NREP:s projekt i trä.

NREP bygger 100 nya hyresrätter i trä i Västerort

NREP har fått en markanvisning av Stockholms stad för att bygga 100 hyresrätter av trä i Vinsta i västra Stockholm. Totalt planeras över 400 bostäder i området och preliminär inflyttning är 2027. Ikano, JM och NRE är övriga byggherrar.

– Bygg- och fastighetsbranschen behöver snabbt minska sina koldioxidutsläpp. Samtidigt krävs en ökad byggtakt för att minska bristen på bostäder. Därför känns det både viktigt och roligt att bygga 100 hyresrätter av trä, det minimerar koldioxidutsläppen samtidigt som hyresrätter är den boendeform det råder störst brist på, säger Joanna Berg, regionchef bostäder på NREP.

Nordens största fastighetsinvesterare NREP har träffat ett markansvisningsavtal med Stockholms stad för att bygga drygt 100 hyresrätter vid Vinstavägen i västra Stockholm. Även Ikano Bostad, JM och NRE har träffat markansvisningsavtal med staden och tillsammans ska de fyra företagen bygga cirka 440 bostäder i området.

NREP genomför projektet tillsammans med arkitektkontoret Arkemi och trähusspecialisten Arvet. Både husens stomme och fasad byggs i trä vilket dels ger låga utsläpp av koldioxid under byggprocessen, dels innebär att husen under sin livslängd fungerar som en koldioxidsänka. Dessutom ger trähus en tystare inomhusmiljö.

– Vi vill med de här husen bidra till Stockholms målsättning att vara en klimatneutral och levande stad där människor trivs. Träbyggandet är ett klimatsmart sätt att bygga bostäder på där vi använder arkitekturen i skapandet av hållbara nya stadsdelar, säger Lars Berglund, vice vd på Arvet.

I projektet vidareutvecklar NREP tanken om ”15-minutersstaden”, att människor aldrig ska ha längre än 15 minuter till det de behöver i vardagen, till ”Den hälsosamma 1-minutersstaden”. Utgångspunkten är både närheten till grönområden och att husen byggs i trä. Dessutom finns både naturreservat och strandpromenader längs Mälaren ytterligare några minuter bort.

– Människor ska bo i 15-minutersstaden, men aldrig ha längre än en minut till naturen. Vi vill skapa kvarter som berikar människors liv och som lockar till rörelse och aktivitet, säger Joanna Berg.

Inför klimattoppmötet COP 26 i Glasgow satte NREP målet att ha en koldioxidneutral fastighetsportfölj utan klimatkompensation till 2028. Målsättningen gäller både utsläpp från byggprocesser och drift av företagets fastigheter. För att lyckas med målsättningen satsar NREP på investeringar i grön teknik, återbruk av byggmaterial och förnybar energi.

Det projekt som danska NRE ska uppföra i Nälstastråket. Totalt omfattar projektet ca 16.150 kvm bruttoarea inklusive parkeringsgarage.

Fler Nyheter från förstasidan

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Efter Alecta-avhoppet

En av topparna som lämnat Alecta Fastigheter har klart med nytt uppdrag.

Niam storköper från Slättö

Över 300 bostäder i transaktionen.

Ännu ett tungt avhopp från Alectas storsatsning

FV avslöjar det senaste. Nästan hela den ursprungliga ledningsgruppen borta.

Colliers: Agnarna skiljs från vetet

Karin Witalis om potentiella risker i olika segment att ha koll på. Spekulativa inslaget. ”Inga jättemarginaler. ”Olika prisförväntningar”.

Unik valkompass: Så ska ditt bolag ”rösta” i valet

Pangea och Downtown Advisors analyserar höstens riksdagsval från ett fastighetsperspektiv.

Elgiganten hyr hela 86.600 kvm hos Catena

Det finns även en en tillbyggnadsoption om 28.300 kvm.

Bekräftat: Åhléns säljs

47 varuhus ingår. Många fastighetsägare berörs av ägarskiftet.

Wallenstam och Ikano i affär om 2 miljarder

Läs om vilka fastigheter som går i vilken riktning.

Europas största kebabkedja till Skärholmen Centrum

Den första till Stockholmsområdet. två fotbollsprofiler finns med bakom satsningen.

Blir ny konsult-vd

Jobbat inom rådgivningsbolaget i 15 år.

20-tal padelhallar stänger

Beslut från stor aktör. Även flera konkurser. ”Kan användas för lager och logistik”

McDonalds stänger mer centralt

Stänger den 29:e centrala restaurangen på sex år.

Tillbaka till förstasidan