Nordr och Obos förvärvar 640 bostäder i Vellinge

Nordr och Obos förvärvar sammanlagt 640 byggrätter i Vellinge kommun i Skåne för utveckling av olika bostadstyper med olika upplåtelseformer.

I affären förvärvar Nordr och OBOS 320 byggrätter vardera i vad som blir startskottet för utvecklingen av Vellinge Parkby.

Det förvärvade markområdet ligger i Eskilstorp, nordöstra Vellinge, i anknytning till Asklunda och Olsgården. På platsen finns sedan tidigare en park och genom sitt läge och goda kommunikationer har området goda förutsättningar att bli en lugn småstadsoas med storstadspulsen inom räckhåll och Malmös Turning Torso i blickfånget.

– Vellinge är en intressant och dynamisk kommun med framåtlutad syn på framtiden. Det känns väldigt rätt att bygga vår fortsatta expansion i södra Sverige med den här typen av projekt, säger Leif Danielsson, vd Nordr Sverige.

Området, som idag kallas Vellinge Parkby, ska ges varierande karaktär i bebyggelse, gaturum och de offentliga platserna. Kring mitten, områdets hjärta, kommer det att finnas en stor och grönskande park och ett park- och rekreationsstråk som knyter ihop den västra delen med den östra. Ovanför parken i norr är det planerat för både skola, förskola och en idrottshall. Gång- och cykelstråk finns för att underlätta gång och cykel på ett tryggt och säkert sätt. Vellinge Parkby ligger nära Vellinge centrum och storstadspuls med 10 min bilresa till Hyllie, 15 minuter till centrala Malmö, 20–25 min Kastrup och ca 40 min till Köpenhamn. Därtill har Norra Vellinge goda kommunikationer med tåg via den nya pågatågstationen utmed Trelleborgsbanan och goda bussförbindelser.

– Markförvärvet i Vellinge passar OBOS väldigt väl och kommer i framtiden bli en viktig del i vår expansion i Sydsverige. Här kommer vi utveckla en attraktiv trädgårdsstad från grunden med blandad bebyggelse med både småhus, radhus och flerfamiljshus i samarbete med Nordr, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

Nordr och OBOS förvärvar projektet genom ett 50/50-samarbete, där de delar jämt på projektets 640 byggrätter och en totalarea om ca 350.000 kvadratmeter. Förvärvet och tillträdet är villkorat av att planen vinner laga kraft.

– Projektet i Vellinge Parkby är utformat för att möta det bostadsbehov som finns idag. Det finns en ökad efterfrågan på att bo i småhus, på mindre orter och i närhet till grönområden och därför vill Nordr tillsammans med OBOS skapa boenden för flera generationer att leva och trivas i, kommenterar Mårten Othérus, affärsutvecklingschef Sverige på Nordr.

Vellinge kommun kommer successivt att bebygga området med infrastruktur så snart detaljplanen har vunnit laga kraft. Det finns även planer på skola, förskola, idrottshall och annan service i området. Utbyggnaden av Vellinge Parkby kommer att pågå en längre tid och ske i etapper inom ramen för en sammanhållen detaljplan.

– Jag ser fram emot att följa utvecklingen av Vellinge Parkby som kommer växa fram över flera år och jag tror verkligen det kommer bli bra för alla, såväl nya som gamla Vellingebor. Jag är övertygad om att det kommer bli attraktiva bostadsområden med sin variation och blandade bebyggelse, sin grönska, sin närhet till centrum, kollektivtrafik, andra delar av kommunen och såklart till andra städer och vidare ut i världen, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.

Fler Nyheter från förstasidan

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Tillbaka till förstasidan