Illustration: Lomar Arkitekter.

Bildextra: RSS och Lomar planerar tre höghus i Kista

I södra Kista och i Helenelund – Runt 120 meter höga. Norska RSS Nordic Holding ansöker om planprogram samt markanvisning i Sollentuna och Kista. Bolaget vill bygga två höghus vid Helenelunds station (som ligger nära Victoria Tower i Kista, på andra sidan E4:an) och ett höghus i södra Kista, nära motorvägsavfarten.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planeras det för ett 145 meter högt torn om 45 våningar samt en 105 meter hög byggnad om 25 våningar vid Helenelund. I södra Kista planeras det för ett 35 våningar hög skrapa som kan bli 120 meter högt.

Lomar Arkitekter står för ritningarna.

I Helenelund gäller det den triangelfastighet som ligger mellan E4:an och perrongen för Helenelunds pendeltågsstation. Sollentuna kommun har tidigare bjudit in till diskussion kring den fastigheten. Ansökan som RSS och Lomar lämnat in där innehåller 100.000 kvm, varav 75.000 kvm bostäder. Man har gjort bullerutredningar med hjälp av Struktor. Byggnaderna kommer att ligga vid det planerade Tvärbanetorget, som blir slutstation för den nya tvärbanan som ska passera Bromme flygplats, Rissne, Ursvik och Kista).

Intresset för Helenelund är stort och enligt uppgift till Fastighetsvärlden var representanter från den världskände arkitektfirman Ateliers Jean Nouvel från Paris på plats i Helenelund under hösten. Lomar Arkitekter har nu ett samarbete med Ateliers Jean Nouvel.

Ansökan för Kista är fem gånger större och innehåller 500.000 kvm, varav ca 300.000 kvm bostäder. 100.000 kvm bedöms vara den minsta volymen kommersiella lokaler som behövs där för att skapa en effektiv bullervall från trafiken på E4:an. Den stora mängden blir bostäder.

– Det viktigaste är att bygga en levande stad och vi ser även en god möjlighet länka ihop de båda stadsdelarna Kista och Helenelund närmare varandra, säger Pontus Lomar, VD vid Lomar Arkitekter till Fastighetsvärlden.

– I södra Kista har vi även lagt stor kraft på vad vi kallar Kista Boulevard. Det är viktigt att få alla att trivas och att lyckas skapa en bland stad som båstår av både kontor och bostäder och en hel del annat.

RSS är ett nybildat privat bolag med fokus på utveckling och investering inom fastighetssektorn.

Bolaget är grundat 2014 av Finn Ruud, Sven Ericsson och Stig Erlend, där den sistnämnde inte längre är med. Finn Ruud är från Norge och Sven Ericsson är svensk. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden arbetar RSS med att söka finansiering till projekten.

RSS har varit aktivt med bostadsproduktion i Haninge och Gävle. Bolaget har ungefär 6.000 bostäder i ”pipen”.

Lomar Arkitekter har 15 anställda och har sitt kontor på Kungsholmen.

Planerna på de tre höghusen är alltså i tidig process. RSS och Lomar Arkitekter har ingen exklusivitet för områdena.

I november 2015 berättade Fastighetsvärlden att Sollentuna kommun vill ”tuffa till sig” och öppnade för att bygga landmärken på fler ställen. Läs mer här.

I Kista finns idag tre byggnader som alla är runt 120 meter höga: Kista Science Tower (ägt av Vasakronan), Victoria Tower (ägt av norrmannen Arthur Buchardt och innehåller ett Scandichotell) och bostadshusen Kista Torn (som byggs av JM).

Norr om Victoria Tower planer det även för en skrapa om 42 våningar. Det berättade Fastighetsvärlden om i februari 2015, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-03-02

Två av höghusen som RSS planerar ska ligga vid Helenelunds tunnelbanestation. Till vänster på bilden syns 120 meter höga Victoria Tower som ligger i Kista.
Två av höghusen som RSS planerar ska ligga vid Helenelunds tunnelbanestation. Till vänster på bilden syns 120 meter höga Victoria Tower som ligger i Kista. Illustration: Lomar Arkitekter.
Från Sollentuna kommun har man tidigare identifierat en handfull platser där man gärna ser högre märkesbyggnader – Helenelund är ett av dessa. Illustration: Lomar Arkitekter.
Från Sollentuna kommun har man tidigare identifierat en handfull platser där man gärna ser högre märkesbyggnader – Helenelund är ett av dessa. Illustration: Lomar Arkitekter.
Höghuset som RSS planerar i Kista. Det ska ligga nära avfartsvägen från E4:an och i korsningen av E18. Bolaget vill bygga stora mängder bostäder i området.
Höghuset som RSS planerar i Kista. Det ska ligga nära avfartsvägen från E4:an och i korsningen av E18. Bolaget vill bygga stora mängder bostäder i området. Illustration: Lomar Arkitekter.
Ytor som till dag till stora delar är parkering bebyggs, och bilisterna får istället parkera i garage, enligt Lomars idé.
Ytor som till dag till stora delar är parkering bebyggs, och bilisterna får istället parkera i garage, enligt Lomars idé.
Södra Kista ska bli en blandstad, det är många aktörer och även Stockholms stad överens om. Till exempel Klövern har öppnat för bostäder. Illustration: Lomar Arkitekter.
Södra Kista ska bli en blandstad, det är många aktörer och även Stockholms stad överens om. Till exempel Klövern har öppnat för bostäder. Illustration: Lomar Arkitekter.
Triangeln mellan E4:an och Helenelunds pendeltågsstation. Här vill RSS och Lomar Arkitekter bygga bland annat två höghus. Illustration: Lomar Arkitekter.
Triangeln mellan E4:an och Helenelunds pendeltågsstation. Här vill RSS och Lomar Arkitekter bygga bland annat två höghus. Illustration: Lomar Arkitekter.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Här är bolagen som kan vinna Hugin & Munin 2019

Fastighetsvärldens redaktion har synat 35 bolags informationsarbete.

Hyr ut 3.350 kvm och startar centralt kontorsbygge

Nytt kontorshus uppförs på Skeppsbron.

Pausar bostadsbygge – måste få ner kostnaderna

Byggjätten behöver kapa kostnader för projektet i södra Stockholm.

Konsultbolaget värvar från konkurrent

Utökar teamet med två nya efter ökad efterfrågan.

Skanska säljer för 1,4 miljarder

Huvudkontor för europeisk myndighet i Helsingfors byter ägare.

Storsatsar på mikrobostäder

JV:t planerar att bygga 5.000 yteffektiva lägenheter de närmsta åren.

Serneke och Sandell två av årets sommarpratare

Till FV: ”Nu jäklar ska jag berätta!” Två datum att lägga in i almanackan.

Redo att köpa för 10 miljarder

Säkrar 3,6 miljarder kronor i första stängningen av nya fonden.

Skanska säljer juvel

Nyutvecklad central kontorsfastighet får ny ägare. Priset: Hela 65.000 kr/kvm.

Kritiken mot fastighetsägare växer: "Vi är förundrade"

Kedjan uppmanar fastighetsägare att reflektera över marknadssituationen.

Genova köper för 650 mkr

Sju fastigheter belägna i Stockholm, Uppsala och Norrtälje.

UKÄ och Fazer hyr 3.200 kvm i Skanskas Sthlm 04

Se flera bilder på Skanskas nya kontorshus som byggs lite i det dolda bredvid det nya landmärket.

Wework och fastighetsägare delar på intäkter

Jätten intar även Norge. Har där valt en annan modell än i Sverige.

SBB köper sju äldreboenden

Bolaget fortsätter att hålla en hög förvärvstakt.

Tillbaka till förstasidan