Kommunal med i satsning på över 3 miljarder kronor

De tre aktörerna i etapp 1:

Tolust AB

Gemensamt ägt av Tosito och Lustgården. I Munksjöstaden Etapp 1 bygger Tolust bland annat 10 000 kvm kontor och förskola och cirka 150 lägenheter.

Riksbyggen

Bygger cirka 250 bostadsrätter i Etapp 1 av Munksjöstaden.

Kommunal

Bygger cirka 160 hyresrätter och cirka 4 000 kvm lokaler i Etapp 1 av Munksjöstaden.

Visa faktaruta

17 kvarter ska byggas vid Munksjön i Jönköping. Trion Tolust, Riksbyggen och Kommunal ska bygga en ny stadsdel i Jönköping – som döpts till Munksjöstaden. Fastighetsvärlden har berättat om det stora projektet flera gånger tidigare, men nu har alltså två aktörer tillkommit liksom information med mer detaljer.

Munksjöstaden är den del av Munksjö industriområde i centrala Jönköping som förvärvades av Tolust AB 2007. Tolust ägs gemensamt av Tosito och Lustgården. Nu berättas att Riksbyggen och Kommunal är med i satsningen.

För Kommunal handlar det om en smått historisk satsning inom fastighetsbranschen utanför Stockholm. Investeringen finansieras av förbundets konfliktfond.

Nu påbörjas bygget av etapp 1 av Munksjöstaden som omfattar 7 kvarter av totalt 17 kvarter på området. Byggnationen påbörjas första kvartalet 2015.

– Det är spännande att äntligen komma igång och utveckla Munksjöstaden, säger Tommy Fritz vid Tolust och berättar för Fastighetsvärlden att det även finns ett stort intresse för de kommersiella lokalerna i området. (se lista till höger)

– Vi ser fram emot att bygga en attraktiv, levande och hållbar ny stadsdel i Jönköping. I samarbetet med våra partners skapar vi också nya möjligheter som gynnar stadens utveckling.

Etapp 1 omfattar cirka 500 lägenheter (bostadsrätter och hyresrätter), 4.000 kvm handels- och serviceyta och 10.000 kvm kontor samt en förskola. Första inflyttningarna beräknas ske hösten 2016. Bostadshusen blir från fyra upp till elva våningar höga, vilket ger stadsdelen en karaktär som särskiljer sig från övriga i Jönköping.

–  Riksbyggen har som mål att vara ledande i utveckling av attraktiva och hållbara boendemiljöer som kan efterfrågas av breda målgrupper, säger Mari Broman, vice VD.

–  Vi är glada över att kunna delta i att utveckla en ny stadsdel och att bygga hållbara boendemiljöer med särskilt fokus på hyresrätter, säger Anders Bergström, tredje vice förbundsordförande och förbundskassör Kommunal.
Kommunal har haft advokatfirman Lindahl som rådgivare vid förvärvet av bostadsprojektet.
Vilka parter som ska vara med att bygga etapp 2 är oklart. Tolust hoppas på samma trio som i den första etappen. Totalt handlar det om en satsning som Fastighetsvärlden bedömer till cirka 3 miljarder kronor.

Munksjöstaden är en del av Munksjös fabriksområde, som öppnas upp och utvecklas till en helt ny stadsdel i Jönköping, i linje med Jönköpings kommuns Stadsbyggnadsvision 2.0 och ”Utbyggnadsstrategi 150.000 Invånare”. Vid halvårsskiftet bodde det 131.150 invånare i Jönköping.

Munksjös fabrik består numer av endast två byggnader och fabriksområdet skiljer Munksjöstaden från centrum med cirka 300 meter längs Munksjön. Det finns planer på att bygga en brygga längs strandkanten för att länka ihop områdena. Söder om Munksjöstaden planeras det för, väldigt långsiktigt, den tågstation som kan bli ett nav mellan Götalandsbanan (Göteborg-Stockholm) och Europabanan (Jönköping-Malmö/Helsingborg). I Jönköping planeras det därifrån för shuttletrafik till centrum.

Fastighetsvärlden Idag 2014-08-21

 

Fler Nyheter från förstasidan

Blackrock köper nybyggt

50.000 kvm, med potential för upp till 120.000 kvm.

Megaprojekt till salu

Ett av Sveriges största kontorsprojekt. Ny ägare sökes.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Oscar Engelbert?

Han ligger bakom två av huvudstadens nya landmärken och är ofta i rubrikerna. Vad kan du egentligen om honom?

Ner 60 procent – men motståndskraften kvarstår

Slutsatser och inblickar i framtiden.

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – möjlig köpare pekas ut

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

Tillbaka till förstasidan