Stureplansgruppens restaurang, Freyja, har utsikt inte bara över Gamla Stan men även in mot Södermalm.

Bildextra: Stureplansgruppens nya takrestaurang

Restaurang Freyja tar plats i det nybyggda våningsplanet hos Slussgården på Hornsgatan med utsikt mot Saltsjön och Riddarfjärden.

Annons

Om en knapp vecka, den 14 mars öppnar Stureplansgruppen sin nya restaurang Freyja på Hornsgatan 18 intill Slussen. Men mitt under onsdagens kraftiga snöfall var Fastighetsvärlden på plats och fick en exklusiv visning av restaurangen, samt provsmakade menyn.

Restaurangen drivs av kocken Emma Shields, barchef Jimmy Dymott och sommelier Ellen Frantzén och kommer att ha en meny med okomplicerad svensk mat som kroppkakor och en vinlista för de flestas smakpreferenser.

På det totalt 1.100 kvadratmeter stora takplanet med panoramautsikt över Stockholm finns det utrymme för 90 sittande gäster plus bargäster men när takterassen öppnar i vår kommer där också finnas plats för ytterligare 400 bargäster. Totalt finns det tillstånd för hela 600 gäster samtidigt. Lokalen som byggt upp från grunden ovanpå taket innefattar fyra barer varav två ligger utomhus – och allt har utformats av Wingårdhs Arkitekter.

Vädret gav inte utsikten rättvisa men under våren och sommaren kommer det här att finnas plats för två barer och 400 gäster.

Tanken att skapa en restaurang på taket uppstod när fastighetsägaren Slussgården som äger fastigheten Överkikaren 30 samt andra fastigheter i området började då lanternin på taket behövde repareras varpå Slussgården började undersöka möjligheterna att bygga på taket.

– Vi är väldigt glada och nöjda att kunna välkomna Stureplansgruppen med Restaurang Freyja till Slussen och deras första satsning på Södermalm. Tiden från att idén om en takrestaurang väcktes till att bygglov erhölls tog endast nio månader, efter vilket en smidig byggprocess följde som gör att restaurangen nu står färdig. Det goda samarbetet vi på Slussgården haft med arkitekterna på Wingårdhs och byggarna på MVB Öst har gjort det möjligt att genomföra projektet snabbare än vi vågade räkna med, säger Lars Kinneholm, vd på Slussgården i en kommentar.

Ett helt nytt våningsplan har byggts till och en ny hiss anlades samtidigt som de nuvarande hissarna förlängdes för att se till att restaurangen och de som arbetar i lokalen inte behöver dela på ett alltför trångt utrymme. Restaurang Freyja har dessutom personalutrymme, lager och ett preppkök placerat på femte våningen i huset

Matsalen rymmer 90 sittande gäster.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan