NREP vinner markanvisning i söderort för återbruksprojekt

NREP har vunnit en marknadsanvisningstävling i Skarpnäck med bidraget ”Idéfabriken” – ett projekt inom hållbarhet med fokus på återbruk och att stärka områdets lokala identitet.

Det anvisade markområdet ligger inom fastigheten Skarpnäcks Gård 1:1 och drygt hundra bostäder planeras, även en förskola och verksamhetslokal.

Sedan tidigare har NREP i samarbete med arkitektkontoret Lendager Group utvecklat det prisvinnande bostadsprojekten The Resource Rows och Upcycle Studios i Köpenhamn,
världens mest omfattande cirkulära byggnader utvecklade på marknadsvillkor.

Nu ska bolaget genomföra återbruksprojekt i Skärgårdsskogen, Skarpnäck, tillsammans med Lendager Group och Tengbom.

Tengbom bidrar med kompetens och erfarenhet av bostadsutveckling i Sverige och Lendager Group med kunskap om det cirkulära och metoder för materialhantering.

I projektet ”Idéfabriken” är återbruksaspekten central och NREP avsätter extra medel för återbruk av material byggprodukter och byggdelar, utöver resterande långsiktiga hållbarhetssatsningar.

Inom kort kommer en process för inventering av material att initieras – det kan vara spillvirke, tegel, betong, glas eller annat material som återbrukas eller återvinns.

– Att få Stockholm Stads förtroende att ta detta projekt från idé till genomförande är fantastiskt roligt. Både för att vi får bidra till fler bostäder i Skarpnäck och att vi får fortsätta utveckla vårt arbete med återbruk tillsammans med Lendager. Hus i återbrukat material bidrar till tongivande arkitektur med historia och stärker stadsdelens identitet. Genom att utforma fastigheterna med nya lösningar och långsiktigt hållbarhetstänk vill vi göra vardagslivet bättre för såväl människorna som redan bor i området som de som flyttar in i våra nya bostäder, säger Joanna Berg, regionchef bostäder på NREP, i en kommentar.

Bostadsprojektet ska, enligt NREP, bidra till att ytterligare stärka gemenskapen och Skarpnäcks lokala identitet med hjälp av en öppen ”hej-hej-kultur” med bidrag som stadsvardagsrum och skogsträdgård. Projektet syftar även till att verka för en hållbar livsstil för de som flyttar hit och omfattar drygt hundra bostäder, förskola och verksamhetslokal som kan användas för arbete, läxläsning och fritidsaktiviteter – allt i syfte att bidra till att förstärka den lokala stadskulturen.

– Vi är glada över att bidra till utvecklingen av framtidens Skärgårdsskogen. I Köpenhamn har våra samarbeten med NREP resulterat i banbrytande projekt som höjt ribban för både återanvändning och CO2-besparingar, samt social och miljömässig hållbarhet. Exempelvis Upcycle Studios, som är världens första och mest omfattande projekt byggt av återvunnet material. Dessutom samarbetar vi tillsammans med UN17 Village, som är världens första storskaliga byggnad som ska gå i linje med FN:s hållbarhetsmål i stor skala. Vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete i Stockholm, där vi bygger på våra gemensamma resultat från Köpenhamn och vi har höga förväntningar på vårt samarbete med Tengbom”, säger Anders Lendager, vd på Lendager Group, i en kommentar.

Drygt hundra bostäder planeras, även en förskola och verksamhetslokal.
Området i Skarpnäck.

Fler Nyheter från förstasidan

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Tillbaka till förstasidan