Kommunal med i satsning på över 3 miljarder kronor

De tre aktörerna i etapp 1:

Tolust AB

Gemensamt ägt av Tosito och Lustgården. I Munksjöstaden Etapp 1 bygger Tolust bland annat 10 000 kvm kontor och förskola och cirka 150 lägenheter.

Riksbyggen

Bygger cirka 250 bostadsrätter i Etapp 1 av Munksjöstaden.

Kommunal

Bygger cirka 160 hyresrätter och cirka 4 000 kvm lokaler i Etapp 1 av Munksjöstaden.

Visa faktaruta

17 kvarter ska byggas vid Munksjön i Jönköping. Trion Tolust, Riksbyggen och Kommunal ska bygga en ny stadsdel i Jönköping – som döpts till Munksjöstaden. Fastighetsvärlden har berättat om det stora projektet flera gånger tidigare, men nu har alltså två aktörer tillkommit liksom information med mer detaljer.

Munksjöstaden är den del av Munksjö industriområde i centrala Jönköping som förvärvades av Tolust AB 2007. Tolust ägs gemensamt av Tosito och Lustgården. Nu berättas att Riksbyggen och Kommunal är med i satsningen.

För Kommunal handlar det om en smått historisk satsning inom fastighetsbranschen utanför Stockholm. Investeringen finansieras av förbundets konfliktfond.

Nu påbörjas bygget av etapp 1 av Munksjöstaden som omfattar 7 kvarter av totalt 17 kvarter på området. Byggnationen påbörjas första kvartalet 2015.

– Det är spännande att äntligen komma igång och utveckla Munksjöstaden, säger Tommy Fritz vid Tolust och berättar för Fastighetsvärlden att det även finns ett stort intresse för de kommersiella lokalerna i området. (se lista till höger)

– Vi ser fram emot att bygga en attraktiv, levande och hållbar ny stadsdel i Jönköping. I samarbetet med våra partners skapar vi också nya möjligheter som gynnar stadens utveckling.

Etapp 1 omfattar cirka 500 lägenheter (bostadsrätter och hyresrätter), 4.000 kvm handels- och serviceyta och 10.000 kvm kontor samt en förskola. Första inflyttningarna beräknas ske hösten 2016. Bostadshusen blir från fyra upp till elva våningar höga, vilket ger stadsdelen en karaktär som särskiljer sig från övriga i Jönköping.

–  Riksbyggen har som mål att vara ledande i utveckling av attraktiva och hållbara boendemiljöer som kan efterfrågas av breda målgrupper, säger Mari Broman, vice VD.

–  Vi är glada över att kunna delta i att utveckla en ny stadsdel och att bygga hållbara boendemiljöer med särskilt fokus på hyresrätter, säger Anders Bergström, tredje vice förbundsordförande och förbundskassör Kommunal.
Kommunal har haft advokatfirman Lindahl som rådgivare vid förvärvet av bostadsprojektet.
Vilka parter som ska vara med att bygga etapp 2 är oklart. Tolust hoppas på samma trio som i den första etappen. Totalt handlar det om en satsning som Fastighetsvärlden bedömer till cirka 3 miljarder kronor.

Munksjöstaden är en del av Munksjös fabriksområde, som öppnas upp och utvecklas till en helt ny stadsdel i Jönköping, i linje med Jönköpings kommuns Stadsbyggnadsvision 2.0 och ”Utbyggnadsstrategi 150.000 Invånare”. Vid halvårsskiftet bodde det 131.150 invånare i Jönköping.

Munksjös fabrik består numer av endast två byggnader och fabriksområdet skiljer Munksjöstaden från centrum med cirka 300 meter längs Munksjön. Det finns planer på att bygga en brygga längs strandkanten för att länka ihop områdena. Söder om Munksjöstaden planeras det för, väldigt långsiktigt, den tågstation som kan bli ett nav mellan Götalandsbanan (Göteborg-Stockholm) och Europabanan (Jönköping-Malmö/Helsingborg). I Jönköping planeras det därifrån för shuttletrafik till centrum.

Fastighetsvärlden Idag 2014-08-21

 

Fler Nyheter från förstasidan

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

Tillbaka till förstasidan