NREP köper fastighetskreditbolag med grön profil

NREP breddar sin verksamhet och köper ett fastighetskreditbolag från M3 Capital Partners. Kreditbolaget är marknadsledande i Tyskland och har ett hållbarhetsengagemang som passar bra in i NREP:s strategi, uppger bolaget.

– Affären är en viktig milstolpe för NREP i vårt arbete att lösa grundläggande samhällsutmaningar över nationsgränser, säger Rickard S. Dahlberg, medgrundare av NREP.

NREP köper ett bolag som förvaltar kreditfonder för fastigheter, av den globala fastighetsinvesteraren och rådgivaren M3 Capital Partners. Bolagets förvaltade värde överstiger 1 miljard euro och avser främst A-lägen i flera av Tysklands största städer. Bolaget har 16 medarbetare och förvaltar i dagsläget tre fonder som investerar i både juniorlån och strukturerade helhetslösningar och som löpande har överträffat sina avkastningsmål.

Genom affären breddar NREP sitt erbjudande till investerare, tack vare det förvärvade bolagets kreditlösningar utanför banksektorn. NREP utökar dessutom sina förvaltade tillgångar från 12,5 miljarder till cirka 14 miljarder euro.

Tidigare i år etablerade sig NREP i Polen och den nya affären följer NREP:s strategi att fortsätta in på flera marknader.

– Expansionen stärker vårt fotavtryck utanför Norden och svarar samtidigt upp mot vår ambition att erbjuda våra kunder ett större utbud av investeringsmöjligheter inom fastigheter, säger Rickard S. Dahlberg.

Affären görs i två steg, där NREP i ett första skede köper 49 procent av bolaget. Övriga 51 procent kommer att förvärvas i början av 2024.

Avgörande för affären är kreditbolagets engagemang för hållbarhet, som rimmar väl med NREP:s åtagande att år 2028 bli det första internationella fastighetsbolaget med en koldioxidneutral portfölj. Bland annat planerar kreditbolaget att nästa år lansera en renodlad fond för gröna och hållbara lån, helt anpassad till FN:s mål för hållbar utveckling.

– Den gröna fonden blir en pionjär när det gäller hållbara finansieringslösningar på den tyska marknaden, säger Rickard S. Dahlberg.

M3:s enhet för fastighetskrediter kommenterar affären skriftligt:

”Affären möjliggör för oss att tillsammans med NREP ta vidare vårt institutionella investeringsperspektiv på fastighetskrediter, som är grundat i djup lokal kännedom, till marknader utanför Tyskland med liknande kreditmässiga behov.”

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan