Kommunal med i satsning på över 3 miljarder kronor

De tre aktörerna i etapp 1:

Tolust AB

Gemensamt ägt av Tosito och Lustgården. I Munksjöstaden Etapp 1 bygger Tolust bland annat 10 000 kvm kontor och förskola och cirka 150 lägenheter.

Riksbyggen

Bygger cirka 250 bostadsrätter i Etapp 1 av Munksjöstaden.

Kommunal

Bygger cirka 160 hyresrätter och cirka 4 000 kvm lokaler i Etapp 1 av Munksjöstaden.

Visa faktaruta

17 kvarter ska byggas vid Munksjön i Jönköping. Trion Tolust, Riksbyggen och Kommunal ska bygga en ny stadsdel i Jönköping – som döpts till Munksjöstaden. Fastighetsvärlden har berättat om det stora projektet flera gånger tidigare, men nu har alltså två aktörer tillkommit liksom information med mer detaljer.

Munksjöstaden är den del av Munksjö industriområde i centrala Jönköping som förvärvades av Tolust AB 2007. Tolust ägs gemensamt av Tosito och Lustgården. Nu berättas att Riksbyggen och Kommunal är med i satsningen.

För Kommunal handlar det om en smått historisk satsning inom fastighetsbranschen utanför Stockholm. Investeringen finansieras av förbundets konfliktfond.

Nu påbörjas bygget av etapp 1 av Munksjöstaden som omfattar 7 kvarter av totalt 17 kvarter på området. Byggnationen påbörjas första kvartalet 2015.

– Det är spännande att äntligen komma igång och utveckla Munksjöstaden, säger Tommy Fritz vid Tolust och berättar för Fastighetsvärlden att det även finns ett stort intresse för de kommersiella lokalerna i området. (se lista till höger)

– Vi ser fram emot att bygga en attraktiv, levande och hållbar ny stadsdel i Jönköping. I samarbetet med våra partners skapar vi också nya möjligheter som gynnar stadens utveckling.

Etapp 1 omfattar cirka 500 lägenheter (bostadsrätter och hyresrätter), 4.000 kvm handels- och serviceyta och 10.000 kvm kontor samt en förskola. Första inflyttningarna beräknas ske hösten 2016. Bostadshusen blir från fyra upp till elva våningar höga, vilket ger stadsdelen en karaktär som särskiljer sig från övriga i Jönköping.

–  Riksbyggen har som mål att vara ledande i utveckling av attraktiva och hållbara boendemiljöer som kan efterfrågas av breda målgrupper, säger Mari Broman, vice VD.

–  Vi är glada över att kunna delta i att utveckla en ny stadsdel och att bygga hållbara boendemiljöer med särskilt fokus på hyresrätter, säger Anders Bergström, tredje vice förbundsordförande och förbundskassör Kommunal.
Kommunal har haft advokatfirman Lindahl som rådgivare vid förvärvet av bostadsprojektet.
Vilka parter som ska vara med att bygga etapp 2 är oklart. Tolust hoppas på samma trio som i den första etappen. Totalt handlar det om en satsning som Fastighetsvärlden bedömer till cirka 3 miljarder kronor.

Munksjöstaden är en del av Munksjös fabriksområde, som öppnas upp och utvecklas till en helt ny stadsdel i Jönköping, i linje med Jönköpings kommuns Stadsbyggnadsvision 2.0 och ”Utbyggnadsstrategi 150.000 Invånare”. Vid halvårsskiftet bodde det 131.150 invånare i Jönköping.

Munksjös fabrik består numer av endast två byggnader och fabriksområdet skiljer Munksjöstaden från centrum med cirka 300 meter längs Munksjön. Det finns planer på att bygga en brygga längs strandkanten för att länka ihop områdena. Söder om Munksjöstaden planeras det för, väldigt långsiktigt, den tågstation som kan bli ett nav mellan Götalandsbanan (Göteborg-Stockholm) och Europabanan (Jönköping-Malmö/Helsingborg). I Jönköping planeras det därifrån för shuttletrafik till centrum.

Fastighetsvärlden Idag 2014-08-21

 

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan