Magnolia, med grundaren Fredrik Holmström i spetsen, har agerat på ett snabbfotat sätt och bygger bostäder i hög takt. Aktiekursen har rusat.

Nordiska fastighetsaktier rusar efter Brexit

Efter Brexit-omröstningen har svenska fastighetsaktier gått klart bättre än både börsen generellt och europeiska fastighetsaktier, något som befäster bilden av svenska fastighetsmarknaden som en trygg hamn.

Under perioden från Brexit-omröstningen 23 juni till slutet av augusti har svenska fastighetsaktier stigit med hela 13 procent, enligt sektorindexet PREX Sverige som beräknas av Pangea Property Partners.

Samtidigt har europeiska fastighetsaktier legat i princip stilla, medan brittiska fastighetsaktier har fallit med 8 procent. Fastighetsaktier har också gått bättre än aktiemarknaden generellt i Sverige som har ökat 5 procent sedan Brexit-omröstningen.

Under de senaste 12 månaderna har PREX Sweden stigit med 36 procent och nått nya rekordnivåer under augusti. Värderingarna ligger nu runt 1,5x bokfört värde, jämfört med 1.1x för ett år sedan.

– Vi ser flera drivkrafter bakom den starka uppgången för svenska fastighetsaktier. Det är ett rekordstort gap mellan direktavkastningen på kommersiella fastigheter och räntan som investerare betalar, kombinerat med en stark utveckling på hyresmarknaden, säger Mikael Söderlundh, analyschef och Partner på Pangea Property Partners, till Fastighetsvärlden.

– Dessutom kan Brexit-omröstningen ha cementerat synen att de ultra-låga räntorna är här för att stanna, vilket gynnar fastigheter och gör att investerarna söker sig till en stabil, trygg marknad som Sverige, säger Söderlundh.

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgår till 120 miljarder hittills under 2016, enligt siffror från Pangea Property Partners. Det är 32 procent högre än motsvarande period förra året.

– Under de senaste åren har intresset för svenska fastigheter varit väldigt starkt, både bland svenska och internationella investerare. Den senaste rusningen på börsen för fastighetsaktier kan ses som en indikation på att intresset kommer att hålla i sig. Historiskt har utvecklingen för fastighetsaktier varit en ledande indikator för direktmarknaden, säger Bård Bjølgerud, VD och Partner på Pangea Property Partners.

– De senaste åren har Pangea Property Partners haft en marknadsandel på cirka 20 procent i Norden, med många stora både köp- och säljuppdrag. Vi bedömer att den höga aktiviteten kommer att hålla i sig under resten av 2016, inte minst i Sverige, säger Bård Bjølgerud.

Nedan är de bästa och sämsta nordiska fastighetsaktierna (utifrån huvudlistan) under de senaste 12 månaderna:

Bäst 12 mån Sämst 12mån
Victoria Park (Sve) +167% Nordicom (Dan) -19%
D. Carnegie & Co (Sve) +115% Jeudan (Dan) -3%
Oscar Properties (Sve) +80% JM (Sve) -1%
Sagax (Sve) +78% Citycon (Fin) +2%
Platzer (Sve) +69% Norwegian Property (Nor) +7%

Källa: Pangea.

Fastighetsvärlden kan tillägga att bästa av alla fastighetsaktier de senaste 12 månaderna, oavsett lista, har First North-noterade Magnolia Bostad gått. Aktien har stigit cirka 250 procent.

Magnolia har på kort tid blivit en stor aktör när det gäller nyproduktion av bostäder. Styrelseordföranden och grundaren Fredrik Holmström berättade i en lång intervju i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2015 om det snabbfotade bolagets strategi. Läs intervjun här.

Holmström äger, via bolaget F. Holmström Fastigheter, 56,3 procent av aktierna i Magnolia Bostad. Nästa största ägare är Danica Pension med 8,3 procent och på tredje plats finns Nordnet Pensionsförsäkring 5,2 procent.

På sjunde plats i ägarlistan, som är från halvårsskiftet, finns det tidigare fotbollsproffset och nuvarande fotbollsagenten Martin Dahlin med 2,5 procent av aktierna (innehavet är cirka 930.000 aktier).

Kursen vid stängning i fredags var cirka 125 kr/aktien. För ett år sedan var kursen cirka 36 kronor/aktie.

Magnolia noterades på börsen 9 juni 2015. Introduktionskursen var 38 kronor/aktie. Kursen har främst gått starkt uppåt under november och december 2015 och har även gått riktigt starkt sedan början av augusti 2016. I början av månaden var kursen 90 kronor/aktie.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-02

 

Fler Nyheter från förstasidan

Peabs bostadsfiasko nära egna kontoret

Bredvid pendeltågsstation. Stått öde i två år.

Bostäder betyder bra avkastning

Rådgivaren Tango spår att de renodlade bostadsinvesterarna får sällskap av andra aktörer.

Stenhus värvar börs-vd

Tar plats i ledningsgruppen.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Åtal nära mot Balderduo – totalt åtta brottsmisstankar

Åklagaren till FV: ”Stärkt bevisning”. FV listar brottsmisstankarna.

Bildextra: Så blir skybaren i Skanskas skrapa Sthlm 01

28:e våningen. Över 100 meter upp i luften.

NHL-stjärna öppnar restaurang i Rosersport

Öppnar i nyförvärvad fastighet.

OP köper fyra centrala hus

Säljaren avyttrar allt på orten. Läs om fastigheterna som ingår.

Skanska satsar hela 4 miljarder - bolagets största någonsin

25 våningar och 50.300 kvm lokaler.

SBB i affärer för 4,2 miljarder

”Den här affären är den största transaktionen innehållande enbart äldreboenden som gjorts i Norden”.

”Det kommer mycket smarta lösningar”

Valts till ny styrelseordförande. Kommenterar i en FV-intervju framtidens viktigaste utmaningar och möjligheter.

Polisrazzia mot Oscar Properties

Ekobrottsmyndigheten bekräftar. Aktieköp inför storaffär kan ligga bakom. Aktien föll 15 procent. Styrelseordföranden kommenterar för FV.

Vill bygga 7.000 kvm norr om Stockholm

Landmärke i ”chokladland”. Se bilder.

Trophi drar tillbaka bud

Vill inte längre köpa Tre Kronor. Motståndarens drag gör affären omöjlig.

Tillbaka till förstasidan