Nu påbörjas bygget av ett nytt stationshus i Göteborg

Nu påbörjar Jernhusen bygget av ett helt nytt stationshus, en systerbyggnad till Göteborgs centralstation som kommer ta emot resenärer från Västlänken. Totalytan är 15.000 kvm, där takhöjden i stationshallen blir 8 meter. Av lokalytan blir drygt hälften kontor.

Annons

Peab har fått uppdraget att bygga Göteborgs nya stationshus som blir den största av tre uppgångar för Västlänkens station Centralen. Beställare är Jernhusen och kontraktssumman uppgår till 870 miljoner svenska kronor.

Den nya stationsbyggnaden som fått namnet Göteborg Grand Central kommer att stå klar när Västlänken station Centralen öppnar som säckstation 2026 och blir då den största av tre uppgångar. Huset kopplas ihop med Nils Ericson Terminalen och den befintliga centralstationen. Genom Västlänken stärks nu kapaciteten för region- och pendeltåg kraftigt och resan blir enklare, snabbare och med färre byten vilket gör att tågresandet i regionen beräknas öka med 45 procent.

– Antalet resenärer i regionen kommer att öka kraftigt i och med Västlänken. Vi på Jernhusen är glada över att kunna bidra med ett nytt stationshus som gör att framtidens resenärer enkelt kan ta sig upp från regionaltågen och antingen vidare till nästa resa ut i landet, till sin arbetsplats eller ut i staden, säger Cecilia Pettersson, Chef Affärsområde Projektutveckling.

Göteborgs Centralstation, som i sin första form invigdes 1858 har succesivt byggts ut för att möta resenärernas behov. År 1923 byggdes stationsbyggnaden ut till det vi känner igen i dag och 1993 skedde den senaste stora restaureringen. Tre år senare byggdes även den nya Nils Ericsson Terminalen och 2003 uppfördes dessutom tillskottet Centralenhuset, som rymmer både station, hotell och kontor. Nu är det dags för nästa steg.

– Precis som när stationen tidigare behövts byggas ut för att möta behoven, behöver vi nu nya lösningar för att hantera det ökande antalet resenärer som väntar. Vi anpassar området utefter kollektivtrafikens kapacitetsutbyggnad, adderar ytterligare stationsfunktion och gör platsen bättre för resenären, fortsätter Cecilia Pettersson.

Det nya stationshuset kommer att fungera som en entré till den nya, stationsnära stadsdelen Centralstaden Göteborg. Stadsdelen inkluderar både den nya och befintliga stationen, kontorshuset Park Central samt den nyligen godkända detaljplanen norr om centralstationen. Här länkas stad samman med infrastruktur och stora flöden av resenärer. Målet är att skapa en attraktiv mötesplats för att få fler att resa kollektivt i en trygg och levande stadsmiljö.

– Det kommer att ta många år innan Centralstaden är fullt färdigbyggd, men redan inom några år kommer vi att se hur historia vävs samman med framtid när fler människor lever, arbetar och njuter av stadslivet i regionens allra bästa kollektivtrafiknära läge, tillägger Caroline Ahrnens Martin, regionchef projektutveckling Göteborg.

Nya stationshuset, vy från nordväst.
Göteborg Grand Central, norra fasaden. Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter
Grand Central, östra fasaden. Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter
Östra fasaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan