Nu grävs källare under Feskekôrka

På utsidan märks inte mycket, men på insidan pågår upprustningen av Göteborgs kanske främsta ikonbyggnad för fullt. Nu görs det plats för ett helt nytt våningsplan när det komplexa arbetet med att gräva för en ny teknikkällare har påbörjats.

Feskekôrka väntas stå klar innan årsskiftet.

– Att gräva ut en källare i Feskekôrka är inget enkelt uppdrag. Marken består av lera men också av den gamla stadsmuren. Vi har väglaster på ena sidan huset och kanalen på andra. Det är nära till grundvattennivåer och nära till väggar, säger Marcus Gustafsson, projektchef investeringsprojekt på Higab.

Feskekôrka är sedan 2013 byggnadsminnesförklarad vilket bland annat innebär att man inte får riva eller förvanska byggnaden, men att skapa ytterligare plats under huset är möjligt. Upprustningen görs varsamt i samarbete med Länsstyrelsen och antikvarie.

Feskekôrka Göteborg 2022-12-20
Renovering Higab

Under 2021 genomfördes omfattande sanerings- och rivningsarbeten. Därefter följde en grundförstärkning där runt 200 stålpålar slogs ner till berget genom grundmuren. Under 2022 genomfördes en stomrestaurering av husets stolpkonstruktion.

När stolpkonstruktionen öppnades upp upptäcktes att delar av den var i dåligt skick. Lösningen blev att anlita timmermän som med traditionella metoder och material har bytt ut de delar som behövs.

Källare för teknik och öl
En stor del av Feskekôrkas byggnadsminnesförklaring går ut på att bevara rymden i den stora salen. Det betyder exempelvis att inga ventilationskanaler eller rör får hänga i taket och att inga värmerör kan löpa längs med väggarna. För att dölja den typen av installationer kommer all teknik att samlas i en teknikkällare under mark.

Installationerna består av ventilationsaggregat och kanaler, vattenrör och avlopp, fjärrvärme och fjärrkyla, samt el, fiber och larm. I teknikkällaren kommer också den framtida verksamhetens öltankar att rymmas när det blir dags för Feskekôrka att öppna upp igen.

Då Feskekôrka ligger på fornminnesskyddad mark måste grävarbetena övervakas av arkeologer.  Hittills har de hittat både gamla kullerstensytor och murrester.

– Pålningen är nästan klar i hela huset och nu vill vi schakta djupare. Ett snitt ska schaktas ut för att arkeologerna ska kunna undersöka och dokumentera stadsmuren, som vi konstaterat finns under byggnaden, ordentligt, säger Marcus Gustafsson.

Visionsbild av hur Feskekôrka kan komma att se ut. Illustration: White Arkitekter

Medan huset är stängt fortsätter planeringen av utvecklingen för Feskekôrka. Husets historia är en viktig utgångspunkt för den framtida verksamheten som kommer drivas av det lokala entreprenörsledda bolaget Västkustupplevelser. Byggnaden har alltid använts för försäljning av fisk och skaldjur och varit en mötesplats för göteborgare och turister, vilket det kommer fortsätta vara.

Västkustupplevelsers koncept innehåller en mix av fisk- och skaldjursförsäljning över disk, restaurang, bar, och underhållning. Även öppettiderna kommer att utökas, vilket är en viktig förutsättning för stadsutvecklingen i området.

– Vi ser verkligen fram emot att väcka liv i och sjösätta allas vår Feskekôrka, där vi vill bjuda in till gemytlig stämning för såväl tillresande som boende, gammal som ung. Förutom att köpa fisk och skaldjur kommer besökarna kunna uppleva lilla Åstols rökeri, pop-uprestaurang och en fantastisk uteservering med pontonbrygga, säger Anna Olbers, grundare av Hotel Legacy Group samt Projekt-VD och ansvarig för implementeringen av Feskekôrkas nya koncept, som utformas i samverkan med Västkustupplevelser.

Feskekôrka Göteborg 2022-12-20
Renovering Higab

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan