"Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan", säger NREP Sveriges vd Stefan Wallander vars nya fond går in i samma bolag som Bill Gates.

NREP:s nya gröna fondsatsning – tar in 1,3 miljarder

Med den nya teknikfonden ”2150” hoppas fastighetsutvecklaren NREP på att den hållbara omställningen i den bebyggda miljön ska öka taken. Första investeringen blir cleantech-bolaget CarbonCure där Microsoftgrundaren Bill Gates har intressen.

Den nya fonden gör sin första stängning på cirka 1,3 miljarder kronor.

Målsättning är runt 2 miljarder totalt – vilket i så fall skulle innebära att ”2150”, som NREP döpt fonden till, blir en av Europas största hållbarhetsfokuserade venturekapital-fonder.

Bland de större investerarna syns Novo Holdings (minoritetsägare i NREP) och The Green Future Fund, som är dansk statligt ägda fond som stöttar en grön omställning

Planen är att bygga en portfölj med omkring 20 bolag där alla ska ha potential att bli så kallad ’gigacorns’ – det vill säga kommersiellt framgångsrikt bolag med potential att minska gigaton koldioxidutsläpp.

Den första investeringen blir i cleantech-bolaget CarbonCure.

Bolaget har blivit omskrivet den senaste tiden då Bill Gates-ledda Breakthrough Energy Ventures och Microsoft Climate Innovation Fund gått in som tunga investerare.

Betong står för åtta procent av de globala koldioxidutsläppen och CarbonCures teknik har siktet inställt på att minska utsläppen med 500 miljoner ton till år 2030, motsvarande att årligen få bort 100 miljoner bilar från vägarna.

Bolagets teknik används i dagsläget av runt 300 betongproducenter i Nordamerika.

NREP har i dag ett fastighetsbestånd på över en miljon kvadratmeter i Sverige och på nordisk basis förvaltar man fastigheter till ett värde av drygt 71 miljarder kronor.

Enligt Stefan Wallander, NREP:s vd i Sverige, speglar den nya fonden en långvarig ambition hos bolaget om att driva en grön omställning av bebyggelsen:

– Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan.

Bolaget står sedan tidigare bakom världens första byggnad som uppförts med 100 procent återanvänd betong, Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås och i sommar färdigställs ett bostadsprojekt i Stockholmsområdet som når netto-noll energianvändning genom en teknisk lösning som kombinerar solenergi och bergvärme.

– Det finns en enorm potential i AI och annan teknik för att lösa urbana utmaningar. I arbetet med att förbättra hållbarhetsaspekten i de miljontals kvadratmeter som vi utvecklar och förvaltar ställs vi ofta inför utmaningar som hade kunnat lösas med bättre teknik. Genom 2150 uppstår en naturlig brygga mellan investeringar i teknik och fastighetsbranschen där vi tillsammans kan bädda för nya lösningar som är skalbara i urbana miljöer, säger Stefan Wallander.

Fler Nyheter från förstasidan

Adam Backström har gått ur tiden

Framgången med bostadsinvesteringar drev honom ur landet.

Jätten öppnar för ett högre affärstempo

Flera anledningar till förändringar.

Affärsanalys

Volymhandel till lågpris

Lukas Theander på Savills analyserar en affär med en handelsfastighet i Stockholmsområdet.

Bianca Ingrossos CAIA hyr av Humlegården nära Stureplan

Fick 30 lokalförslag. ”Vi hoppas locka många framtida talanger att jobba hos oss”.

Bröder oense: Fem fastigheter säljs på auktion

Fem flerfamiljshus auktioneras ut. FV berättar om beståndet.

Köper för hela 1,6 miljarder – nytt landmärke ingår

Ett känt och prisbelönt landmärke ingår i affären, liksom en utmanande fastighet.

Bastards erövrar landet – tar över efter McDonalds

Läs om vilka orter, fastigheter och fastighetsägare som är aktuella för snabbväxande Bastard Burgers. En av lokalerna finns mitt i Stockholm. Tagit över efter tre McDonalds.

Reser 9 miljarder kronor till "ständig" fond

Fokus på bostäder, samhällsfastigheter och logistik.

Aros dubblat försäljningen – siktar på börsen under Q2

”En rekordstark försäljning och ett väsentligt förbättrat resultat”.

C&W värvar tre efter tappet

Anställt tre nya medarbetare.

Hyr helt hus vid Odenplan

Tecknat hyreskontrakt om nästan 4.000 kvm. Savills bakom uthyrningen.

Nu vill han robotisera uthyrningsprocessen

Lämnar konsultbolag för egen satsning.

Köper för 720 mkr i Barkarby

Ny stor bostadsaffär.

Vann kamp om Synsam

Hyr ut 8.100 kvm. Köpte fastigheter från statliga Vasallen 2011.

Tillbaka till förstasidan