Nordrs försäljning störtdök 75 procent

Nordr sålde endast 43 bostäder i Sverige under fjärde kvartalet. Det kan jämföras med 175 under motsvarande period 2021. Alltså endast en fjärdedel.

Nordr sålde 935 bostäder (685 netto) till ett värde av 5,1 miljarder NOK (3,6 miljarder netto) under 2022, varav 3,4 miljarder i Norge och 1,7 miljarder i Sverige.

Under fjärde kvartalet 2022 såldes 174 bostäder (148 netto) med ett saluvärde om 880 miljoner NOK (740 miljoner netto).  Av de 174 bostäder som såldes under fjolårets sista kvartal svarade Norge för 131 och Sverige för 43 enheter.

– Vi lyckades väl med de projekt vi säljstartade under fjärde kvartalet. Det var liten konkurrens från andra nya projekt i såväl Oslo som Bergen och Trondheim, så vi hade tur med timingen, säger Nordrs koncernchef Andreas Martinussen.

Nordr utvecklar bostäder i de sju största städerna i Norge och Sverige: Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Stockholm, Göteborg och Malmø. Totalt har bolaget drygt 17.000 bostäder under utveckling.

– En av de saker vi är mest nöjda över 2022 är att vi forcerade säljstarter och lade ut mycket mer än planerat i första och andra kvartalet, medan marknaden fanns där. Det visade sig i efterhand vara smart och har bidragit till att året totalt sett blev väldigt bra, och att vi i Norge sålde fler bostäder än vi gjorde 2021, säger Martinussen.

I Sverige har Nordr infört en egen räntegaranti, som ger bostadsköpare större förutsägbarhet kring de fasta månadsutgifterna och i Norge såldes de första bostäderna med konceptet leie-til-eie under fjärde kvartalet.

– Därutöver har vi dedikerade medarbetare som arbetar hårt för att få ut projekt på marknaden, och ännu hårdare för att sälja bostäder trots motvind. På den positiva sidan ser vi också tydliga tecken på att det blir billigare att bygga framöver, avslutar Martinussen.

Antalet bostäder i produktion uppgick till 2 938 vid årets slut, mot 3 207 motsvarande period 2021. Nordrs andel var 2 359 bostäder. Nordr byggstartade 281 bostäder fjärde kvartalet 2022 och totalt 1 379 bostäder 2022, mot 1 371 föregående år. Säljgraden för bostäder i produktion var 74 % vid årets utgång.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan