NREP köper fastighetskreditbolag med grön profil

NREP breddar sin verksamhet och köper ett fastighetskreditbolag från M3 Capital Partners. Kreditbolaget är marknadsledande i Tyskland och har ett hållbarhetsengagemang som passar bra in i NREP:s strategi, uppger bolaget.

– Affären är en viktig milstolpe för NREP i vårt arbete att lösa grundläggande samhällsutmaningar över nationsgränser, säger Rickard S. Dahlberg, medgrundare av NREP.

NREP köper ett bolag som förvaltar kreditfonder för fastigheter, av den globala fastighetsinvesteraren och rådgivaren M3 Capital Partners. Bolagets förvaltade värde överstiger 1 miljard euro och avser främst A-lägen i flera av Tysklands största städer. Bolaget har 16 medarbetare och förvaltar i dagsläget tre fonder som investerar i både juniorlån och strukturerade helhetslösningar och som löpande har överträffat sina avkastningsmål.

Genom affären breddar NREP sitt erbjudande till investerare, tack vare det förvärvade bolagets kreditlösningar utanför banksektorn. NREP utökar dessutom sina förvaltade tillgångar från 12,5 miljarder till cirka 14 miljarder euro.

Tidigare i år etablerade sig NREP i Polen och den nya affären följer NREP:s strategi att fortsätta in på flera marknader.

– Expansionen stärker vårt fotavtryck utanför Norden och svarar samtidigt upp mot vår ambition att erbjuda våra kunder ett större utbud av investeringsmöjligheter inom fastigheter, säger Rickard S. Dahlberg.

Affären görs i två steg, där NREP i ett första skede köper 49 procent av bolaget. Övriga 51 procent kommer att förvärvas i början av 2024.

Avgörande för affären är kreditbolagets engagemang för hållbarhet, som rimmar väl med NREP:s åtagande att år 2028 bli det första internationella fastighetsbolaget med en koldioxidneutral portfölj. Bland annat planerar kreditbolaget att nästa år lansera en renodlad fond för gröna och hållbara lån, helt anpassad till FN:s mål för hållbar utveckling.

– Den gröna fonden blir en pionjär när det gäller hållbara finansieringslösningar på den tyska marknaden, säger Rickard S. Dahlberg.

M3:s enhet för fastighetskrediter kommenterar affären skriftligt:

”Affären möjliggör för oss att tillsammans med NREP ta vidare vårt institutionella investeringsperspektiv på fastighetskrediter, som är grundat i djup lokal kännedom, till marknader utanför Tyskland med liknande kreditmässiga behov.”

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Tillbaka till förstasidan