Stefan Wallander, Sverigechef NREP.

NREP gör första fastighetsköpet i Tyskland

NREP fortsätter sin tillväxtresa ut i Europa och expanderar till Tyskland. Där planerar bolaget att investera omkring 500 miljoner euro de kommande tre åren med tonvikt på modern logistik och kundcentrerade bostäder.

Det första förvärvet i Tyskland avser två co-livingfastigheter, i Berlin och i Essen. Köpet sker genom ett jv.

Under förra året expanderade NREP till Polen och bolaget fortsätter nu utöka närvaron i norra Europa med att genomföra den första fastighetsinvesteringen på den tyska marknaden. Det första klivet in i Tyskland gjordes 2021 genom förvärvet av fastighetskreditspecialisten Flins Capital Partners. NREP kommer att etablera ett dedikerat team beståendes av initialt åtta medarbetare samt öppna två kontor, i Frankfurt respektive München, vilket kompletterar den befintliga närvaro i landet.

Inledningsvis är det framförallt två av NREP:s äldsta och största fastighetsstrategier, bostäder respektive logistik som kommer att utforska möjligheter i Tyskland. Bägge fastighetssegmenten har stor efterfrågan samt äldre stock som är i uppenbart behov av mer moderna och hållbara byggnader.

– Tyskland har Europas starkaste ekonomi och uppvisar tydliga urbaniseringstrender, vilket gör landet särskilt mottagligt för NREP:s expertis inom att förbättra den byggda miljön i städer. Vi har kapacitet att skapa mer kundcentrerade produkter och implementera bredare hållbarhetsinitiativ, exempelvis drivet av NREP:s målsättning om att hela fastighetsportföljen ska vara koldioxidneutral redan 2028, säger Stefan Wallander, Sverigechef, NREP.

De båda projekten, i Berlin respektive Essen.

För sin tyska debutinvestering har NREP gått in i ett långsiktigt joint venture med Artisa Group, en stor schweizisk fastighetsutvecklare som verkar i den europeiska marknaden. JV-bolaget planerar att leverera 5 000 co-living lägenheter till 2025. Den första investeringen är ett förvärv av två co-livingfastigheter som erbjuder totalt 314 individuella lägenheter. Den ena fastigheten är belägen i närheten av det nya affärsdistriktet Mediaspree i Berlin och den andra centralt i Essen.

– Det råder en tydlig bostadsbrist i många av Tysklands största städer, samtidigt som behovet av högkvalitativa bostäder ökar. Vi ser vi en direkt möjlighet att tillämpa NREP:s beprövade perspektiv inom boendekvalitet, hållbarhet, kundcentrering och urban design på den tyska marknaden, allt innovativt paketerat genom City Pops co-living-koncept, säger Stefan Wallander.

Det gemensamma företaget har en stark pipeline, inklusive omedelbara möjligheter som omfattar 670 bostäder i Frankfurt. Alla fastigheter kommer att drivas under Artisas etablerade co-living-plattform, City Pop, som erbjuder fullt möblerade lägenheter med attraktiva gemensamma faciliteter till flexibla hyresvillkor.

– Den stora efterfrågan på den tyska bostadsmarknaden drivs delvis av att landet har en av de högsta andelen singelhushåll i Europa, vilket dessutom förväntas öka ytterligare till 44 procent 2035. City Pops kundorienterade koncept förbättras av en digital app med stor tonvikt på boendeevenemang och aktiviteter för att skapa en stark känsla av gemenskap, samhörighet och social interaktion. Varje byggnad erbjuder levande boendeytor tillsammans med omfattande on-demand-tjänster och faciliteter samt bekväm tillgång till kollektivtrafik, säger Alain Artioli, vd, Artisa Group.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan