Magnolia, med grundaren Fredrik Holmström i spetsen, har agerat på ett snabbfotat sätt och bygger bostäder i hög takt. Aktiekursen har rusat.

Nordiska fastighetsaktier rusar efter Brexit

Efter Brexit-omröstningen har svenska fastighetsaktier gått klart bättre än både börsen generellt och europeiska fastighetsaktier, något som befäster bilden av svenska fastighetsmarknaden som en trygg hamn.

Under perioden från Brexit-omröstningen 23 juni till slutet av augusti har svenska fastighetsaktier stigit med hela 13 procent, enligt sektorindexet PREX Sverige som beräknas av Pangea Property Partners.

Samtidigt har europeiska fastighetsaktier legat i princip stilla, medan brittiska fastighetsaktier har fallit med 8 procent. Fastighetsaktier har också gått bättre än aktiemarknaden generellt i Sverige som har ökat 5 procent sedan Brexit-omröstningen.

Under de senaste 12 månaderna har PREX Sweden stigit med 36 procent och nått nya rekordnivåer under augusti. Värderingarna ligger nu runt 1,5x bokfört värde, jämfört med 1.1x för ett år sedan.

– Vi ser flera drivkrafter bakom den starka uppgången för svenska fastighetsaktier. Det är ett rekordstort gap mellan direktavkastningen på kommersiella fastigheter och räntan som investerare betalar, kombinerat med en stark utveckling på hyresmarknaden, säger Mikael Söderlundh, analyschef och Partner på Pangea Property Partners, till Fastighetsvärlden.

– Dessutom kan Brexit-omröstningen ha cementerat synen att de ultra-låga räntorna är här för att stanna, vilket gynnar fastigheter och gör att investerarna söker sig till en stabil, trygg marknad som Sverige, säger Söderlundh.

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgår till 120 miljarder hittills under 2016, enligt siffror från Pangea Property Partners. Det är 32 procent högre än motsvarande period förra året.

– Under de senaste åren har intresset för svenska fastigheter varit väldigt starkt, både bland svenska och internationella investerare. Den senaste rusningen på börsen för fastighetsaktier kan ses som en indikation på att intresset kommer att hålla i sig. Historiskt har utvecklingen för fastighetsaktier varit en ledande indikator för direktmarknaden, säger Bård Bjølgerud, VD och Partner på Pangea Property Partners.

– De senaste åren har Pangea Property Partners haft en marknadsandel på cirka 20 procent i Norden, med många stora både köp- och säljuppdrag. Vi bedömer att den höga aktiviteten kommer att hålla i sig under resten av 2016, inte minst i Sverige, säger Bård Bjølgerud.

Nedan är de bästa och sämsta nordiska fastighetsaktierna (utifrån huvudlistan) under de senaste 12 månaderna:

Bäst 12 mån Sämst 12mån
Victoria Park (Sve) +167% Nordicom (Dan) -19%
D. Carnegie & Co (Sve) +115% Jeudan (Dan) -3%
Oscar Properties (Sve) +80% JM (Sve) -1%
Sagax (Sve) +78% Citycon (Fin) +2%
Platzer (Sve) +69% Norwegian Property (Nor) +7%

Källa: Pangea.

Fastighetsvärlden kan tillägga att bästa av alla fastighetsaktier de senaste 12 månaderna, oavsett lista, har First North-noterade Magnolia Bostad gått. Aktien har stigit cirka 250 procent.

Magnolia har på kort tid blivit en stor aktör när det gäller nyproduktion av bostäder. Styrelseordföranden och grundaren Fredrik Holmström berättade i en lång intervju i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2015 om det snabbfotade bolagets strategi. Läs intervjun här.

Holmström äger, via bolaget F. Holmström Fastigheter, 56,3 procent av aktierna i Magnolia Bostad. Nästa största ägare är Danica Pension med 8,3 procent och på tredje plats finns Nordnet Pensionsförsäkring 5,2 procent.

På sjunde plats i ägarlistan, som är från halvårsskiftet, finns det tidigare fotbollsproffset och nuvarande fotbollsagenten Martin Dahlin med 2,5 procent av aktierna (innehavet är cirka 930.000 aktier).

Kursen vid stängning i fredags var cirka 125 kr/aktien. För ett år sedan var kursen cirka 36 kronor/aktie.

Magnolia noterades på börsen 9 juni 2015. Introduktionskursen var 38 kronor/aktie. Kursen har främst gått starkt uppåt under november och december 2015 och har även gått riktigt starkt sedan början av augusti 2016. I början av månaden var kursen 90 kronor/aktie.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-02

 

Fler Nyheter från förstasidan

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Balder satsar på högst i Stockholm

Via ett JV planerarBalder för att bygga Stockholms högsta bostadshus. De två husen planera i Nacka och ska bli 38 respektive 30 våningar höga.

Aros säljer för 850 mkr

Affär med bostäder i Stockholmsområdet.

Ny vd till John Mattson

Tar över det börsnoterade bolaget som äger fastigheter för drygt 8 miljarder.

Tillbaka till förstasidan