fyra fastigheter.

Köper del av Skanskas stora 08-plan

Ska bygga 300 bostäder i tidigare mässområde.

Hemsö hyr ut 6.000 kvm

Tecknar hyresavtal om totalt 18.000 kvm.

Ökar med 5.900 kvm kontor hos Castellum

Hyresavtalet har ett årligt hyresvärde om cirka 27 mkr.

Vill sälja mitt i Stockholm – efter fyra år

Det har varit god fart på transaktionsmarknaden inom tullarna i Stockholm. Nu väntas snart ytterligare en affär. Denna gång i CBD.

Johan Almquist, A house.

”Svårt att överleva i mitten”

A house’s vd tror att framtiden för coworking är att nischa sig. Och ser inte för otroligt att fastighetsägarna dominerar branschen i framtiden.

Tillbaka till förstasidan