Nu säljer Genesta kontorshuset intill Stadion

Genesta säljer kontorsfastigheten Svea Artilleri i centrala Stockholm. Den har under de senaste åren genomgått en omfattande renovering. FV bedömer priset till omkring en miljard. FV kan även berätta att det är Axa som förvärvar.

Köpare är en internationell aktör, vem det är framgår i nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Genesta förvärvade via sin fond GNRE Fund II den då cirka 12 500 kvm stora byggnaden på Löjtnantsgatan 17-25 i maj 2018 och fastigheten har sedan dess genomgått en omfattande renovering. Fastigheten har byggts om för att kunna uppnå BREEAM In-Use Excellent.

I samband med renoveringen har fastigheten även utökats med 700 kvadratmeter. CBRE och Gernandt & Danielsson har varit rådgivare till Genesta vid transaktionen.

–Vi har rustat upp byggnaden och tecknat nya hyresavtal med flera hyresgäster. Svea Artilleri har förvandlats från en typisk byggnad från 1990-talet till en attraktiv och hållbar kontorsfastighet med moderna tjänster, säger Genestas vd David Neil.

Det är hemligt vem som köper. FV erfar dock att det är jätten Axa – alltså samma part som ville vara hemligt vid det stora bostadsköpet från Wallenstam och vid det stora förvärvet av en logistikportfölj nyligen.

Genesta förvärvade kontorsfastigheten intill Stockholm Stadion från Afa Fastigheter under 2018. Fastighetsvärlden bedömde då att transaktionen gjordes i spannet 700–750 mkr. Hyresnivåerna i fastigheten var då en bit under 3000 kronor i snitt. Priset hamnade på en hög nivå då det fanns en god potential i ökade hyresintäkter. Sedan dess har hyresnivåerna lyfts betydligt och samtidigt som avkastningskraven krupit nedåt betydligt. Det senaste året har avkastningskraven dock åter stigit.

Men fortfarande finns det betydande vakanser i fastigheten, något som ger köparen en bra potential till ökad avkastning. Fastighetsvärlden bedömer att fastigheten nu säljs för omkring en miljard.

–Vi är stolta över hur byggnaden har uppgraderats under vårt uppehåll. Jag vill särskilt lyfta fram den förbättrade planlösningen som tillsammans med de ytterligare kvadratmeterna och de nya entréerna har gett fastigheten ett synligt lyft, mer dagsljus och ett modernt utseende, säger Allan Strand Olesen, Gestestas investeringschef.

 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Tillbaka till förstasidan