Magnolia, med grundaren Fredrik Holmström i spetsen, har agerat på ett snabbfotat sätt och bygger bostäder i hög takt. Aktiekursen har rusat.

Nordiska fastighetsaktier rusar efter Brexit

Efter Brexit-omröstningen har svenska fastighetsaktier gått klart bättre än både börsen generellt och europeiska fastighetsaktier, något som befäster bilden av svenska fastighetsmarknaden som en trygg hamn.

Under perioden från Brexit-omröstningen 23 juni till slutet av augusti har svenska fastighetsaktier stigit med hela 13 procent, enligt sektorindexet PREX Sverige som beräknas av Pangea Property Partners.

Samtidigt har europeiska fastighetsaktier legat i princip stilla, medan brittiska fastighetsaktier har fallit med 8 procent. Fastighetsaktier har också gått bättre än aktiemarknaden generellt i Sverige som har ökat 5 procent sedan Brexit-omröstningen.

Under de senaste 12 månaderna har PREX Sweden stigit med 36 procent och nått nya rekordnivåer under augusti. Värderingarna ligger nu runt 1,5x bokfört värde, jämfört med 1.1x för ett år sedan.

– Vi ser flera drivkrafter bakom den starka uppgången för svenska fastighetsaktier. Det är ett rekordstort gap mellan direktavkastningen på kommersiella fastigheter och räntan som investerare betalar, kombinerat med en stark utveckling på hyresmarknaden, säger Mikael Söderlundh, analyschef och Partner på Pangea Property Partners, till Fastighetsvärlden.

– Dessutom kan Brexit-omröstningen ha cementerat synen att de ultra-låga räntorna är här för att stanna, vilket gynnar fastigheter och gör att investerarna söker sig till en stabil, trygg marknad som Sverige, säger Söderlundh.

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgår till 120 miljarder hittills under 2016, enligt siffror från Pangea Property Partners. Det är 32 procent högre än motsvarande period förra året.

– Under de senaste åren har intresset för svenska fastigheter varit väldigt starkt, både bland svenska och internationella investerare. Den senaste rusningen på börsen för fastighetsaktier kan ses som en indikation på att intresset kommer att hålla i sig. Historiskt har utvecklingen för fastighetsaktier varit en ledande indikator för direktmarknaden, säger Bård Bjølgerud, VD och Partner på Pangea Property Partners.

– De senaste åren har Pangea Property Partners haft en marknadsandel på cirka 20 procent i Norden, med många stora både köp- och säljuppdrag. Vi bedömer att den höga aktiviteten kommer att hålla i sig under resten av 2016, inte minst i Sverige, säger Bård Bjølgerud.

Nedan är de bästa och sämsta nordiska fastighetsaktierna (utifrån huvudlistan) under de senaste 12 månaderna:

Bäst 12 mån Sämst 12mån
Victoria Park (Sve) +167% Nordicom (Dan) -19%
D. Carnegie & Co (Sve) +115% Jeudan (Dan) -3%
Oscar Properties (Sve) +80% JM (Sve) -1%
Sagax (Sve) +78% Citycon (Fin) +2%
Platzer (Sve) +69% Norwegian Property (Nor) +7%

Källa: Pangea.

Fastighetsvärlden kan tillägga att bästa av alla fastighetsaktier de senaste 12 månaderna, oavsett lista, har First North-noterade Magnolia Bostad gått. Aktien har stigit cirka 250 procent.

Magnolia har på kort tid blivit en stor aktör när det gäller nyproduktion av bostäder. Styrelseordföranden och grundaren Fredrik Holmström berättade i en lång intervju i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2015 om det snabbfotade bolagets strategi. Läs intervjun här.

Holmström äger, via bolaget F. Holmström Fastigheter, 56,3 procent av aktierna i Magnolia Bostad. Nästa största ägare är Danica Pension med 8,3 procent och på tredje plats finns Nordnet Pensionsförsäkring 5,2 procent.

På sjunde plats i ägarlistan, som är från halvårsskiftet, finns det tidigare fotbollsproffset och nuvarande fotbollsagenten Martin Dahlin med 2,5 procent av aktierna (innehavet är cirka 930.000 aktier).

Kursen vid stängning i fredags var cirka 125 kr/aktien. För ett år sedan var kursen cirka 36 kronor/aktie.

Magnolia noterades på börsen 9 juni 2015. Introduktionskursen var 38 kronor/aktie. Kursen har främst gått starkt uppåt under november och december 2015 och har även gått riktigt starkt sedan början av augusti 2016. I början av månaden var kursen 90 kronor/aktie.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-02

 

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan