Bildextra: Stureplansgruppens nya takrestaurang
Restaurang Freyja tar plats i det nybyggda våningsplanet hos Slussgården på Hornsgatan med utsikt mot Saltsjön och Riddarfjärden.
Om en knapp vecka, den 14 mars öppnar Stureplansgruppen sin nya restaurang Freyja på Hornsgatan 18 intill Slussen. Men mitt under onsdagens kraftiga snöfall var Fastighetsvärlden på plats och fick en exklusiv visning av restaurangen, samt provsmakade menyn.
Restaurangen drivs av kocken Emma Shields, barchef Jimmy Dymott och sommelier Ellen Frantzén och kommer att ha en meny med okomplicerad svensk mat som kroppkakor och en vinlista för de flestas smakpreferenser.
På det totalt 1.100 kvadratmeter stora takplanet med panoramautsikt över Stockholm finns det utrymme för 90 sittande gäster plus bargäster men när takterassen öppnar i vår kommer där också finnas plats för ytterligare 400 bargäster. Totalt finns det tillstånd för hela 600 gäster samtidigt. Lokalen som byggt upp från grunden ovanpå taket innefattar fyra barer varav två ligger utomhus – och allt har utformats av Wingårdhs Arkitekter.
Tanken att skapa en restaurang på taket uppstod när fastighetsägaren Slussgården som äger fastigheten Överkikaren 30 samt andra fastigheter i området började då lanternin på taket behövde repareras varpå Slussgården började undersöka möjligheterna att bygga på taket.
– Vi är väldigt glada och nöjda att kunna välkomna Stureplansgruppen med Restaurang Freyja till Slussen och deras första satsning på Södermalm. Tiden från att idén om en takrestaurang väcktes till att bygglov erhölls tog endast nio månader, efter vilket en smidig byggprocess följde som gör att restaurangen nu står färdig. Det goda samarbetet vi på Slussgården haft med arkitekterna på Wingårdhs och byggarna på MVB Öst har gjort det möjligt att genomföra projektet snabbare än vi vågade räkna med, säger Lars Kinneholm, vd på Slussgården i en kommentar.
Ett helt nytt våningsplan har byggts till och en ny hiss anlades samtidigt som de nuvarande hissarna förlängdes för att se till att restaurangen och de som arbetar i lokalen inte behöver dela på ett alltför trångt utrymme. Restaurang Freyja har dessutom personalutrymme, lager och ett preppkök placerat på femte våningen i huset