Stefan Wallander, Sverigechef NREP.

NREP gör första fastighetsköpet i Tyskland

NREP fortsätter sin tillväxtresa ut i Europa och expanderar till Tyskland. Där planerar bolaget att investera omkring 500 miljoner euro de kommande tre åren med tonvikt på modern logistik och kundcentrerade bostäder.

Det första förvärvet i Tyskland avser två co-livingfastigheter, i Berlin och i Essen. Köpet sker genom ett jv.

Under förra året expanderade NREP till Polen och bolaget fortsätter nu utöka närvaron i norra Europa med att genomföra den första fastighetsinvesteringen på den tyska marknaden. Det första klivet in i Tyskland gjordes 2021 genom förvärvet av fastighetskreditspecialisten Flins Capital Partners. NREP kommer att etablera ett dedikerat team beståendes av initialt åtta medarbetare samt öppna två kontor, i Frankfurt respektive München, vilket kompletterar den befintliga närvaro i landet.

Inledningsvis är det framförallt två av NREP:s äldsta och största fastighetsstrategier, bostäder respektive logistik som kommer att utforska möjligheter i Tyskland. Bägge fastighetssegmenten har stor efterfrågan samt äldre stock som är i uppenbart behov av mer moderna och hållbara byggnader.

– Tyskland har Europas starkaste ekonomi och uppvisar tydliga urbaniseringstrender, vilket gör landet särskilt mottagligt för NREP:s expertis inom att förbättra den byggda miljön i städer. Vi har kapacitet att skapa mer kundcentrerade produkter och implementera bredare hållbarhetsinitiativ, exempelvis drivet av NREP:s målsättning om att hela fastighetsportföljen ska vara koldioxidneutral redan 2028, säger Stefan Wallander, Sverigechef, NREP.

De båda projekten, i Berlin respektive Essen.

För sin tyska debutinvestering har NREP gått in i ett långsiktigt joint venture med Artisa Group, en stor schweizisk fastighetsutvecklare som verkar i den europeiska marknaden. JV-bolaget planerar att leverera 5 000 co-living lägenheter till 2025. Den första investeringen är ett förvärv av två co-livingfastigheter som erbjuder totalt 314 individuella lägenheter. Den ena fastigheten är belägen i närheten av det nya affärsdistriktet Mediaspree i Berlin och den andra centralt i Essen.

– Det råder en tydlig bostadsbrist i många av Tysklands största städer, samtidigt som behovet av högkvalitativa bostäder ökar. Vi ser vi en direkt möjlighet att tillämpa NREP:s beprövade perspektiv inom boendekvalitet, hållbarhet, kundcentrering och urban design på den tyska marknaden, allt innovativt paketerat genom City Pops co-living-koncept, säger Stefan Wallander.

Det gemensamma företaget har en stark pipeline, inklusive omedelbara möjligheter som omfattar 670 bostäder i Frankfurt. Alla fastigheter kommer att drivas under Artisas etablerade co-living-plattform, City Pop, som erbjuder fullt möblerade lägenheter med attraktiva gemensamma faciliteter till flexibla hyresvillkor.

– Den stora efterfrågan på den tyska bostadsmarknaden drivs delvis av att landet har en av de högsta andelen singelhushåll i Europa, vilket dessutom förväntas öka ytterligare till 44 procent 2035. City Pops kundorienterade koncept förbättras av en digital app med stor tonvikt på boendeevenemang och aktiviteter för att skapa en stark känsla av gemenskap, samhörighet och social interaktion. Varje byggnad erbjuder levande boendeytor tillsammans med omfattande on-demand-tjänster och faciliteter samt bekväm tillgång till kollektivtrafik, säger Alain Artioli, vd, Artisa Group.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Collector hyr av Humlegården

Samlokaliserar från två adresser. Tar över lokaler efter fastighetsbolag.

Tillbaka till förstasidan