Karlatornet växer med en våning i veckan. Snart passeras Kaknästornet och i september även Turning Torso.

Nu är Karlatornet högsta byggnaden i Göteborg

Göteborg har en ny herre på täppan. I och med gjutningen av 45:e våningen av Karlatornets kärna har byggnaden nått en höjd på 146 meter. Det gör Karlatornet till den högsta byggnaden i staden, trots att det är cirka 100 meter kvar till toppen.

Det är Skanskas nya kontorshus Citygate i Gårda som passeras, som för övrigt är Nordens högsta kontorsbyggnad. Inom kort väntar ytterligare en historisk passering när Kaknästornet (155 meter högt) i Stockholm passeras och därefter Turning Torso (190 meter) i Malmö.

– Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet: antagen detaljplan, världsunik pålning, gjutning av rekordstor bottenplatta och halvvägs till full höjd, för att nämna några. Att bli högst i stan är definitivt ännu en som vi ska glädjas åt. Det är ytterligare ett bevis på att vi har många otroligt duktiga människor i det här projektet som levererar ett fantastiskt resultat dag efter dag, oavsett väder och vindar, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet.

I början på mars nådde byggnationen halvvägs på sin väg mot de totalt 73 våningarna och en slutlig höjd på drygt 246 meter över färdig mark. Under en tid har byggtakten i genomsnitt varit ett våningsplan i veckan. Nyligen påbörjades den del av Karlatornet, där byggnaden får sin karakteristiska ”twist” i våningsintervallet 38 till 57. Där flyttas byggnadens hörn cirka 60 cm per våning och skapar en midja som vrider sig en kvarts varv.

Enligt plan når byggnationen våning 60 i september och då nås ännu en milstolpe i projektet – Karlatornet passerar Turning Torsos 190 meter och blir högst i Norden.

Ola Serneke och Erik Selin.

På våning 69 ska ett observationsdäck byggas dit allmänheten kommer att ha tillgång. Utsiktsplanet kommer att bli en unik upplevelse och en stark besöksdestination för hela Göteborg.

Just nu pågår en mängd olika moment i byggnationen samtidigt. I toppen gjuts kärna och bjälklag, fasaden monteras och har nått upp till våning 25 och i husets nedre delar färdigställs lägenheter med kök, parkettgolv och övrig fast inredning. Däremellan görs alla övriga installationer för att färdigställa de drygt 600 lägenheterna till att inflyttningen i Karlatornet inleds under andra halvåret 2023.

– Just nu har vi en arbetsstyrka på cirka 500 personer som jobbar i två skift. Det är ett enormt stort och spännande projekt som kräver noggrann planering och koordinering. Arbetet flyter på fint och vi ligger enligt alla planer, säger arbetschef Anders Gustafson.

Samtidigt som Karlatornet växer mot sina 73 våningar fortsätter utvecklingen i den omkringliggande stadsdelen Karlastaden. Byggnationen av kvarteret Capella, som kommer att innehålla såväl bostäder som skola, vård och kommersiella verksamheter, är i full gång och har i vissa delar stommen klar. Ytterligare fem av Karlastadens hus utvecklas just nu i samarbete med Fastighets AB Balder. Ett återstående kvarter, som enligt planen ska bli stadsdelens näst högsta hus, med en höjd på cirka 150 meter, är ute till försäljning i marknaden. Karlastaden kommer totalt att innehålla cirka 2 000 lägenheter samt en rad verksamheter för restauranger, kaféer, skolor, vård, kultur.

– Det är fantastiskt att se och vara en del av denna unika stadsdel som växer fram. Att vi nu når ytterligare en milstolpe med Karlatornet stärker oss alla i arbetet med att skapa något som kommer att tillföra Göteborg än mer attraktionskraft, säger Erik Selin, vd Balder.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan