"Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan", säger NREP Sveriges vd Stefan Wallander vars nya fond går in i samma bolag som Bill Gates.

NREP:s nya gröna fondsatsning – tar in 1,3 miljarder

Med den nya teknikfonden ”2150” hoppas fastighetsutvecklaren NREP på att den hållbara omställningen i den bebyggda miljön ska öka taken. Första investeringen blir cleantech-bolaget CarbonCure där Microsoftgrundaren Bill Gates har intressen.

Den nya fonden gör sin första stängning på cirka 1,3 miljarder kronor.

Målsättning är runt 2 miljarder totalt – vilket i så fall skulle innebära att ”2150”, som NREP döpt fonden till, blir en av Europas största hållbarhetsfokuserade venturekapital-fonder.

Bland de större investerarna syns Novo Holdings (minoritetsägare i NREP) och The Green Future Fund, som är dansk statligt ägda fond som stöttar en grön omställning

Planen är att bygga en portfölj med omkring 20 bolag där alla ska ha potential att bli så kallad ’gigacorns’ – det vill säga kommersiellt framgångsrikt bolag med potential att minska gigaton koldioxidutsläpp.

Den första investeringen blir i cleantech-bolaget CarbonCure.

Bolaget har blivit omskrivet den senaste tiden då Bill Gates-ledda Breakthrough Energy Ventures och Microsoft Climate Innovation Fund gått in som tunga investerare.

Betong står för åtta procent av de globala koldioxidutsläppen och CarbonCures teknik har siktet inställt på att minska utsläppen med 500 miljoner ton till år 2030, motsvarande att årligen få bort 100 miljoner bilar från vägarna.

Bolagets teknik används i dagsläget av runt 300 betongproducenter i Nordamerika.

NREP har i dag ett fastighetsbestånd på över en miljon kvadratmeter i Sverige och på nordisk basis förvaltar man fastigheter till ett värde av drygt 71 miljarder kronor.

Enligt Stefan Wallander, NREP:s vd i Sverige, speglar den nya fonden en långvarig ambition hos bolaget om att driva en grön omställning av bebyggelsen:

– Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan.

Bolaget står sedan tidigare bakom världens första byggnad som uppförts med 100 procent återanvänd betong, Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås och i sommar färdigställs ett bostadsprojekt i Stockholmsområdet som når netto-noll energianvändning genom en teknisk lösning som kombinerar solenergi och bergvärme.

– Det finns en enorm potential i AI och annan teknik för att lösa urbana utmaningar. I arbetet med att förbättra hållbarhetsaspekten i de miljontals kvadratmeter som vi utvecklar och förvaltar ställs vi ofta inför utmaningar som hade kunnat lösas med bättre teknik. Genom 2150 uppstår en naturlig brygga mellan investeringar i teknik och fastighetsbranschen där vi tillsammans kan bädda för nya lösningar som är skalbara i urbana miljöer, säger Stefan Wallander.

Fler Nyheter från förstasidan

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan