"Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan", säger NREP Sveriges vd Stefan Wallander vars nya fond går in i samma bolag som Bill Gates.

NREP:s nya gröna fondsatsning – tar in 1,3 miljarder

Med den nya teknikfonden ”2150” hoppas fastighetsutvecklaren NREP på att den hållbara omställningen i den bebyggda miljön ska öka taken. Första investeringen blir cleantech-bolaget CarbonCure där Microsoftgrundaren Bill Gates har intressen.

Den nya fonden gör sin första stängning på cirka 1,3 miljarder kronor.

Målsättning är runt 2 miljarder totalt – vilket i så fall skulle innebära att ”2150”, som NREP döpt fonden till, blir en av Europas största hållbarhetsfokuserade venturekapital-fonder.

Bland de större investerarna syns Novo Holdings (minoritetsägare i NREP) och The Green Future Fund, som är dansk statligt ägda fond som stöttar en grön omställning

Planen är att bygga en portfölj med omkring 20 bolag där alla ska ha potential att bli så kallad ’gigacorns’ – det vill säga kommersiellt framgångsrikt bolag med potential att minska gigaton koldioxidutsläpp.

Den första investeringen blir i cleantech-bolaget CarbonCure.

Bolaget har blivit omskrivet den senaste tiden då Bill Gates-ledda Breakthrough Energy Ventures och Microsoft Climate Innovation Fund gått in som tunga investerare.

Betong står för åtta procent av de globala koldioxidutsläppen och CarbonCures teknik har siktet inställt på att minska utsläppen med 500 miljoner ton till år 2030, motsvarande att årligen få bort 100 miljoner bilar från vägarna.

Bolagets teknik används i dagsläget av runt 300 betongproducenter i Nordamerika.

NREP har i dag ett fastighetsbestånd på över en miljon kvadratmeter i Sverige och på nordisk basis förvaltar man fastigheter till ett värde av drygt 71 miljarder kronor.

Enligt Stefan Wallander, NREP:s vd i Sverige, speglar den nya fonden en långvarig ambition hos bolaget om att driva en grön omställning av bebyggelsen:

– Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan.

Bolaget står sedan tidigare bakom världens första byggnad som uppförts med 100 procent återanvänd betong, Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås och i sommar färdigställs ett bostadsprojekt i Stockholmsområdet som når netto-noll energianvändning genom en teknisk lösning som kombinerar solenergi och bergvärme.

– Det finns en enorm potential i AI och annan teknik för att lösa urbana utmaningar. I arbetet med att förbättra hållbarhetsaspekten i de miljontals kvadratmeter som vi utvecklar och förvaltar ställs vi ofta inför utmaningar som hade kunnat lösas med bättre teknik. Genom 2150 uppstår en naturlig brygga mellan investeringar i teknik och fastighetsbranschen där vi tillsammans kan bädda för nya lösningar som är skalbara i urbana miljöer, säger Stefan Wallander.

Fler Nyheter från förstasidan

Alecta gör stort köp på Söder

Köpeskillingen en bit över en miljard kronor.

Areim köper vid Bromma Blocks

Affär i ett utvecklingsområde där Svenska Hus är en tung aktör.

Bildextra: Spana in Bianca Ingrossos nya kontor

Se det hypade bolagets nya kontorslokaler.

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tillbaka till förstasidan